ועדת חוקה ממשיכה לדון בתיקון לחוק הקורונה שיגביל הפגנות

ועדת חוקה ממשיכה לדון בתיקון לחוק הקורונה
יו" הוועדה ורה"מ סיכמו: לא ניתן יהיה האסור לגמרי תפילות, אלא להגבילן • חברי הליכוד מתעקשים שיהיה ניתן להגביל מחאות גם לאחר תקופת הסגר המלא • בכיר שהשתתף בהתייעצות עם ראש הממשלה אמר: "נתניהו איבד את העשתונות"
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
סגר בחגים
צילום:

ועדת חוקה ממשיכה בדיונה הלילה (שישי) להכין את התיקון לחוק הקורונה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית. זאת לקראת הסגר שיכנס לתוקפו מהשעה 14:00 בצוהריים ועד אחרי שמחת תורה. יו"ר הוועדה, חבר הכנסת יעקב אשר, דיבר עם ראש הממשלה בנימין נתניהו טלפונית, וסיכם איתו שיורידו מהחוק את האפשרות לאסור על תפילות, אלא רק להגביל אותן.

חברי הליכוד בוועדה מנסים להתעקש על הסתייגות לפיה גם לאחר שהסגר המלא יסתיים, ניתן יהיה להגביל את ההפגנות. נוסף על התפילות, ישנו תיקון בחוק מהאפשר יציאה מהבית לצורך התאווררות, ולא רק לצורך מיוחד, במרחק של עד לקילומטר. עוד מתכוונת הוועדה לאשר שב"מצב חירום מיוחד" לא יתקיימו כלל בחירות בגרות או הסמכה. 

לאחר ישיבת קבינט הקורונה הארוכה שלשום, שרים בממשלה, הן מכחול לבן והן ממפלגות הימין מתחו אתמול ביקורת על ראש הממשלה. שרים ששוחחו עם כאן חדשות אמרו שהוא התעסק רק בהפגנות ולא בהשפעות ארוכות הטווח של הסגר. בכיר שהשתתף בהתייעצות עם ראש הממשלה אמר: "נתניהו איבד את העשתונות".

לפי גורמים שהשתתפו שלשום בישיבה, ראש הממשלה סירב לאפשר לגורמי מקצוע להיכנס לדיון שבו נקבעו ההגבלות. אחרי שנתניהו סירב להכניס את ממונה הקורונה פרופ' גמזו לדיון, איימו שרי כחול לבן לפוצץ את הדיון.

לקראת ההצבעה בכנסת המתח בכחול לבן עלה שלב. כמה מחברי הכנסת מתכננים להצביע נגד חוק הקורונה בכנסת, וחברת הכנסת חיימוביץ' כבר התנגדה לו בקריאה ראשונה. בשיחת התייעצות שערכו שלשום בכירי המפלגה עם גנץ השיחה גלשה לצעקות. השר יזהר שי שאיים להתפטר טרק בזעם את שיחת ההתייעצות עם גנץ ובכירי המפלגה במחאה על התנהלות נתניהו ואמר: "ההצבעה על החוק תהיה טעות נוראית, אתם לא נותנים לי לדבר ולא מקשיבים". 

בין השאר קרא שי בישיבה שלא לתמוך בחוק האוסר הפגנות. לדבריו, מדובר בחוק "שעושה עוול לציבור ענק בישראל. זה חוק ציני, לא ראוי ומפלג שלא לצורך. ממשלה שכואבת את כאב האזרחים בעת הדרמטית הזו לא מביאה חוק כזה לכנסת לחקיקת בזק". בשיחה שניהל הלילה שי עם גנץ הגיעו השניים להבנות וסיכמו כי שי ימשיך לכהן בתפקידו.

בשבועות הקרובים יחלקו לבתי חולים מכשיר שיאפשר לאסוף 30 בדיקות ולקבל תוצאות תוך רבע שעה, כך אמרו לכאן חדשות גורמים המעורבים בניהול משבר הקורונה. מפקדת אלון לקטיעת שרשראות הדבקה ערכה בתקופה האחרונה ניסוי במכשור בעמדות הבדיקה במתכונת "דרייב אין", על 1,200 איש. על פי גורמים בפיקוד העורף, הניסוי השיג 90% הצלחה. המכשור נועד לסייע לבתי החולים לקראת החורף והתחלואה הגוברת, לצד הגדלת כמות הבדיקות עד ל-100 אלף בתחילת חודש נובמבר.

הממשלה החליטה שלשום בתום ישיבה לילית לאמץ את הצעת הסגר המהודק עד אחרי שמחת תורה. במסגרתו יהיה צמצום ניכר בפעילות של המגזר הפרטי והציבורי. יפעלו רק מקומות עבודה המוגדרים חיוניים. לא תתאפשר פעילות של 30% מהמגזר הפרטי כפי שהיה בסגר הקודם בחודש מארס. בהחלטת הממשלה אושרה הגבלה של קיום הפגנות ותפילות עד למרחק של קילומטר מהבית. שירות התעסוקה: יותר מ-120 אלף נרשמו כדורשי עבודה מתחילת הסגר. באוצר מזהירים – ההחמרה בהגבלות תביא גל אבטלה עצום.

