מעמד הרשות הפלסטינית שודרג: הורחבו הסמכויות של הרשות, שתזכה לזכויות כמו של מדינות החברות באו"ם

הרשות הפלסטינית תקבל זכויות שוות למדינות החברות באו"ם
העצרת הכללית אישרה את ההחלטה להעניק לפלסטינים זכויות נוספות באו"ם - 143 מדינות הצביעו בעד, 9 נגד, ו-25 נמנעו • שר החוץ ישראל כ"ץ תקף את המהלך: "התיאטרון הפוליטי ששמו האו"ם קיבל החלטה מלאכותית שמעניקה פרס למחבלי חמאס ופוגעת במו"מ לשחרור החטופים"
מחבר איתמר מרגלית מחבר איתמר מרגלית
Getting your Trinity Audio player ready...
עצרת האו"ם
צילום: אי-פי

העצרת הכללית ש האו"ם אישרה את ההחלטה להעניק לפלסטינים מעמד של מדינה ברוב גדול. בתוכנית "הבוקר הזה" עם יערה שפירא בכאן רשת ב, דווח היום (שישי) שמעמדם של הפלסטינים ישודרג באו"ם, כך שיוכלו להשתתף בפורומים וכינוסים של הארגון, תחת הכותרת "מדינה".

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי

בעקבות ההצבעה בעצרת הכללית, יינתנו לרשות הפלסטינית - המייצגת את הפלסטינים, זכויות ופריווילגיות כמו של מדינות חברות באו"ם - שדרוג לעומת סטטוס הנוכחי של משקיפה. הפלסטינים יקבלו כיסא באולם העצרת הכללית ובוועדות, בניגוד לכיסא בשולי האולם שבו יושבות מדינות במעמד משקיף.

יו"ר הרשות אבו מאזן אמר כי ההחלטה של העצרת הכללית תומכת במאמצי הפלסטינים לקבל חברות מלאה באו"ם, דרל הצבעה נוספת במועצת הביטחון. ההחלטה אינה הופכת את הרשות הפלסטינית למדינה חברה באו"ם, אלא קובעת כי היא עומדת בתנאים וממליצה למועצת הביטחון לשקול מחדש את הנושא, כיוון שרק המועצה יכולה להתחיל בתהליך של הוספת מדינות חברות לתוך הארגון.

בנוסחים קודמים, הפלסטינים היו אמורים גם לקבל זכות הצבעה בפורומים, אך לאחר מאמץ דיפלומטי ישראלי, כולל של השגריר באו"ם גלעד ארדן, הסעיף הזה בוטל. מעמד של מדינה באו"ם, ניתן רק על ידי החלטה במועצת הביטחון של הארגון, האמריקנים הטילו לאחרונה ווטו על החלטה לקבל את הרשות הפלסטינית כחברה באו"ם.

שר החוץ ישראל כ"ץ תקף את ההחלטה וכינה אותה "מהלך מעוות" והוסיף: "ההחלטה מציגה לעיני כל את העיוות המובנה של מוסד האו"ם ואת הסיבות שבגינן האו"ם הפך את עצמו לגוף לא רלוונטי".

נציג ארה"ב בעצרת הכללית של האו"ם אמר כי ארצו מתנגדת לצעדים חד-צדדיים בקשר לסכסוך הישראלי-פלסטיני. הנציג הבהיר כי לא מדובר בהתנגדות להקמת מדינה פלסטינית, אלא שהדבר צריך להיעשות במשא ומתן ישיר בין הצדדים.

מדינות באיחוד האירופי צפויות להכיר במדינה פלסטינית עד סוף חודש מאי - כך אמר שר החוץ של האיחוד ג'וזפ בורל, ב-29 באפריל. בין המדינות - ספרד, אירלנד, מלטה וסלובניה. יושב ראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן קרא בוועידה בסעודיה למדינות העולם, ובייחוד למדינות אירופה, להכיר במדינה פלסטינית, כמו שהן מכירות במדינת ישראל.

מסמך הטיעונים שניסחו במשרד החוץ נגד המהלך של הענקת זכויות של מדינה חברה באו"ם לפלסטינים, גורס כי לא רק שהמהלך יחזק את חמאס, יקשיח את עמדותיו במשא ומתן לשחרור חטופים, אלא גם 'מהווה פרס לחמאס ולאיראן'. עוד נכתב כי המהלך גם 'ירחיק את הפלסטינים משולחן המשא ומתן', כך לפי המסמך שהגיע לידי כאן חדשות. 'ההתמודדות עם הסוגיה הפלסטינית אינה ניתנת להפרדה ולניתוק מתהליך הנורמליזציה הרחב יותר במזרח התיכון', נטען.

 

הפופולריים