גורמים בארה"ב: "לא נאשר אוטומטית הסכם ביטחוני עם סעודיה"

גורמים בארה"ב: לא נאשר אוטומטית הסכם ביטחוני עם סעודיה
גורמים במפלגה הדמוקרטית שוחחו עם כאן חדשות על החששות הביטחוניים שמהווים אתגר רציני בהשגת הסכם מדיני בין ירושלים לריאד: "יש פשרות וסיכונים בכל משא ומתן, נבחן את הפרטים"
מחבר עמיחי שטיין מחבר עמיחי שטיין
Getting your Trinity Audio player ready...
אנתוני בלינקן בביקור בסעודיה, יוני 2023
צילום: ללא

בעקבות הדיווחים השונים המרמזים על הסכם מדיני שצפוי להתגבש בין סעודיה, ארה"ב וישראל, גורמים במפלגה הדמוקרטית מבהירים בשיחה עם כאן חדשות: "לא נאשר באופן אוטומטי כל הסכם ביטחוני בין ארה"ב לסעודיה, נבחן את הדברים". כך פורסם היום (רביעי) בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב. לדבריהם, "ברית הגנה וערבונות לערב הסעודית יהיו הדבר הקשה ביותר לאישור. כיוון שבסוף, מצב זכויות האדם, וחופש הביטוי במדינה, הופכות את האפשרות של ברית כזו לדבר מאוד לא פופולרי".

חבר הקונגרס בראד שניידר ממדינת אילינוי אמר לכאן חדשות: "יש פשרות וסיכונים בכל משא ומתן. אני אבחן את הפרטים. אם זה יתן מענה לדאגות שלי, ואם זה יאפשר נתיב שיביא שלום ושגשוג למדינות האזור, אני נוטה לתמוך בזה". חבר הקונגרס בראד לנדסמן ממדינת אוהיו הוסיף: הממשל ינהל את המשא ומתן ויעדכן את חברי הקונגרס בפרטים. כל הסכם ייבחן על ידי לא רק הקונגרס, אלא גם העם האמריקאי. ולכן זה צריך להיעשות בצורה שקופה.

במערכת הביטחון מגבשים חוות דעת על משמעות מכירת אמצעי לחימה ומערכות נשק אמריקניות מתקדמות לסעודיה, כחלק מהסכם שיביא בין היתר לנורמליזציה בין ישראל לערב הסעודית. בחדשות הערב בכאן 11 דווח אתמול כי בישראל סבורים שכדי לשמור על היתרון הצבאי האיכותי, צה"ל יצטרך לקבל מערכות נשק מתקדמות יותר ממה שיש עכשיו, זאת בשל החשש שהסכם עם סעודיה יפגע בעליונות הצבאית של ישראל באזור.

נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן אמר בסוף חודש יולי כי אין להוציא מכלל אפשרות עסקה קרובה עם סעודיה. הוא אמר את הדברים באירוע לגיוס כספים במדינת מיין ולא הרחיב בנושא. לפני כן, פרסם "ניו-יורק טיימז" מאמר של הפרשן תומאס פרידמן ובו נכתב שביידן שוקל בדעתו לקדם הסכם ביטחוני הדדי בין ארצות-הברית לסעודיה, הסכם שבמסגרתו תנרמל סעודיה את קשריה עם ישראל.

בכאן רשת ב פורסם כי כדי להגיע לפריצת דרך ביחסים עם סעודיה, ישראל תצטרך לבצע צעדים ממשיים לטובת הרשות הפלסטינית. הגישה הזו של ישראל כלפי הפלסטינים תצטרך להיעשות לא רק בגלל דרישות סעודיה, אלא גם בגלל הצורך 'בריכוך' המתנגדים במפלגה הדמוקרטית לעסקת נשק סעודית-אמריקנית ולברית הגנה, כך על פי כמה גורמים המעורים בפרטי השיחות.

הפופולריים