הדרמה בהאג

בכיר ישראלי: ועדת חקירה ממלכתית הייתה יכולה למנוע את הצווים נגד רה"מ וגלנט

בכיר ישראלי: ועדת חקירה הייתה יכולה למנוע את הצווים
למרות הערכות הבכיר, גורמים בישראל סברו כי ועדה כזו תביא לביטול ההליכים • החשש העיקרי במערכת הביטחון - מהוצאת צווי מעצר נוספים וסודיים נגד קצינים ומפקדים בכירים
מחבר גילי כהן מחבר גילי כהן
Getting your Trinity Audio player ready...
צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט
צווי מעצר נגד נתניהו וגלנט צילום: -

בכיר ישראלי סבר כי הקמת ועדת חקירה ממלכתית הייתה יכולה למנוע את הוצאת צווי המעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט בבית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג - כך דווח הערב (שישי) בחדשות שישי בכאן 11.

לפי ההערכות בישראל, יהיה קשה מאד להפוך את ההחלטה על צווי המעצר ובשלב זה גם הקמת ועדת חקירה ממלכתית לא תביא לביטולם האוטומטי.

בנוסף, החשש במערכת הביטחון הוא מהוצאת צווי מעצר סודיים, שקיימים בהאג ועדיין לא הוצאו, נגד קצינים, מפקדים בכירים, ואף הרמטכ"ל הרצי הלוי. בצה"ל לא הוציאו הנחייה לאותם בכירים אם להימנע מטיסות, אך הדאגה היא שהאג בכוונה לא מפרסם את אותם הצווים, והם יפעילו אותם במועד שיחליטו.

יתר על כן, בישראל חוששים מכך שמדינות ינקטו בצעדים של אמרגו נשק, כאשר חלקם יתבצעו באופן לא פומבי, בו ישהו, יעצרו או יעכבו רישיונות נשק. על כן, בקבינט קראו הערב לסנקציות ותג מחיר, כולל צמצום הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, על אף שטענה זו ניתנה בהאג נגד מקבלי ההחלטות בישראל. 

לפיכך, בישראל שוקלים את הצעדים הבאים כדי לנסות ולשנות את החלטת האג: צעדים מדיניים יותר ממשפטיים; טענות לחוסר סמכות של בית הדין הפלילי או טענה שבישראל יש רשויות חקירה ואכיפה עצמאיות שניתן לסמוך עליהן; הסתמכות על האמריקנים שיפעלו בצורה יותר כוחנית מול האג.

עם זאת, ביטול הצווים המנהליים מוטל בספק, וייתכן כי ההחלטה תעמוד במבחן בג"ץ אם אינה נשענת על עמדות גורמי ביטחון המצדיקות אבחנה באכיפה. יש לציין כי טרם בטוח שביטול הצווים יקבל אישור או תמיכה של הייעוץ המשפטי.

היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה כבר הדגישה בעבר את הצורך בעבודת מטה מסודרת ועמדות גורמי מקצוע כבסיס לקבלת החלטות של השרים, אולם הן טרם הוצגו.

הפופולריים