משדר מיוחד | כאן 11
אחרי עיכוב של חצי שעה: ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש היום (רביעי) עם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן בשולי הכינוס השנתי של עצרת האו"ם בניו יורק. בפתח הפגישה, בתום דברי המנהיגים, שני הצוותים יצאו עוד בטרם הכירו, ונתניהו וביידן נותרו לפגישה שארכה כשעה בארבע עיניים. במקביל, נפגשו הצוותים בחדר נפרד.
ביידן אמר בפתח הפגישה: "נדבר על הסוגיות הקשות – שמירה על ערכים דמוקרטיים, שעומדים בלב השותפות שלנו, כולל איזונים ובלמים במערכותינו. וסלילת נתיב להגעה לפתרון שתי-המדינות במו"מ, והבטחה שאיראן לעולם לא תשיג נשק גרעיני".
ראש הממשלה ענה לנשיא ארצות הברית כי לביידן: "דבר אחד אני יכול להבטיח לך - מחויבתה של ישראל לדמוקרטיה. נמשיך לשמר את הערכים הדמוקרטיים ששתי ארצנו מקדשות". עוד הוסיף נתניהו כי הוא וביידן "חברים מזה 40 שנה. מאמין שתחת הנהגתך, ניתן להגיע להסכם חסר-תקדים עם ערב-הסעודית, לפתרון את המחלוקות עם העולם-הערבי. מעריך את מחוייבותך למנוע מאיראן השגת נשק-גרעיני".

הלילה נועד נתניהו בשולי העצרת עם נשיא טורקיה רג'פ טאיפם ארדואן - פגישה ראשונה בין שני המנהיגים. ראש הממשלה אמר לנשיא הטורקי כי "הקשרים בינינו מתחזקים". מוקד השיחה עמד שיתוף-הפעולה בין טורקיה לישראל בתחום הגז.
טורקיה מעוניינת במימוש המיזם להנחת צינור בין שתי המדינות לייצא גז לאירופה. בממשלה ובמשרד האנרגיה החלו לבחון מחדש אפשרות להקמת צינור גז ישראלי-טורקי, דבר שבממשלת בנט-לפיד נמנעו מלדון בו. מלשכת רה"מ נמסר כי נתניהו וארדואן שוחחו גם על הנורמליזציה בין ישראל לסעודיה. גורם טורקי, הפגישה נמשכה כ-45 דקות, והשתתפו בה מהצד הטורקי גם שר החוץ, שר האנרגיה וראש המודיעין הטורקיים.
אתמול התייחס ביידן בנאומו בעצרת לישראל והמגעים לנורמליזציה עם סעודיה ואמר: "המסדרון הכלכלי בין הודו ואירופה, מראה את החשיבות בנורמליזציה של יחסי ישראל-סעודיה ואת ההזדמנויות הקיימות באזור. השילוב של ישראל באזור חשוב, בעודנו ממשיכים לפעול לפתרון של שתי מדינות". על איראן אמר הנשיא האמריקני: "אנו פועלים עם שותפינו כדי לענות על פעולותיה המערערות של איראן באזור, אנחנו מחויבים לכך שאיראן לא-תשיג נשק גרעיני".
עוד בנושא
קודם לכן נתניהו נפגש בפעם הראשונה עם נשיא אוקראינה זלנסקי. בתום הפגישה זלנסקי אמר כי השיחה הייתה טובה ועסקה גם בשיתוף פעולה בתחום ההתגוננות האזרחית. "ציינתי בפניו כי תקיפות רוסיות על הערים, הנמלים והתשתיות הקריטיות שלנו מבוצעות באמצעות מל"טים איראניים", צייץ הנשיא האוקראיני לאחר מכן. "אנו חולקים דאגה לגבי שיתוף הפעולה הצבאי הגובר בין רוסיה לאיראן".
גם בלשכת נתניהו מסרו שהפגישה הייתה ידידותית. עוד נמסר כי ראש הממשלה הבהיר שישראל תמשיך לסייע לאוקראינה בנושאים הומניטריים, כולל בהתמודדות עם מוקשים נגד בני אדם. השניים סיכמו להישאר בקשר.
לפני כן ראש הממשלה נפגש גם עם קנצלר גרמניה, אולף שולץ, יחד עם ראש המוסד דדי ברנע. גורם שמעורה בפרטי הפגישה אמר כי הם דנו בהרחבת שיתוף הפעולה הביטחוני בין שתי המדינות. על הפרק - עסקאות ביטחוניות נוספות בין ישראל וגרמניה. הצדדים דנו גם בשיתוף הפעולה המודיעיני.
השתתף בהכנת הידיעה: רם ברנדס