ראש הממשלה בנימין נתניהו עיכב במשך ארבעה חודשים את הקמת המנהלת החיצונית שביצעה את תחקיר שב"כ על מחדל 7 באוקטובר, כך לפי גורמים ביטחוניים. כך פורסם היום (רביעי) לראשונה בתוכנית הבוקר הזה בכאן רשת ב. לשכת ראש הממשלה טרם מסרה התייחסות לנושא.
לפי הגורמים, גם כאשר צה"ל החליט להקים בדיקה חיצונית לבחינת 7 באוקטובר על ידי אלופים במילואים שיבדקו את פעילות המטכ"ל, הדבר הזה הוקפא בהנחיית ראש הממשלה נתניהו. בתשובה לשאלה בנושא לפני מספר חודשים אישרה לשכת ראש הממשלה כי נתניהו התנגד להקמת גוף מתחקר בצה"ל בראשות שאול מופז, בטענה כי הוא 'איש פוליטי שהביע את עמדתו מראש'.
אמש פרסם מיכאל שמש בכאן חדשות כי בשב"כ ביקשו זמן נוסף להשלמת התחקיר, משום שלא סיימו את העבודה עליו, אך נתניהו סירב ודרש שהתחקיר יוצג לו באופן מידי. שב"כ נענה לבקשה והציג את התחקיר לראש הממשלה ביום שני.
נתניהו כפה על שב"כ להציג לו מייד את התחקיר לטבח 7 באוקטובר, על אף שהסבירו כי הוא לא גמור | הפרסום של @shemeshmicha ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/jsXBCbmlSf
— כאן חדשות (@kann_news) March 4, 2025
שב"כ פרסם אתמול את התחקיר המקיף על כישלון 7 באוקטובר. בסביבת נתניהו תקפו את התחקיר, ומסרו: "במקום לשתף פעולה עם מבקר המדינה, ראש שב"כ רונן בר מציג 'תחקיר' שלא עונה על אף שאלה. מסקנות תחקיר שב"כ לא הולמות את גודל הכשל והמחדל העצומים של הארגון והעומד בראשו. ראש שב"כ כשל באופן מוחלט בכל הקשור להתמודדות של הארגון נגד החמאס באופן כללי, ובאירוע השבעה באוקטובר בפרט".
"החמור מכל - שב"כ והעומד בראשו לא טיפלו ולא התייחסו - ולו ברמה הבסיסית - בתוכנית 'חומות יריחו' לחיסול ישראל (שלא הוצגה לראש הממשלה לפני 7 באוקטובר) - לא בהערכות המצב השוטפות ולא בליל 7 באוקטובר. זאת למרות ששב"כ ידע על התוכנית החל משנת 2018. בנוסף לכל אלה, ראש שב"כ לא ראה לנכון להעיר בליל המתקפה את ראש הממשלה - ההחלטה הבסיסית והמתבקשת ביותר שניתן להעלות על הדעת".
עיקרי תחקיר 7 באוקטובר
תחקיר שב"כ שפורסם אתמול בחן שני נושאים מרכזיים: הסיבות לכך ששב"כ לא התריע על פשיטה רחבה לעוטף שמטרתה הכרעת אוגדת עזה, והכשלים בפעילות השירות שהובילו מלכתחילה לטבח 7 באוקטובר - שהתבטאו בהערכות המודיעין של שב"כ והמלצותיו למערכת הביטחון ולדרג המדיני.
בתחקיר עלו הכשלים בהתראה בליל 7 באוקטובר, כמו גם הכשלים בתפיסת השב"כ את חמאס ובאיסוף ועיבוד המודיעין.
בתחקיר עלו, בין היתר, מספר סיבות עיקריות לכך שחמאס הצליח לבנות את כוחו לרמה שאיפשרה לו לצאת למתקפה:
- מדיניות של שקט שאפשרה לחמאס להתעצם
- הזרמת כספים מקטר, שהגיעו לזרוע הצבאית של חמאס
- כרסום מתמשך בהרתעה של מדינת ישראל
- ניסיון להתמודד עם ארגון טרור על סמך מודיעין והגנה, תוך הימנעות מיוזמות התקפיות
עוד בנושא