המשטרה והיועמ"ש אישרו עד 2,000 מפגינים בבלפור בזמן הסגר במתווה הקפסולות שאושר. ישיבת מליאת הכנסת לצורך אישור התיקון לחוק הקורונה הגדול, שיאפשר את מגבלת ההפגנות בתוך 1,000 המטרים, תכונס בשעה 15:00.

הענפים שייחשבו חיוניים הם המגזר הפיננסי, האנרגיה, מזון ומשקאות, שירותי רווחה, חקלאות, טואלטיקה וניקיון, נמלים ותחבורה, תקשורת, שירותי בריאות, בינוי ותשתיות וכל שרשרת האספקה של ענפים אלה. לגבי המגזר הציבורי, ייקבע מתווה משותף לפעילותו המוגבלת בידי ראש הממשלה, משרד האוצר, המטה לביטחון לאומי וגורמים אחרים.  כל קווי הרכבת יפסיקו לפעול מהלילה ועד יום שלישי. 

לקראת החמרת הסגר, שוחח ראש מחלקת מבצעים במשטרה נצ"מ ישי שלם עם עיתונאים ואמר כי המשטרה תטפל במחאות שאין להן תכלית אמיתית אלא התרסה מול החוק ומול זרועות אכיפת החוק. הדברים נאמרו אחרי שבשבוע שעבר הפגנה בחוף הים בתל אביב משכה מאות אנשים שניצלו את האירוע על מנת לשהות בחוף, בניגוד להנחיות הסגר.

נצ"מ ישי שלם אמר בשיחתו עם עיתונאים כי התקנות לא אושרו באופן מלא, והמשטרה נערכת בהתאם למה שצפוי להיות מאושר. "ננסה להתאים את פריסת מערך המחסומים לשעות הפעילות מתוך הבנה שהמשק אמור להיות מודמם", אמר. נצ"מ שלם הוסיף כי עיקר מאמציה של המשטרה לקראת תפילות יום כיפור יתרכזו בהסברה מול הרבנים והקהילות. 

מנכ"ל ישראייר, אורי סירקיס, התייחס לפעילות בנמל התעופה בן גוריון בזמן הסגר, ואמר לליאת רגב בתוכנית "בחצי היום" בכאן רשת ב כי "שדה התעופה פתוח ויישאר פתוח. השאלה היא אם ישראלים יוכלו להגיע לשדה הואיל ויש סגר חמור. מחר לא יהיה שינוי בטיסות שמתוכננות - גם לא ניגע בלוח הטיסות שלנו בשבוע הבא".

סגן שר הבריאות, חבר הכנסת יואב קיש, אמר אתמול כי "אנחנו במספרי שיא מטורפים ומגפה משתוללת. אתה רואה את המתים והקצב המטורף. עכשיו איו שום דבר יותר חשוב מלטפל בבריאות, לעצור את זה ולהגביל". בריאיון לרן בנימיני בכאן רשת ב, התייחס קיש לביקורת על הממשלה ואמר כי "להגיד שאנחנו תזזיתיים זו שטות. אנחנו מגיבים מאוד מהר להתנהלות של אנשים".

שר האוצר ישראל כ"ץ הצביע נגד ההחלטה שהתקבלה בממשלה. כ"ץ אמר כי "היה אפשר לקדם צעדים לבלימת המגפה בלי לפגוע פגיעה אנושה במפעלים ועסקים במגזר הפרטי, שאינם מקבלים קהל ומקפידים על הוראות משרד הבריאות". לדבריו, חוסנה הכלכלי של מדינת ישראל הוא חלק מהחוסן הלאומי ויש לשמור עליו.

גם הממונה על המאבק בקורונה, הפרופסור רוני גמזו, התנגד לסגר המהודק והציע לפעול לפי מתכונת של 50% פעילות במגזר הפרטי. הממשלה מבקשת מוועדת הכנסת לקדם חקיקת בזק כדי לתת לה כלים להתמודד עם הזינוק בתחלואה והתפשטות נגיף הקורונה. בהחלטת הממשלה אושרה הגבלה של קיום הפגנות ותפילות עד למרחק של קילומטר מהבית. תינתן אפשרות להטיל קנס על מפגין שלא שומר על מרחק של שני מטרים.

במהלך ישיבת הממשלה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי ההפגנות האלה מכוונות נגד היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט נגד הממשלה, ונגד כולם. נתניהו הוסיף כי לממשלה יש את כל הסמכות לדון בזה. את הדברים אמר ראש הממשלה לאחר שהשרה אורית פרקש הכהן טענה שלממשלה אין את הסמכות להחליט בנוגע להגבלת ההפגנות והתעמתה איתו בנושא.


נתניהו הוסיף: "הדבר שהכי פרם את כל המשמעת של הציבור זה ההפגנות הללו גם שהם הפרו את הכללים גם שעשו ארוחות. הייתה גישה מאוד סלחנית בצמתים. הדבר הזה גרם לנזק עצום. לא מבטלים את האפשרות להפגין בקפסולות מול בלפור, אני לא מקבל את הטיעון הזה. הקו הטהרני הזה, הקו הפופוליסטי, גרם נזק עצום".

השתתפו בהכנת הידיעה: מיכאל שמש, גילי כהן, עמיחי שטיין וליאל קייזר

הפופולריים