לאחר ההבנות: חמאס דורש 5 מיליון דולר בחודש למשכורות; ישראל סירבה

לאחר ההבנות: חמאס דורש 5 מיליון דולר בחודש

ישראל איימה השבוע על חמאס שאם לא תפסיק עם הבלונים - סבב הלחימה ייתחדש. למרות ההבנות עם הארגון 14 שריפות בעוטף עזה פרצו היום בעקבות בלונים
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
מהומות, הפרות סדר, הפגנות, התפרעויות בגבול רצועת עזה
צילום: צילום: חסן ג'די, פלאש 90

פרסום ראשון: לאחר שחמאס הסכימו להסדרה עם ישראל - הארגון דורש עתה חמישה מיליון דולר למשכורות בכל חודש מהכסף הקטרי לפקידיו ברצועה, כך פורסם היום (שישי) ב"השבוע" בכאן 11. ישראל מסרבת לדרישה. ישראל שיגרה מסר תקיף לחמאס - עצרו את הבלונים או שנחדש את סבב הלחימה.


חמאס עומד כעת על חידוש מימון המשכורות לאנשיו בשל מצבם הכלכלי הקשה וחרף הביקורת הצפויה להימתח עליו. בחודש ינואר האחרון, לאחר שבמשך חודשיים קיבל חמאס מקטר משכורות לאנשיו, נאלץ הארגון לבקש שהכסף ינותב לאפיקים אחרים מפאת הביקורת הקשה שנמתחה עליו בתוך הרצועה – ולפיה הוא דואג רק לאנשיו שלו. חמאס סירב בשעתו לקבל את הכסף שנועד למשכורות, ובעקבות המשבר שנוצר הוחלט שכספי קטר ישולמו למשפחות נזקקות בעזה ולפרויקטי תעסוקה של האו"ם.


לכאן חדשות נודע כי באמצע החודש הנוכחי נוצר משבר חדש בנושא אך הפעם במגמה הפוכה: השליח הקטרי מוחמד אלעמאדי נכנס לרצועה עם 10 מיליון דולר שנועדו לחלוקה לכ-100 אלף משפחות נזקקות, אך חמאס דרש כסף למשכורות – וסירב לאפשר את חלוקת הכסף לנזקקים בלבד.

זו הסיבה לעיכוב בחלוקת הכספים. רק כעבור כמה ימים התרצה חמאס והסכים לקבל חלק מהכסף – ורק אז חולקו שישה מיליון הדולר עבור כ-60 אלף המשפחות הנזקקות ברצועה. ארבעה מיליון הדולר הנותרים הופקדו על ידי השליח הקטרי בבנק בעזה עד ישראל תאשר להעביר אותו למשכורות לפקידי חמאס.


מקורות פלסטינים אומרים לכאן חדשות כי מנהיג חמאס בעזה יחיא סינוואר אישר בעצמו את ההחלטה לחזור להבנות הרגיעה ולעצור את הפרחת בלוני התבערה, לאחר שהתקבל מסר תקיף מישראל דרך המתווכים ש"אם הפרחתם לא תיפסק – רצועת עזה מסתכנת בסבב מלחמתי". לדברי המקורות, המאמצים למנוע התדרדרות נמשכו אמש עד חצות, והיו על סף כישלון, ורק ברגע האחרון ניתן "האור הירוק" מסינוואר שאיפשר את יציאת ההבנות לדרך.

ישראל קיוותה שסגירת מרחב הדיג תשנה משהו, זה לא עבד - ולכן הלכה לצעד חריף יותר של סגירת מעבר כל הדלק לרצועה - למרות שזה מנוגד לאינטרס שלה. לשם השוואה, בצוק איתן לא השתמשו בצעד הזה, עד שגילו מנהרה מתחת לכרם שלום. ביום רביעי תיערך ישיבת קבינט מדיני־ביטחוני בנושא, ראשונה עבור שר התחבורה בצלאל סמוטריץ'.

בתוך כך, החשיבות של ועידת בחריין היא בעצם הפומביות שלו. יותר משלום עם הפלסטינים היה שם ניסיון לשדר נורמליזציה בין ישראל למדינות ערב - כמו בריאיון של שר החוץ מבחריין ח'ליפה. השאלה הגדולה - מידת היישום של המהלך. כבר לפני כשנה ערך הבית הלבן מפגש מיוחד כדי לקדם פרויקטים לטובת הפלסטינים - אז הדגש היה על רצועת עזה, אך גם על פעילויות למען שיקום סיני.

בפגישה אז גם כן לקחו חלק בכירים ממדינות ערב - אבל גם נציג ישראלי רשמי, מתאם פעולות הממשלה בשטחים פולי מרדכי, שגם היה בבחריין, עכשיו כבר כאיש עסקים. הרבה לא יצא מאותה פגישה, וזה כנראה גם מה שיקרה עם אותה סדנה כלכלית בבחריין.

יותר מ-7,000 פלסטינים הפגינו היום בכמה מוקדים לאורך גדר המערכת ברצועת עזה - חלקם התפרעו. דווח כי פלסטיני חצה את הגבול לישראל וחזר לשטח עזה כשהבחין בחיילים. משרד הבריאות ברצועה דיווח כי מספר הפצועים עומד על 49. במהלך המהומות, השליכו הפלסטינים בקבוק תבערה על רכב של צה"ל. לא היו נפגעים.


הפופולריים