הסכמי השלום עם איחוד האמירויות ובחריין | משדר מיוחד
הסכמי השלום עם איחוד האמירויות ובחריין | בבית הלבן בוושינגטון התקיים הערב (שלישי) טקס החתימות על הסכם השלום בין ישראל לאיחוד האמירויות ועל הצהרת השלום בין ישראל לבחריין. בזמן הטקס נורו שתי רקטות לעבר אשקלון ואשדוד. גבר בן 62 נפצע קשה וארבעה נוספים נפצעו קל, בהם אישה בהיריון, מרסיסים במרכז המסחרי באשדוד. בתגובה לחתימה על הסכם השלום מסר יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן כי לניסיונות לעקוף את העם הפלסטיני והנהגתו יהיו השלכות מסוכנות, שהממשל האמריקני והשלטון בישראל ישאו עליהן באחריות.
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ אמר בפתח הטקס: "אנחנו כאן כדי לשנות את ההיסטוריה אחרי עשורים של קונפליקט, אנחנו בשחר של מזרח תיכון חדש". עוד הוסיף הנשיא כי "ביחד ההסכמים הללו ישרתו כבסיס לשלום בכל האזור. דבר שאיש לא חשב אפשרי - בטח לא בימים הללו, אולי בעוד עשורים".
"אנשי המזרח התיכון לא נותנים לשנאת ישראל להיות תירוץ לקיצוניות", ציין טראמפ. לדבריו "העולם רואה שהם בוחרים בחברות על יריבות, בשגשוג על עוני. הם בוחרים בעולם שבו יהודים וערבים ומוסלמים וישראלים יכולים לחלום ביחד, זה לצד זה".
שלום עם האמירויות ובחריין - Curated tweets by kann_news
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בנאומו: "אנשי ישראל מכירים טוב מאוד את מחיר המלחמה. אח שלי איבד את חייו כשהוביל את חייליו להציל בני ערובה באנטבה. ההורים שלי התאבלו על מותו עד יומם האחרון. לכן אני כל כך מתרגש להיות כאן היום. אלה שסובלים את פצעי המלחמה, מעריכים את ברכת השלום".
עוד הוסיף נתניהו כי "שלום הזה יתרחש לעוד מדינות ערביות, ובאופן אולטימטיבי זה יכול להפסיק את הסכסוך הישראלי-ערבי אחת ולתמיד". ראש הממשלה פנה למדינות נוספות במזרח התיכון: "לאלה שאיתנו היום, ולאלה שיצטרפו אלינו מחר, אני אומר 'סלאם עליכום'".
טראמפ ונתניהו בטקס, (צילום: אי-פי)
שר החוץ של איחוד האמירויות, עבדאללה בן-זאייד, ציין בפתח דבריו: "היום אנחנו עדים לשינוי בלב המזרח התיכון, שינוי שישלח תקווה ברחבי העולם. אנחנו רואים כאן טרנד שיצור שביל טוב יותר למזרח התיכון, לארצות הברית, לישראל ולאיחוד האמירויות. איחוד האמירויות מאמינה שהתפקיד של ישראל במזרח התיכון הוא חשוב".
על סוגיית הסיפוח ציין השר: "אני מודה לנתניהו על השלום ועל עצירת הסיפוח - מה שיוביל לעתיד טוב יותר לדורות הבאים". בן-זאייד התייחס למשבר קורונה ואמר: "בשנה הקשה הזאת כשהעולם סובל מהשלכות הנגיף, המדינה שלי מחזקת את ההתחייבות ההומניטרית שלה".
שר החוץ של בחריין, עבד אל-זיאני, הוסיף: "במשך יותר מדי זמן המזרח התיכון נותר מאחור בקונפליקטים וחוסר אמון. עכשיו אני משוכנע שיש לנו את ההזדמנות לשנות את זה". אל-זיאני התייחס גם לפלסטינים ואמר כי "ההסכם היום מאיץ בנו לעבוד טוב יותר כדי להביא את השלום והביטחון שמגיע לאנשינו. זה משמעותי לפתרון שתי המדינות ולסכסוך הישראלי-פלסטיני".
