שגריר ארצות הברית בישראל דיוויד פרידמן חנך היום (ראשון) את דרך עולי הרגל העתיקה בירושלים, ששימשה לפני 2,000 שנה את העולים מרחבי הארץ שהגיעו לירושלים ולבית המקדש. הדרך נחפרה מתחת לאדמה על ידי עמותת אלע"ד של עיר דוד ורשות העתיקות והיא מחברת את בריכת השילוח לכניסה להר הבית ולכותל המערבי.
שגריר ארה"ב בישראל, דיויד פרידמן, פורץ קטע באירוע לרגל פריצת הדרך העתיקה מבריכת השילוח@ZeevKam pic.twitter.com/momLx5Yvo0
— כאן חדשות (@kann_news) 30 ביוני 2019
"הקשר בין ארצות הברית וישראל הוא חזק ויציב ולא ניתן לערעור. מה שחפרו כאן וגילו כאן זו האמת, ועל האמת לא ניתן לערער", אמר השגריר. גם השליח האמריקני למזרח התיכון, ג'ייסון גרינבלט, יחד עם שרים וחברי כנסת ישראלים, השתתף באירוע שרבים תופסים אותו כהכרה אמריקנית משתמעת בריבונות הישראלית בעיר העתיקה בירושלים.
"עיר דוד מחזירה את ירושלים הקדומה לחיים", הוסיף השגרירי פרידמן במהלך האירוע וציין כי המנהרה "מאפשרת לכל אחד מאיתנו לצעוד בשבילים בהם צעדו נביאי ישראל ונתנו קול לרעיונות מהפכניים של חופש וזכויות אדם, רעיונות אשר הפכו להיות בסיס אינטלקטואלי וחוקתי לאומתנו". לדבריו, "זוהי זכות ייחודית עבורנו כאמריקאים לצעוד יחד עם עמיתנו הישראלים, על דרך עולי הרגל הנחשפת מחדש, במקום בו צעדו אבות אבותינו המשותפים בתפילה ובברכה".
משרד החוץ הירדני פרסם גינוי לישראל בעקבות פתיחת המנהרת שעוברת מתחת לבתי התושבים בשכונת סילוואן במזרח העיר. כמה פעילי "שלום עכשיו", המתנגדים גם הם לפתיחת המנהרה, הגיעו להפגין מחוץ לטקס. "נתניהו ואנשי טראמפ מאמצים את הקיצוניים שבמנתחלים וחותרים תחת הסיכוי לשלום", הם קראו. לטענתם, המשטרה מנעה מהמפגינים להתקדם לעבר הכניסה ועצרה אחד מהם.
פעילי שלום עכשיו מפגינים מחוץ לטקס פתיחת המנהרה בירושלים. צילום: "שלום עכשיו"
פעילים של "שלום עכשיו" הפגינו בסמוך לטקס חנוכת מנהרת המריבה בסילוואן: "נתניהו ואנשי טראמפ מאמצים את הקיצוניים שבמנתחלים וחותרים תחת הסיכוי לשלום". הפעילים מחו על "רמיסת ירושלים כעיר המקודשת לשלוש הדתות והשייכת לכל תושביה, והפיכת סילוואן לדיסנילנד המשיחי של קיצוני הימין בישראל".