הקרב המשפטי בהאג

הטיעונים של ישראל - והסיכויים שיתקבלו

הטיעונים של ישראל - והסיכויים שיתקבלו
המשלחת לבית הדין הפלילי הציגה את עמדת ישראל בנוגע להאשמות דרום אפריקה על רצח עם, ברקע המבצע ברפיח
מחבר תמר אלמוג מחבר תמר אלמוג
Getting your Trinity Audio player ready...
ישראל בהאג, 17.05.24
צילום: AP

המשלחת הישראלית לבית הדין לצדק בהאג סיימה היום (שישי) את טיעוניה נגד דרישת דרום אפריקה להוציא צווים נגד ישראל, במסגרת התביעה שהגישה בטענה שישראל מבצעת רצח עם בעזה.

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי

טיעוני ההגנה התבססו על הזכות של ישראל להגן על עצמה במלחמה שנכפתה עליה, הפרכת מידע שדרום אפריקה הציגה בטענותיה והגדלת הסיוע הומניטרי לרצועה - כפי שנדרש ממנה בצווים שיצאו לאחר דיונים קודמים. דרום אפריקה מבקשת צו הפסקת לחימה כולל; והדאגה בישראל היא שיש סיכון ממשי של צו הפסקת לחימה לפחות לגבי רפיח.

טיעוני ההגנה של ישראל

1. הלחימה בעזה והמבצע ברפיח הן לא פעולות שרירותיות. ישראל הותקפה, אזרחיה עברו טבח וישנם 132 חטופים שעדיין נמצאים ברצועה. בית המשפט מתבקש לשלול מישראל את הזכות להגן על עצמה, ולאפשר לחמאס להמשיך לפעול בחופשיות, כשמטרתו לחזור על 7 באוקטובר. ישראל לא יכולה להרשות לעצמה שלא להילחם. מדובר בטיעון שעד כה התקבל ברובו ובהתאם לא הוצא צו הפסקת לחימה, אך בית הדין יכול להוציא צווים שלדעתו לא פוגעים בזכות זאת של ישראל. ישראל הזכירה את החטופים ואת איום חמאס, דברים שדרום אפריקה התעלמה מהם לחלוטין. בית הדין צפוי לקרוא שוב לשחרור החטופים, אולם עצם הדיון נגד ישראל בזמן שחמאס אינו צד ולא מוזכר בשמו - לאו דווקא מבשר טובות מבחינתנו.

2. דרום אפריקה מנסה לגרום לבית הדין לנהל את הלחימה, ולעשות זאת על סמך אמנה שנועדה בכלל למנוע רצח עם וכל זה - כשחמאס בכלל לא צד לה. הטיעון מבוסס אולם החשש הוא שבית הדין ידחה אותו, לאחר שבפעמים קודמות דחה טיעונים דומים, גם אם לא הוציא צו הפסקת לחימה.

3. דרום אפריקה מציגה נתונים שאינם נכונים, שמתבססים על מקורות בחמאס, בעודה מנהלת יחסים קרובים עם ארגון הטרור. המשנה ליועמ"שית הראה כיצד דרום אפריקה מתבססת על מידע חלקי, מגורמים שלישיים אך לא עושה כל מאמץ לאתר נתוני אמת. בנוסף, רק לפני מספר ימים דוח רשמי של האו"ם קבע כי נתונים על מספרי הרוגים, אותם מפרסם חמאס, אינם מדוייקים. בית הדין הוא אורגן של האו"ם ועלול שלא להודות בכך שההחלטות מתבססות על מידע לא מדויק, ולכן על אף שהטיעון הישראלי חזק - לא בטוח שיתקבל.

4. בית הדין צפוי להתמקד במצב ההומנטרי בעזה. לאחר דיונים קודמים, הצווים שבית הדין הוציא נגעו בעיקר למצב זה. ישראל אומרת כי עומדת בצווים ועושה ככל שביכולתה מבחינת צעדים הומנטריים. רק לאחרונה, כפי שפורסם בכאן חדשות, הוגש דוח שמפרט את הצעדים שישראל נוקטת. הדרג המקצועי בישראל הביע עמדתו מול הדרג המדיני-פוליטי מתחילת הלחימה שלא מספיק רק לעשות צעדים, אלא גם להראות ולהגיד אותם לעולם - דבר שמיושם בעיקר לאחרונה. הטיעון היום הציג שורה של צעדים, אולם ספק אם בית הדין יסתפק בהם וההערכה היא שיוציא צו נוסף שנוגע לעניין זה.

5. ישראל טוענת כי אמירות, התבטאויות וסרטונים שמגיעים מישראל, מוצאים מהקשרם בידי דרום אפריקה, כדי לשמש כנגד ישראל כטענות (מופרכות) שיש בכך להוכיח כוונה לבצע רצח עם. בעבר הטיעון הישראלי התקבל חלקית, וספק אם הפעם יהיה טוב יותר. אמנם חלק מהאמירות הן על ידי מי שלא מקבלים החלטות, אולם כששר בכיר מתבטא בחודש שעבר על השמדת אזורים, בית הדין לא מקל בכך ראש. עוד נטען על ידי הצוות הישראלי שיש חקירות ובדיקות של מעשים ואמירות שחורגים מהדין או חופש הביטוי, אולם כלל לא בטוח שזה יספק את בית הדין.

בחירת העורכת