נתניהו עם שרי החוץ של איחוד האמירויות ובחריין, בן-זאייד ואל-זיאני, (צילום: אי-פי)
בפגישה בין טראמפ לראש הממשלה בנימין נתניהו לפני הטקס אמר הנשיא: "זה שלום גדול, נחתום על הסכמים עם אומות נוספות". טראמפ העריך כי עוד חמש או שש מדינות באזור המזרח התיכון יצטרפו במהרה למעגל הנורמליזציה עם ישראל. "הן רוצות לראות שלום. אלה מדינות לוחמות, אבל הן עייפו מהלחימה", אמר הנשיא האמריקני לכתבים.
הוא הוסיף כי רוב המדינות במזרח התיכון מצדדות במהלך של האמירויות ושל בחריין: "דיברתי עם מלך סעודיה, דברים חיוביים יקרו גם שם". נתניהו ציין שישראל לא מרגישה מבודדת: "אנו מרגישים שגשוג דיפלומטי. טהראן מרגישה מבודדת, הם אלה שתחת לחץ. אני מקווה שכולם יצטרפו למעגל השלום".
השגרירה בפועל של סודאן הגיעה לטקס בבית הלבן, זאת לאחר שמוקדם יותר הודיע עומאן שתשלח את שגרירת המדינה בארצות הברית לטקס. על המסמכים חתמו ראש הממשלה נתניהו, שר החוץ של האמירויות עבדאללה בן-זאייד, ושר החוץ של בחריין עבד אל-זיאני.
הנשיא טראמפ, שתיווך בין הצדדים, אמר בראיון לרשת פוקס ניוז כי הפלסטינים מגיעים לנקודה שבה ירצו לעשות עסקה אך הם לא מודים בזה בפומבי. לדבריו, "יש לנו הרבה מדינות שרוצות להיות חלק מהסכם השלום. מדינות רבות עוד יצטרפו, גם הפלסטינים". הנשיא הוסיף כי העבודה מול הפלסטינים היא קשה וציין כי "העברנו להם כסף רב לאורך השנים, אבל הפסקתי את זה כי אמרתי 'למה להעביר להם את כל הכסף הזה אם הם קוראים מוות לאמריקה?'".
עוד אמר טראמפ: "הם חייבים לעשות הסכם והם עוד יעשו. הם מגיעים לנקודה שהם ירצו לעשות עסקה. אנו מנהלים את זה מאחורי דלתיים סגורות". הנשיא הוסיף שאין לו התנגדות למכור לאמירויות את המטוס החמקן אף-35, וציין כי המדינות הנוספות עליהן הוא מדבר הן "מדינות עשירות שמעוניינות במטוסי קרב".
באשר לאיראן אמר טראמפ: "כשנכנסתי לתפקידי הם היו מדינה עשירה, כעת אחרי העיצומים הם חלשים. הם מתים לעשות עסקה ואמרתי להם חכו עד אחרי הבחירות. אם אבחר - יהיה הסכם בתוך חודש".
הנשיא טראמפ נפגש עם חברי המשלחת מהאמירויות
כמה שעות לפני הטקס, נדרש נתניהו לקבל את אישורו של גבי אשכנזי, שר החוץ שנשאר בארץ, כדי לאפשר את החתימה עצמה. השר במשרד החוץ של איחוד האמירויות, אנואר גרגאש, אמר קודם לכן כי החתימה על ההסכם אין משמעותה "שהעבודה נגמרה", אך מדובר בהתחלה שתספק יותר יציבות ושגשוג כלכלי באזור. כמו כן, אמר כי כעת "נשבר המחסום הפסיכולוגי וביכולתו של ההסכם לסייע לאמירויות ולאזור ולספק להם יתרון רב יותר".
שר האוצר ישראל כ"ץ התייחס הבוקר בכאן רשת ב להסכמים בריאיון לאריה גולן בתוכנית "הבוקר הזה". הוא השיב לביקורת על כך שההסכם לא הובא לאישור בממשלה ובכנסת, ואמר: "גם הסכם השלום עם מצרים הובא לאישור הכנסת לאחר החתימה. ברור שהכניסה שלו לתוקף מותנית באישור הממשלה והכנסת. אני בטוח שזה יהיה באופן גורף ופה אחד. יש כאן רק הישג ורק לטובת המדינה".
