יו"ר הכנסת, יולי אדלשטיין, חתם הערב (רביעי) על צו למשך שבועיים המסדיר את התנהלות באי המשכן, חברי כנסת ועובדים, בעת משבר הקורונה. במסגרת הצו תיאסר התכנסות של יותר מעשרה אנשים באולם אחד ויוקפד על שמירת מרחק של שני מטרים בין הנוכחים.
"העולם כולו, ובתוכו מדינת ישראל, עוברים בשבועות האחרונים טלטלה שעשרות שנים לא ידענו כמותה - מלחמה אמיתית, גלובלית, מול אויב משותף בלתי נראה", כתב אדלשטיין בצו שפרסם. הוא התייחס לחברי הכנסת והשרים שנכנסו לבידוד לאחר שנחשפו לחולי קורונה: "אם לא ננהג במידת ההחמרה הראויה, איש מבאי המשכן לא יהיה מוגן מהנגיף והדבר עלול להביא לפגיעה בעבודת הכנסת והממשלה. לא אתן לאיש לסכן את בריאותם של חברי הכנסת, העובדים המסורים וכל באי הבית, ועל כך לא אתפשר".
המשבר הפוליטי בצל הקורונה | יו"ר הכנסת אדלשטיין הוציא צו האוסר על התכנסות של מעל 10 אנשים בכנסת. המשמעות – הרוב שיש לגנץ לא יבוא לידי ביטוי בוועדה המסדרת@shemeshmicha ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/BoPZjWzJJ2
— כאן חדשות (@kann_news) March 18, 2020
הצו יכלול גם את ישיבות מליאת הכנסת וגם את ישיבות הוועדות שטרם הוקמו. "אין בהוראות אלה כדי למנוע הצבעה שמית במליאת הכנסת, באופן שנעשה עם הצהרת האמונים של חברי הכנסת ביום כינון הכנסת ה-23 או באופן דומה אחר", כותב יו"ר הכנסת. הוא מדגיש עוד כי אין בהוראותיו כדי לפגוע בסדירותם של דיוני הכנסת וועדותיה. בכנסת הבהירו כי יכולות להתקיים ועדות של יותר מעשרה אנשים, והן תתכנסנה בשני חדרים נפרדים כשהישיבות מתקיימות בוידאו קונפרנס.
היום נעל יו"ר הכנסת את ישיבת המליאה ללא שהעלה להצבעה את נושא מינוי ואיוש הוועדה המסדרת. הצעד גורר מחאות רבות באגף המרכז-שמאל וכך גם מצד משפטנים. 47 פרופסורים ודוקטורים, מומחים למשפט חוקתי וציבורי, פנו הערב במכתב הערב לאדלשטיין וליועץ המשפטי לכנסת, עו"ד איל ינון בנושא. "תחת מסך עשן כבד של לוחמה עצימה בנגיף הקורונה - שהיא ללא ספק חשובה וחיונית, בערפל הקרב, הדמוקרטיה הישראלית מצויה בסכנה חמורה. אנחנו קוראים לכנס את מליאת הכנסת מייד ולפעול ללא דיחוי להרכבת הוועדה המסדרת ועל מינוי וועדות הכנסת הרלוונטיות. דווקא בשעת חירום זו יש לעמוד על המשמר ולא לאפשר את כרסום יסודות המשטר הדמוקרטי" כותבים המשפטנים ובהם הפרופסורים סוזי נבות, קנת מן, שמעון שיטרית ואייל בנבנישתי.
ראש הממשלה, בנימין נתניהו הגיב הערב להתקפות חברי כחול לבן ואמר כי המפלגה "רוצה לבצע בכנסת מחטפים לא דמוקרטיים שלא נוכל להסכים להם". בהודעה שפרסם כתב נתניהו כי בליכוד דרשו מכחול לבן להתחייב שתומכי טרור, כלשונו, לא יעמדו בראש וועדות, כשהוא מתכוון לחברי הרשימה המשותפת. לדבריו, "לא קיבלנו תשובות לכך. לצערי, גם בעת חירום כזאת, כחול לבן ממשיכה בשיתוף פעולה הדוק עם תומכי טרור". שעה קלה לאחר מכן השיב גנץ לנתניהו. בסרטון שפרסם אמר כי השיתוק הבלתי דמוקרטי וחסר התקדים, כלשונו, שכופים בימים אלו נתניהו ואדלשטיין על עבודת הכנסת הוא מעשה לא ראוי שפוגע בכל אזרחית ואזרח ולכן כחול לבן תפנה לבג"ץ שיתערב.
היועץ המשפטי של הכנסת, עורך הדין אייל ינון פנה הערב לאדלשטיין וכתב כי "הנוהג שלפיו מובא לאישור המליאה הרכב אחד מוסכם, ראוי ככל שיהיה, אין בו כדי לגבור על הוראת החוק המפורשת המחייבת להקים את הוועדה המסדרת 'מוקדם ככל האפשר', ואין בו כדי למנוע או כדי לעכב באופן בלתי סביר את הקמת הוועדה המסדרת בהיעדר הסכמה". ינון הוסיף וקבע כי: "בנסיבות אלה, וככל שלא תהיינה הסכמות עד לתחילת שבוע הבא, תקום חובה לשים על סדר יומה של הכנסת ללא דיחוי נוסף את בחירתה של הוועדה המסדרת".