בתום דיון סוער: אושרה הקמת ועדת הכנסת שתדון בחסינות נתניהו

אושרה הקמת ועדת הכנסת שתדון בחסינות נתניהו
ההחלטה התקבלה ברוב של 16 ח"כים שתמכו לעומת חמישה שהתנגדו • חברי בלוק הימין נטשו את האולם לאחר כשעה • ח"כ מיקי זוהר בדיון: "היום אתם הרוב, מחר אתם מיעוט" • אמש קבע יועמ"ש הכנסת כי אדלשטיין לא יכול למנוע את הקמת הוועדה. הוועדה המסדרת התכנסה היום כדי לדון בנושא
author מחבר KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
הדיונים להקמת ועדת הכנסת, ינואר 2020
צילום: צילום: הדס פרוש, פלאש 90

הוועדה המסדרת בראשות חבר הכנסת אבי ניסנקורן אישרה היום (שני) את הקמת הוועדות הקבועות, בהן ועדת הכנסת שתבחן את בקשת החסינות של ראש הממשלה בנימין נתניהו. בתום דיון סוער אושר המהלך ברוב של 16 חברי כנסת תומכים מול חמישה מתנגדים. בתוך כך, נתניהו יכנס מחר את ראשי בלוק הימין בעקבות ההתפתחויות.

בדיון שנערך מוקדם יותר בוועדה המסדרת, אושר ביטול הסמכות של יושב ראש הכנסת לכינוסי ועדת הכנסת והוועדה המסדרת בתקופת פגרה. זאת  כדי למנוע מאדלשטיין לעכב את דיוני החסינות בהמשך.

חבר הכנסת מיקי זוהר נטש את הדיון באומרו כי הקמת ועדות בלי אישורה של ועדת ההסכמות - פירושה שהכנסת נחטפה בידי רוב דורסני. הוא הודיע שהליכוד יעתור לבג"ץ על הדיון הקודם. חבר הכנסת אחמד טיבי מהרשימה המשותפת פנה בדיון לחבר הכנסת יועז הנדל מכחול ואיים: "תמשיך לדבר על סיפוח, אם תעזו להתקדם בכיוון הזה - גנץ יישאר יושב ראש האופוזיציה".


את הדיון הראשון והסוער נטשו חברי הכנסת מהליכוד לאחר כשעה, בטענה שבהיעדר אישור בכתב מיושב ראש הכנסת, לא יכול להתקיים דיון. ניסנקורן אמר כי הבקשה לקיום הדיון הוגשה בשעה 19:00 אתמול, והוסיף כי הוא דיבר אישית עם אדלשטיין בשעה 21:00. חבר הכנסת זוהר הסביר שנציגי הליכוד לא משתתפים בדיון כדי לא ליפול ל"מלכודת" שניסנקורן טומן להם.


"היום אתם הרוב, מחר תהיו מיעוט", אמר זוהר לנציגי כחול לבן לפני שיצא מהחדר. לאחר מכן חזרו נציגי הליכוד לדיון והוסיפו לטעון ששינויים בתקנון שיבטלו את סמכות יושב ראש הכנסת על כינוס ועדת הכנסת הן דורסנות של הרוב נגד המיעוט. 

אתמול פרסם היועץ המשפטי של הכנסת איל ינון את חוות דעתו בנוגע להקמת הוועדה, וקבע כי יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין לא יוכל למנוע את כינוסה. בחוות הדעת נכתב שאם הוועדה המסדרת תגבש הצעה בדבר הרכב הוועדות הקבועות, יוכלו הממשלה או 25 חברי כנסת לבקש את כינוס המליאה - ויהיה על אדלשטיין להיענות לדרישה הזו.

יו"ר הכנסת הגיב לחוות הדעת של ינון ואמר כי כינוס הוועדה בעת הזו תהיה טעות קשה: "לא אתן יד להפיכתה של הכנסת לזירה של תעמולת בחירות זולה, על ידי שום סיעה בכנסת". הבוקר פורסם כי ינון ואדלשטיין שוחחו על מעורבותו של היועץ בנושא החסינות ובחוות דעתו. לאחר פרסום חוות הדעת של היועץ, יו"ר כחול לבן בני גנץ הנחה חבר מפלגתו ויו"ר הוועדה המסדרת אבי ניסנקורן לכנס בהקדם האפשרי את הוועדה.

כעת, הקרב הצפוי של נתניהו הוא על הבאת ראיות ועדים מטעמו לוועדה, בין השאר בניסיון להביא לדחיית החלטתה. החוק לא מתייחס לשאלה אם מותר לנתניהו להביא עדים וראיות לוועדה. ראש הממשלה יטען שזו זכותו, בין היתר כי מדובר במעין הליך שיפוטי. כך או כך, איל ינון לא יעסוק בשאלה זו, כפי שהודיע מראש, ומי שצפויה לדון בכך היא היועצת המשפטית של ועדת הכנסת.


אם יאפשרו לנתניהו הבאת ראיות - הדבר יאריך את הדיונים. אם לא יאפשרו לו לעשות זאת, צפוי ראש הממשלה לעתור לבג"ץ - צעד שגם יכול להביא לעיכוב בקבלת החלטת הוועדה. בלשכת נתניהו גם מסמנים את מליאת הכנסת כזירה לסיכול ההצבעה בעניין החסינות. בלשכת ראש הממשלה טוענים כי יושב ראש הכנסת יולי אדלשטיין עובד בשיתוף פעולה אדוק עם סיעת הליכוד, ובאמצעים טכניים ומהותיים יוכל לסכל את ההצבעה.

הפופולריים