אחרי המתווה שגובש

הערכות: בג"ץ יפסוק שלוין צריך לאפשר בחירת שופטים

הערכות: בג"ץ יפסוק שלוין צריך לאפשר בחירת שופטים
בג"ץ צפוי להתערב ולטעון כי שר המשפטים לוין פועל "בחוסר סמכות" במידה שהוא ימנע את כינוס הוועדה לבחירת שופטים • חקיקת חוק הגיוס היא זו שתכריע אם המפלגות החרדיות יתמכו בחוק יסוד החקיקה
מחבר יערה שפירא מחבר יערה שפירא
Getting your Trinity Audio player ready...
שר המשפטים יריב לוין מציג את הרפורמה המשפטית, 4 בינואר 2023
שר המשפטים יריב לוין מציג את הרפורמה המשפטית, 4 בינואר 2023 צילום: אוליבייה פיטוסי, פלאש 90

השבוע צפוי להיבחר השופט יצחק עמית לנשיא בית המשפט העליון, אך אין הדבר אומר כי שר המשפטים יריב לוין יאפשר את המשך כינוס הוועדה לבחירת שופטים. על כן, מדובר בעיקר במניעת הצבעה על בחירת שופטים לכלל הערכאות.

במידה שכך יקרה, ההערכה היא כי בג"ץ יתערב בעניין ויפסוק שהעובדה שלוין לא מאפשר העלאת נושאים לסדר היום מהווה "פעולה בחוסר סמכות". כך פורסם הבוקר (ראשון) בתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב.

יש לציין כי המשמעות של אי-כינוס הוועדה היא מניעת הצבעה על בחירת שופטים לכלל הערכאות ולא רק לבית המשפט העליון.

כחלק מכך, ביום שישי נחשף בחדשות הערב בכאן 11 כי ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון עמית פנה באופן חריג לשר המשפטים לוין. "תפעל למילוי השורות בבתי המשפט בהקדם האפשרי", מסר עמית. 

לפנייתו של עמית צורף מכתב של נשיא בית המשפט המחוזי בירושלים, השופט עמית סובל, שהתריע על מצוקה קשה בשופטים בבית המשפט. המכתב שנחשף, מכיל נתונים מדאיגים על המצב בבית המשפט, בו מתנהל בין היתר גם משפטו של ראש הממשלה בנימין נתניהו.

האולטימטום להעברת הרפורמה

שלושה ימים לאחר ששר המשפטים יריב לוין ושר החוץ גדעון סער הציגו את הרפורמה המשפטית החדשה שכונתה על ידם - "מתווה ההסכמה", נראה כי מה שיכריע את המפלגות החרדיות לתמוך בו באופן מלא, הוא חוק הגיוס. כך פורסם הבוקר בתוכנית "הבוקר הזה" עם אריה גולן בכאן רשת ב. 

בעוד שהחרדים מסכימים להעביר בשלב הראשון את החלק הראשון של המתווה, שכולל שינוי בהרכב הוועדה לבחירת שופטים, הם מתנים את תמיכתם בחלק השני - חוק יסוד החקיקה - בהעברת חוק הגיוס. על כן, הקואליציה קבעה מועד לקידום השינויים בחוק יסוד החקיקה ככלל. 

בחירת העורכת