האזינו לריאיון עם ישראל כ"ץ בכאן רשת ב
השרה גילה גמליאל נשאלה בריאיון לאסף ליברמן בכאן רשת ב על כך שתוכן ההסכם טרם פורסם ואמרה: "אני לא מתעסקת בספקולציות. מה זה משנה מה כתוב בהסכם? אני סומכת על ראש הממשלה". לדבריה, "ההסכמים הם שלום תמורת שלום ולא שלום תמורת שטחים - משהו שאנחנו לא מסכימים איתו. כל הזמן מנסים להעכיר את האווירה".
האזינו לריאיון עם גילה גמליאל בכאן רשת ב
שר החוץ של האמירויות, עבדאללה בן זיאד, כתב במאמר שפירסם ב"וול סטריט ג'ורנל" כי בשנה הבאה כבר נראה טיסות באופן קבוע בקו ישראל-האמירויות, חילופי סטודנטים ועוד "אלפי צעדים קטנים" שיביאו לעולם מסר של שלום. הוא הוסיף שההסכם הוא הזדמנות להתמודד עם בעיות האזור: "ישראל, האמירויות וכל המזרח התיכון עייף מעימותים. העדיפות עכשיו היא ליצור מודרניזציה, וקשרים טובים יותר ביו ישראל למדינות הערביות, יסייע בכך. אך גם צריך שיח שיוריד את המתיחות באזור, יעורר סובלנות דתית - כמו אצלנו באמירויות, ושיתופי פעולה בתחומי כלכלה מהמפרץ עד הים האדום".
"הישראלים והאמירתים חייבים להשתמש בתעשייה ובכלכלה כדי לקדם את האזור ולוודא שהירדנים המצרים והפלסטינים ירוויחן מכך", כתב בן זיאד. בהקשר הפלסטיני הוא הוסיף שההסכם עצר את הסיפוח, וההנהגה הפלסטינית צריכה לנצל את הרגע הזה כדי לארגן מחדש את גישתה.
שר הכלכלה של האמירויות: עובדים על שמונה הסכמים עם ישראל
שר הכלכלה של איחוד האמירויות, עבדוללה בין טוק, אמר הלילה שישראל וארצו מנסחות שמונה הסכמים בתחום הסחר והכלכלה, ובהם אמנה למניעת כפל מס. הוא הוסיף שהמדינות אף דנות על כינון של הסכם סחר חופשי בינהן בשלב מאוחר יותר. את הדברים אמר בין טור בכינוס וירטואלי של מועצת העסקים של איחוד האמירויות וארצות הברית. לדבריו, אין לקחת את ההסכם כמובן מאליו, שכן מדובר בשיתוף פעולה בין שתי הכלכלות המתקדמות במזרח התיכון. "ההזדמנות נוקשת בדלת ועלינו לפתוח אותה", ציין שר הכלכלה מהאמירויות.
בתוך כך, בכיר בממשל האמריקני ציין שניסוח המסמכים בהסכם היה תהליך ארוך שעירב את יועצו של הנשיא ג'ארד קושנר, שגריר ארצות הברית בישראל דיויד פרידמן ומשפטנים רבים. לפי הפירוט של הבכיר, ישראל ואיחוד האמירויות יחתמו על מסמך שיהיה ארוך יחסית, ויהיה גם מסמך נפרד להסכם בין ישראל ובחריין. נוסף לכך, יהיה מסמך משותף לכל המדינות, כחלק מ"הסכם אברהם".
על ההיערכות בנושא הקורונה לקראת המפגשים ציין הבכיר: "אנחנו לא הולכים לדרוש עטיית מסכה, אלא מעודדים לעשות זאת. אנו מצפים לכמה מאות אנשים, אבל אנחנו מתכוונים לעשות זאת מרווח". בנוגע לערב הסעודית אמר הגורם: "זה ברור שבחריין בעלת יחסים קרובים עימה, זה עומד בפני עצמו". על אפשרות שמדינות נוספות יחתמו על הסכמי אברהם השיב: "בכירים בממשל עובדים על כך הרבה זמן".
עוד התייחס הבכיר לדיווח על כך שארצות הברית התחייבה שלא יהיה סיפוח עד 2024 והסביר כי "ישראל הסכימה לדחות את הסיפוח בזמן שאנחנו עובדים עם מדינות נוספות. שמעתי על כמה מספרים שנזרקים לאוויר, אני לא יודע מאיפה זה מגיע". בנוגע לעסקת האף-35 הוסיף: "זה נמצא בבחינה. ביטחון ישראל לא יפגע".