קטר על הוועידה בבחריין: "לא יהיה פיתוח כלכלי ללא פתרונות מדיניים"

קטר: לא יהיה פיתוח כלכלי ללא פתרונות מדיניים

משרד החוץ הקטרי בביקורת מרומזת על הכינוס במסגרת תוכנית השלום האמריקנית: "טיפול אפקטיבי באתגרים הכלכליים מצריך כוונות כנות ותנאים מתאימים". הנסיכות - שנחשבת לבעלת בריתה של ארה"ב במפרץ - לא אישרה את השתתפותה בוועידה
author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
דונלד טראמפ
צילום: אי-פי

קטר מותחת ביקורת מרומזת על הוועידה הכלכלית בבחריין, במסגרת תוכנית השלום של הממשל האמריקני: בהודעה שפרסם הלילה (שבת) משרד החוץ הקטרי, נמסר כי הפיתוח הכלכלי הנחוץ לשלום בין ישראל לפלסטינים - לא יושג ללא פתרונות מדיניים צודקים, שיהיו מקובלים על הפלסטינים. בהודעת המשרד נאמר, בין השאר, כי "הטיפול האפקטיבי באתגרים הכלכליים מצריך כוונות כנות, איחוד המאמצים מצד השחקנים האזוריים והבינלאומיים, וכן שיהיו תנאים מתאימים לפריחה כלכלית".

בהודעה הקטרית לא צוין אם הנסיכות המפרצית - שנחשבת לבעלת ברית של ארצות הברית במפרץ - תשתתף גם היא בכינוס. יחסיה של קטר עם בחריין, סעודיה, איחוד האמירויות ומצרים נותקו ב-2017, לאחר שאלו האשימו אותה בתמיכה בטרור ובהתערבות בעניינים הפנימיים שלהן. 

מזכיר הוועד הפועל של אש"ף, סאיב עריקאת, קורא לכל מדינות העולם, ולמדינות ערב בפרט, שלא להשתתף בוועידה. בריאיון לרשת "אל-מיאדין" אמר עריקאת כי איש לא התייעץ עם הפלסטינים בעניין הוועידה והם למדו על הכוונה לקיימה מן הפרסומים בכלי התקשורת. לדבריו, הוועידה תיכשל במאת האחוזים, ועל המדינות שכן יחליטו להשתתף בה להבהיר שהן עושות זאת מתוך אינטרסים שלהן ובגלל לחצים של וושינגטון.

בתוך כך, בכיר הרשות הפלסטינית, חוסיין א-שייח, עוקץ מדינות ערביות שכעת, לקראת הוועידה, מעמידות פנים שהן מוטרדות מן המצב הכלכלי ברשות אף שמעולם לא סייעו לה. "מה הן נתנו כדי לתמוך בעמידה האיתנה של עמנו?", כתב א-שייח מבלי לציין את שמותיהן של אותן מדינות, ובד בבד הודה למדינות הערביות שכן הושיטו סיוע לעם הפלסטיני.

סעודיה ואיחוד האמירויות כבר אישרו רשמית את הגעתן לוועידה. שלשום הודיע אש"ף באופן רשמי כי לא ישתתף בשום צורה בוועידה הכלכלית שיזם ממשלו של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, ומסרו כי "אף אחד אחר לא יוכל לדבר בשם העם הפלסטיני באותה ועידה". 

העיתון "א-שרק אל-אווסט" דיווח כי גורמים במדינות ערב וגורמים בינלאומיים הפעילו לחץ על הפלסטינים כדי שישתתפו בוועידה. על פי הדיווח, הגורמים טענו כי הוועידה תעסוק בכלכלה בלבד ולא תימנע את הדיון הפוליטי, והוסיפו כי הפלסטינים יוכלו לבחור את נציגם ולהעיר הערות על תוכניות הוועידה.

השבוע ביקר ראש הרשות הפלסטינית, אבו מאזן, בקטר. זאת לאחר המענק שהעניקה הנסיכות לרשות בסך 300 מיליון דולר, במסגרת מאמציה לסייע לכלכלה הפלסטינית.

בתחילת השבוע נמסר מהבית הלבן כי החלק הכלכלי של התוכנית יושק בסוף חודש יוני. על פי הודעה משותפת של ארצות הברית ובחריין, החלק הכלכלי נועד לעודד השקעות בגדה ובעזה. במסגרת ההשקה, יתקיים אירוע לגיוס השקעות ב-25 וב-26 ביוני במנמה שבבחריין, בהשתפות שרי כלכלה ואנשי עסקים.

"אם התוכנית תיושם יש לה פוטנציאל לשנות באופן דרמטי את חיי תושבי האזור", נכתב בהודעת הבית הלבן. בתשובה לשאלת כאן חדשות אם ישראל תשתתף בוועידה בבחריין, השיבו בבית הלבן כי "רשימת המשתתפים תופץ סמוך לאירוע".

הפופולריים