לפי הצעת הפסקת האש שהוגשה לחמאס בידי המתווכים המצרים, בשלב הראשון שיימשך 40 יום ישוחררו 33 חטופים מהקטגוריות נשים, צעירים עד גיל 19, מבוגרים מעל גיל 50, חולים ופצועים. בתמורה תשחרר ישראל 20 מחבלים בעד כל חטוף שישוחרר - נשים תמורת נשים, מבוגרים תמורת מבוגרים וכדומה - כך פורסם הערב (רביעי) בחדשות הערב בכאן 11.
הפרטים על המתווה עליו הסכימה ישראל: ישוחררו 20 מחבלים על כל חטוף ו-40 על כל חיילת, בשלב השני ישוחררו גברים וחיילים | הדיווח של @eliorlevy מתוך #חדשותהערב pic.twitter.com/8DtAHO8EJl
— כאן חדשות (@kann_news) May 1, 2024
עוד הוצע לחמאס כי בעבור כל חיילת שתשוחרר ישוחררו 20 מחבלים שנידונו למאסר עולם ועוד 20 נוספים שיתרת מאסרם קטנה מעשר שנים. קצב השחרור במסגרת החלק הזה של העסקה יעמוד על שלושה חטופים בכל שלושה ימים.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
> 133 עדיין שם: שמות החטופים והמשוחררים
בהצעת הפסקת האש נכתב כי לישראל תהיה זכות וטו על 200 שמות מחבלים שחמאס ידרוש את שחרורם. במהלך השלב הראשון תיסוג ישראל מאזורים מאוכלסים בצפיפות ברצועת עזה, תפנה את ציר החוף למעבר סיוע הומניטרי ותיסוג גם מפרוזדור נצרים. בנוסף, ישראל תאפשר הכנסת 500 משאיות סיוע ביום ו-50 משאיות סולר להפעלת תחנת הכוח ברצועה.
בשלב השני של העסקה, שיימשך 42 יום, יושלם ההסכם בין הצדדים, שלאחריו ישוחררו חטופים גברים וחיילים שנותרו בחיים, בתמורה לשחרור מחבלים נוספים. בשלב השלישי, שיימשך גם הוא שישה שבועות, יתבצעו חילופי גופות תמורת אסירים ויחל יישום תוכנית שיקום הרצועה.
פסימיות בישראל: "חמאס ממשיך לדרוש את סיום המלחמה"
עוד פורסם הערב במהדורה כי בישראל הביעו היום פסימיות להגעה להסכם לשחרור חטופים. לפי מקורות המעורים בפרטים "חמאס ממשיך להעלות דרישות חדשות, ובפרט ערבויות לסיום המלחמה בסוף שלבי העסקה". בפגישה שנערכה היום בין ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לשר החוץ האמריקני בלינקן, אמר נתניהו: "ההמתנה שלנו לתשובת סינוואר קצובה בזמן".
פסימיות בישראל באשר לסיכויים להגיע לעסקה: "חמאס ממשיך להערים קשיים" • המסר של בלינקן לנתניהו: מבצע ברפיח ימנע עסקה לשחרור חטופים ויסכל את הנורמליזציה עם סעודיה | הדיווח של @SuleimanMas1 מתוך #חדשותהערב pic.twitter.com/uKDMlsGECb
— כאן חדשות (@kann_news) May 1, 2024
בנוסף, בלינקן הביע את התנגדותה של ארצות הברית מפני פעילות מבצעית של צה"ל ברפיח. לדבריו, יציאה למבצע "תמנע עסקה, ותסכל את הנורמליזציה עם סעודיה". נתניהו, לפי גורם מעורה בתוכן השיחה, חזר על הבטחתו כי לא יהיה מבצע צבאי ברפיח מבלי שהאוכלוסיה האזרחית תפונה לאזורים הומניטריים.
בזמן ההמתנה לתשובת חמאס, נתניהו קיים שיחות שכנוע עם שרים במפלגתו, והתחייב - לא תהיה עצירה ארוכה של המלחמה. גם מהבית הלבן נמסר כי טרם התקבלה תשובה רשמית מארגון הטרור על המשא ומתן על החטופים: "יש עסקה על השולחן, חמאס צריך לקחת אותה".
נתניהו מחכה לתשובת חמאס על העסקה, בינתיים מקיים שיחות שכנוע עם שרים במפלגתו ומתחייב - לא תהיה עצירה ארוכה של המלחמה | @shemeshmicha עם הפרטים#חדשותהערב pic.twitter.com/Q0CmyvUTTU
— כאן חדשות (@kann_news) May 1, 2024
ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר לבלינקן בפגישתם: "אין לנתניהו שום תירוץ פוליטי לא ללכת לעסקה. יש לו רוב בעם, יש לו רוב בכנסת, ואם צריך אדאג שיהיה לו רוב בממשלה". בלינקן נחת אתמול בישראל, והבוקר ערך סבב פגישות עם בכירים, בהם הנשיא הרצוג, במסגרת המאמצים להגעה לעסקת חטופים.
העיתון אלאח'באר הלבנוני פרסם מוקדם יותר היום את נוסח ההצעה שהעבירה מצרים להנהגת חמאס ביום שישי האחרון. ההסכם כולל את שחרור כל החטופים הישראלים שנמצאים ברצועת עזה עבור אסירים פלסטינים, חזרה לשקט בר-קיימא תוך ניסיון להגיע להפסקת אש, ותחילת שיקום הרצועה. הערבים להסכם: קטר, מצרים וארצות הברית.