נשיא המדינה ראובן ריבלין הודיע היום (ראשון) כי יטיל מחר בשעות הצוהריים את מלאכת הרכבת הממשלה על בני גנץ. זאת בתום סבב ההתייעצויות עם נציגי המפלגות, בו זכה גנץ ל-61 ממליצים. כמו כן, הנשיא זימן לשיחה דחופה את ראש הממשלה בנימין נתניהו וגנץ כדי לדון באפשרות להקמת ממשלה מיידית.
הנשיא ריבלין זימן את נתניהו וגנץ לפגישה דחופה, כדי לנסות לבדוק אם יש אפשרות להקמת ממשלת אחדות חירום בנוסח המתווה שהציע בבחירות הקודמות. אך ספק גדול אם הוא יצליח להשיג הבנות בין השניים. הדיווח של @shemeshmicha מתוך #ערבערב pic.twitter.com/uH0irqVbAJ
— כאן חדשות (@kann_news) March 15, 2020
בד בבד, יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין התייחס לדרישת כחול לבון וישראל ביתנו לבחור יו"ר כנסת חדש, ואמר כי זהו "מהלך פוליטי חפוז שמטרתו לסתום את הגולל על האפשרות לאחדות". אדלשטיין הוסיף כי הוא אינו מתכוון להעלות מחר להצבעה את בחירת יו"ר הכנסת.
מוקדם יותר המליצה סיעת ישראל ביתנו לנשיא המדינה על גנץ לקבלת המנדט להקמת הממשלה הבאה. ליברמן אמר כי הסיבה לכך היא שהדבר חשוב ביותר הוא מניעת בחירות רביעיות. "הודענו שאנחנו תומכים בממשלת חירום לאומית". הנשיא אמר בפגישה: "נצטרך לדבר עם שני המועמדים כדי להסביר להם שצריך להקים ממשלה שתוכל לתפקד".
לאורך היום נפגש הנשיא עם נציגי סיעות הכנסת ומקיים עמן את סבב ההתייעצויות לקראת הטלת המנדט להרכבת הממשלה על בנימין נתניהו או בני גנץ. חברי גוש הימין - ש"ס, יהדות התורה וימינה המליצו, כל סיעה בתורה, על בנימין נתניהו לראשות הממשלה. חברי הרשימה המשותפת המליצו פה אחד על גנץ ואמרו שתמיכתם מותנית בכך שהיא תשלים ל-61 ממליצים. בכך העבירו את ההכרעה לידיו של אביגדור ליברמן וישראל ביתנו. העבודה-מרצ המליצה גם היא, ללא אורלי לוי אבקסיס, על גנץ.
בפגישה עם ריבלין אמר יו"ר הרשימה, ח"כ איימן עודה: "אם גנץ רוצה להקים ממשלת מרכז שמאל נמליץ על גנץ. המלצתנו מותנית בכך שלגנץ יהיו 61 ממליצים. ניהלנו מגעים עם כחול לבן ודיברנו בסוגיות מדיניות, הכרה בכפרים הבלתי מוכרים בנגב, תכנית כלכלית ומיגור הפשיעה. בחלק הסכממו ובחלק יש פער. אין הבטחות בחלק מהסוגיות ובחלק יש. היה לנו ויכוח לא קל. לבל"ד היתה עמדה מתנגדת להמלצה. יחד עם זאת בל"ד קיבלו החלטה אמיצה שעיקרה אחדות הרשימה המשותפת ולקבל החלטת הרוב".
לפני תחילת ההתייעצויות אמר ריבלין כי עלינו לקיים הליכים דמוקרטיים חיוניים גם בשעת חירום. "התמודדות עם מצבי חירום מעולם לא פגעה בדמוקרטיה הישראלית אלא להיפך, חיזקה את הדמוקרטיה", אמר ריבלין. "לא הנשיא מרכיב את הממשלה אלא הכנסת עושה זאת. כל בר דעת שצופה בחדשות מבין היטב שזו שעת מבחן, שלא מדובר בהתייעצות רגילות. אני מבקש מכולם להגיע לכאן בהבנה שהמטרה היא להקים ממשלה בהקדם האפשרי. יתכן שזה יהיה כרוך בעיצוב הסדרי ביניים לחודשים הקרובים אך אין ספק שזה מה שהעם מצפה ממנהיגיו".