היועץ המשפטי לכנסת אייל ינון סבור כי הבאתו של חוק המצלמות בקלפיות לחקיקה בעיתוי הזה אינה חוקתית. בחוות־דעת שהפיץ הערב (ראשון) לחברי הכנסת ציין היועץ כמה גורמים ההופכים את הצעת החוק ללא־חוקתית: מתן יתרון ניכר מאוד למפלגה אחת על פני שאר המפלגות, חשש ממשי שהחוק ירתיע בוחרים מלהצביע וחשש לאנדרלמוסיה בקלפיות.
עוד ציין ינון כי ועדת הבחירות המרכזית מתכננת ממילא לנקוט ביום הבחירות הקרובות צעדים שיבטיחו את טוהר הבחירות. היועץ המשפטי של הכנסת הוסיף כי קידום הליך חקיקה העוסק בדיני בחירות כשבוע לפני קיום הבחירות, בלי שהושגה הסכמה רחבה בין סיעות הבית, הוא צעד חסר תקדים המעורר כשלעצמו קשיים גדולים.
הירשמו לפוליטי-כאן, ערוץ הטלגרם של כאן חדשות לבחירות - כל העדכונים והפרשנויות
יו"ר העבודה-גשר עמיר פרץ בירך על חוות הדעת של ינון ואמר כי חוק המצלמות "מסייע לנתניהו בניסיונו לגנוב את הבחירות". פרץ האשים כי החוק מעניק יתרון לליכוד. "הצבת מצלמות על ידי גופים פוליטיים היא מפלה, מביאה לחששות ולרתיעה של ציבורים מסוימים מלהגיע לקלפי ויש בה משום חוסר אמון גורף בוועדת הבחירות המרכזית", אמר פרץ.
מנכ"לית ועדת הבחירות המרכזית, עורכת הדין אורלי עדס, התייחסה הערב לחוק ואמרה כי הליך הבחירות עלול להיפגע אם יעבור החוק בכנסת. "נסו לדמיין סיטואציה שבה תיאורטית יכולים להיות 32 נציגים עם מצלמות בקלפי. העיתוי זה נקודת המפתח. זאת סיטואציה בלתי אפשרית", אמרה עדס בריאיון לרן בנימיני ויגאל גואטה בתוכנית "כאן הערב" בכאן רשת ב.
הממשלה אישרה היום את הצעת חוק המצלמות בקלפיות בתום ישיבה מתוחה. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בישיבה כי "הדרך הטובה ביותר למנוע זיופים בבחירות היא להציב מצלמות בכל הקלפיות". גם היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט השתתף בישיבה הזו על מנת להציג את עמדתו נגד קידום החוק.
נתניהו אמר עוד: "זה אחד היסודות החשובים ביותר לשמירה על שלטון החוק, חשאיות ההצבעה תישמר בקפדנות". על הביקורת נגד הצעת החוק ציין נתניהו כי "כל מכולת מתועדת במצלמות, אז דווקא את אולם הקלפיות אי אפשר לצלם?", והוסיף: "זה פשוט, זה הוגן, זה שקוף וזה צודק".
בתגובה לדברי ראש הממשלה, אמר מנדלבליט כי מעולם לא הביע התנגדות להצבת מצלמות. לדבריו, ערך דיונים כדי לראות כיצד לקדם את החוק כיוון שסבר שמדובר בחוק טוב. אולם לאחר שקרא את חוות דעתו של יו"ר ועדת הבחירות, לפיו החוק עשוי לגרום לאי סדרים ביום הבחירות - בחר להתנגד לו. "אני בעד מצלמות, אבל צריך לדעת איך לעשות את זה".
נתניהו בישיבת הממשלה על חוק המצלמות: "כל אחד מצלם. הכול בסטורי. כל מכולת מתועדת במצלמות אז דווקא את אולם הקלפיות אי אפשר לצלם? מצלמות בקלפיות לטוהר הבחירות זה פשוט, הוגן, שקוף וצודק. נביא את הנושא לחקיקה"@shemeshmicha pic.twitter.com/fLJb3HBt3Q
— כאן חדשות (@kann_news) 8 בספטמבר 2019
במהלך הישיבה התקיים אירוע חריג במהלכו תקף השר אופיר אקוניס את מנדלבליט ואמר לו "ראינו איך הגנת עלי בבג"ץ בעניין פרופסור יעל אמיתי". מנדלבליט השיב לו "זה לא הנושא אבל אם אתה רוצה אפשר לפתוח את זה פה". השרה גילה גמליאל התערבה ואמרה "זה לא לעניין לסגור פה חשבונות". ראש הממשלה נתניהו דפק על השולחן ואמר "נא לא להתפרץ, מי שרוצה לדבר שיעשה זאת בזמנו".