האם סיפוח הבקעה ישפיע על מעמדה המדיני של ישראל? | שיחת השבוע

האם סיפוח הבקעה ישפיע על מעמדה של ישראל?
מייקל אורן, גליה גולן, שלמה בן עמי ויעקב אחימאיר בשיחה עם ירון דקל על השאלות הבוערות מהשבוע הסוער בזירה הפוליטית-מדינית: מה מעיד פורום השואה הבין-לאומי על מעמדה המדיני של ישראל? והאם הוא איתן מאי פעם?
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
שיחת השבוע 24.01.2020
צילום: -

יותר מ-40 מנהיגים ביקרו השבוע בישראל לכבוד פורום השואה העולמי, שארגן נשיא המדינה ראובן ריבלין. האם התמיכה בישראל התחזקה? האם מצבנו מעולם לא היה טוב יותר - או שמא מדובר בהפרזה? ואיך סיפוח בקעת הירדן ישפיע על מעמדה המדיני של ישראל? על כל אלה ועוד - בשיחת השבוע.

מצבה של ישראל מעולם לא היה טוב יותר? או שזו הפרזה?

"זו טיפה הפרזה, אבל יש בה גרעין של אמת", טוען שר החוץ לשעבר והפרופסור שלמה בן עמי. לדבריו, אם יש שיפור במצבה "זה בגלל שאין יותר קהילה בין לאומית שמתערבת בענייני הפלסטינים וישראל. יש שיפור ביחסים בין ישראל לבין ממשלות בעולם, אין שיפור בדעת הקהל". לעומתו, שגריר ישראל בארצות הברית לשעבר, ד"ר מייקל אורן, חושב שיש שיפור: "לפני 40 שנה לא היה שלום עם מצרים וירדן ולא היו יחסים עם סין, הודו או רוסיה. עכשיו אנחנו במצב אחר לגמרי". 

האם הגעתם של יותר מ-40 מנהיגים מהעולם לפורום השואה העולמי - מעיד על מעמדה של ישראל?

"בכלל לא", אומרת פרופסור גליה גולן, לשעבר ראש המחלקה למדע המדינה באוניברסיטה העברית, "אני חושבת שלא הייתה להם ברירה, כשהנושא הוא אנטישמיות והשואה - אז באים". דווקא עורך ומגיש התוכנית "רואים עולם", יעקב אחימאיר, חושב שאם מעמדה של ישראל היה לא טוב, אז אותם מנהיגים לא היו מגיעים "גם אם זה לזכר השואה". "זו עוד לבנה אחת בהכרה בלגיטימיות של ישראל כמדינה היהודית", אמר אחימאיר.

 המנהיגים שהגיעו לפורום השואה העולמי בתמונה משותפת (צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90). 

מייקל אורן הדגיש שאולי אנחנו במצב הטוב ביותר מאז קום המדינה, אבל לטענתו לא צריך לשמוח יותר מידי. "עדיין יש את המצב מול איראן, גם המנהיגים הביטחוניים אומרים שאנחנו יכולים להיות על סף מלחמה עם איראן - מי יעמוד איתנו אז?", אמר אורן. 

אם תהיה החלטה חד-צדדית על סיפוח בקעת הירדן, איך תגיב הקהילה הבין-לאומית?

פרופסור גליה גולן לא מצפה להרבה תגובות מצד המדינות האירופיות, אך לטענתה החלטה חד-צדדית היא בכלל לא רלוונטית: "בקעת הירדן נמצאת בין השטח הפלסטיני לירדן ואין הסכם. ירדן לא הסכימה לזה בזמנו והפלסטינים לא יסכימו לזה". לעומתה מייקל אורן טען כי "ארץ ישראל שייכת לעם ישראל", והוסיף שסיפוח עושים רק בתיאום עם האמריקנים.

"זה יהיה מסמר נוסף בארון של פתרון שתי המדינות", אמר פרופסור בן עמי והוסיף: "הפיתרון הזה לא קיים, לא ישים וכבר לא רלוונטי". היחיד שהתייחס לתגובת הקהילה הבין-לאומית בנושא הסיפוח היה אחימאיר שאמר שהוא חושב שהאיחוד האירופי יביע הסתייגות, "אם לא גינוי". 

האם המחיר שישראל משלמת תמורת שחרורה של נעמה יששכר - ראוי בעיניך?

שגריר ישראל בארצות הברית לשעבר אמר שאם המחיר הוא ויתור על מגרש הרוסים - אנחנו צריכים להיזהר. "יכול להיווצר תקדים", מסביר אורן, "זה ויתור על ריבונות. אני מאוד רוצה שיחזירו אותה הביתה אבל עם כל הכבוד, הנושאים שעומדים על הפרק הם גורליים למדינת ישראל. מעניין שדווקא הם לא תופסים כותרות". פרופסור גולן ממשיכה באותו הקו וטוענת שהכל פוליטי: "העניין הוא לא יחסים בין-לאומיים, העניין הוא בחירות".

 נעמה יששכר בבית המשפט במוסקווה, (צילום: אי-פי).

גם פרופסור בן עמי מסכים עם שני שותפיו לפרק וטוען שיש במקרה הזה הגזמה מסוימת. "אנחנו גורמים לצד השני לחשוב שאפשר לשלם כל מחיר בגלל סף הרגישות הישראלי. אם היא הילדה של כולם אז תשלמו בבקשה את המחיר", אומר שר החוץ לשעבר. אחימאיר לעומת זאת, אמר כי "זה היה בלתי אפשרי לישראל להשלים עם מעצר של אזרחית לשבע שנים וחצי, בגלל עבירה מאוד קטנה".

הפופולריים