הקבינט המדיני-ביטחוני דן בהכנסת פועלים פלסטינים והעברת כספי הרשות. בחדשות הערב בכאן 11 פורסם היום (ראשון) כי מערכת הביטחון מציעה אמצעי מעקב מתקדמים אחר הפועלים. מדובר באמצעי שלא בוצע בו שימוש בעבר.
עוד מציעים במערכת הביטחון להכניס רק גברים נשואים מעל גיל 35. אזהרת מערכת הביטחון לקבינט: אם לא נאפשר כניסת פועלים – תיפתח חזית ביהודה ושומרון, הכסף לרשות הפלסטינית חשוב כדי לאפשר למנגנונים שלהם להמשיך בסיכול פיגועים ומעצר חשודים בגדה.
הצעדים שמציעה מערכת הביטחון כדי לאפשר הכנסה של פועלים פלסטינים מיהודה ושומרון: שימוש באמצעי מעקב מתקדמים שלא נעשה בהם שימוש בעבר והכנסת פועלים נשואים מעל גיל 35 - עם אזהרה
— כאן חדשות (@kann_news) December 10, 2023
הדיווח של @SuleimanMas1 מתוך #חדשותהערב pic.twitter.com/AIGn94M9DY
נתניהו תומך בהחלטות ובעמדת מערכת הביטחון, אך בתוך הקבינט צפויות התנגדויות רבות משרים בהם בצלאל סמוטריץ', איתמר בן גביר, גדעון סער ומירי רגב.
הקבינט החברתי-כלכלי הצביע נגד הכנסת פועלים מיהודה ושומרון. ההכרעה בנושא הועברה לקבינט. השרים אבי דיכטר ויואב בן צור נמנעו מלהשתתף בהצבעה. הקבינט החברתי-כלכלי קרא לממשלה לקיים דיון בתוך שבועיים, פרט לדיון הקבינט, בכדי לקבוע מדיניות עדכנית בנוגע להכנסת פועלים. בנוסף, הקבינט החברתי-כלכלי הנחה את משרד השיכון והבינוי לרכז עבודת מטה לבחינת שיטות עבודה מתקדמות בישראל, במטרה להביא המלצות בתוך כחודש.
> עקבו אחרי ערוץ הוואטסאפ של כאן חדשות - לחצו על הפעמון ואתם מעודכנים
יו"ר הקבינט החברתי כלכלי, שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳, אמר בפתח ישיבת הקבינט: ״אני סבור שלא נכון להכניס פועלים ערבים תושבי יו"ש לעבודה אבל אני לא מונע את הדיון. יוצגו כאן עמדות מקצועיות של כלל הגופים שריכז המשל״ט האזרחי. בסופה של הישיבה נצביע על המלצה לקבינט הבטחוני״.
נציג המל"ל הציג מתווה להחזרת הפועלים הפלסטינים לעבודה בישראל באופן מדורג. אבי שמחון, היועץ הכלכלי של ראש הממשלה בנימין נתניהו, גיבה אותו: "מגזר הבנייה והתשתיות מושבת. זה נזק של עשרה מיליארד שקל בחודש. לפחות במגזר הזה חייבים להכניס פועלים".
השר ברקת אמר בתגובה: "אתם רוצים להכניס את האויב לישראל? השתגעתם? לא למדתם כלום מהשבעה באוקטובר. נגמרו הימים שישראל תהיה תלויה בידיים העובדות של הפועל הפלסטיני". עוד הוסיף ברקת: "יש גורמים באוצר שמונעים הכנסה של פועלים ממדינות אחרות. כאילו מתעקשים שנהיה תלויים בפלסטינים".
השר גדעון סער התנגד בדבריו להכנסת פועלים מיהודה ושומרון ואמר: "קשה להלחם בבירוקרטיה ולהביא פועלים אחרים אז אתם רוצים להכניס את הפלסטינים. זה לא יאומן. זה הזוי. הצגתם פה קריטריון של הכנסת פועלים פלסטינים נשואים מעל גיל 35, אבל שכחתם לציין כמה פיגועים עשו נשואים מעל גיל 35". השר אופיר אקוניס אמר: "האמירה של שמחון שאנחנו תלויים בפועלים הפלסטינים היא אמירה עצובה".
הפרויקטור האזרחי טל בסכס אמר: "סוגיית המחסור בידיים עובדות מעסיקה את כולנו, מדובר בנושא מורכב ובעל משמעויות רבות. המלחמה מהווה הזדמנות לגבש ולהאיץ תהליכים ארוכי טווח שיתנו מענה בצמצום התלות של המשק בעובדים פלסטינים, ועל מנת לשמור על רציפות תפקודית ולמנוע תנודתיות". התאחדות הקבלנים דורשים כי ראש הממשלה ימנה פרויקטור שירכז את נושא של הבאת העובדים הזרים שהוא נושא חוצה משרדים בממשלה.
עוד בנושא
במקביל, הממשלה מקדמת הגדלה של מכסת הפועלים המגיעים מחו״ל בעיקר מסרי לנקה והודו, כך פורסם ביום שישי בכאן רשת ב. על פי בכירים במערכת הביטחון, הכנסת פועלים פלסטינים לישראל תוכל למנוע משבר כלכלי ביהודה ושומרון. אם המשבר לא יימנע - עלולה להיות הסלמה ביטחונית באזור. גורמים בממשלה אמרו לכאן חדשות: "יש התנגדות ציבורית רחבה להכניס פועלים פלסטינים כרגע. אולי ייכנסו בהמשך".
שר הפנים ארבל הוציא מכתב למזכיר הממשלה בו הוא מתנגד לדיון היום בנושא הכנסת פועלים מיהודה ושומרון לישראל. על פי ארבל הנושא דורש עבודת מטה רצינית ושיתוף של רשות האוכלוסין וההגירה, שלא בוצעו טרם הדיון.