הצעת החוק לצמצום עילת הסבירות אושרה היום (שני) ברוב של 64 חברי כנסת ללא מתנגדים, בתום 26 שעות של דיונים. שר המשפטים יריב לוין לאחר ההצבעה: "צעד היסטורי במהלך החשוב של תיקון מערכת המשפט והשבת סמכויות הכנסת שנלקחו לפני שנים רבות. אנחנו יוצאים עכשיו לפגרה ארוכה, אני יוצא אליה בידיעה שהעברנו חוק חשוב, אבל בלי שמחה לאיד ועם רצון אמיתי לקרב בין כל חלקי העם".
חברי האופוזיציה נטשו את המליאה בזמן ההצבעה. ראש האופוזיציה יאיר לפיד: "זה לא ניצחון לקואליציה, זו תבוסתה של הדמוקרטיה. לא נוותר. קורא מפה לגיבורי וגיבורות המחאה, אל תאמינו למצהלות השמחה המזויפות שלהם אלא לכוחות שלכם. קורא מפה לאנשי המילואים שליבם נשבר היום - חכו, תנו לבג״ץ לדון בחוק ורק אז קבלו את ההחלטה הקשה מכל".
לפיד מודיע כי המו"מ קרס: ניסינו ואי אפשר להגיע להסכמות עם הממשלה הזאת@yaara_shapira pic.twitter.com/hhwVBA6dES
— כאן חדשות (@kann_news) July 24, 2023
קודם קיום ההצבעה, לחץ שר הביטחון יואב גלנט על ראש הממשלה בנימין נתניהו לרכך באופן חד-צדדי את נוסח החוק ואף ניהל מגעים ישירים עם אנשי האופוזיציה, אולם שר המשפטים יריב לוין והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר סירבו. לאחר קריסת המשא ומתן בין הצדדים, שנמשך מספר ימים וגם ב-26 שעות הדיונים בכנסת שקדמו להצבעה, הודיע ראש האופוזיציה לפיד על סיום השיחות: "אי אפשר להגיע להסכמות עם הממשלה הזאת".
במקביל לדיונים ולהצבעה, התקיימו מחאות גדולות מחוץ למשכן הכנסת בירושלים. המשטרה, שהייתה מתוגברת בכוחות גדולים, הציבה גדרות וניסתה למנוע מהמפגינים לחסום את הכביש שמוביל לכנסת. המוחים התפזרו בכמה מוקדים, בין היתר בכיכר הכנסת, גן הוורדים, רוטשילד, גשר בית המשפט העליון ורחובות רופין וקפלן. בגן הוורדים הוקמו מחסומי לחץ וגדרות תיל. אחד המפגינים נפצע באורח קל מפגיעת מכת"זית, ו-19 מפגינים נוספים נעצרו.
רק שליש מהישראלים מעידים שהם מבינים מהי עילת הסבירות - כך עולה מסקר כאן חדשות שפורסם בשישי האחרון. @almog_tamar נקראה לדגל כדי לשפר את הנתון הזה - ולספר לנו ב-90 שניות כמה סביר לבטל את העילה pic.twitter.com/6i3lsMEIlF
— כאן חדשות (@kann_news) July 11, 2023