המשבר בקואליציה מול המפלגות החרדיות נמשך, ובש"ס הודיעו היום (שלישי) כי "בעקבות הפגיעה החמורה והבלתי מתקבלת במעמדם של לומדי התורה", מועצת חכמי התורה תתכנס מחר לדיון מכריע באשר להמשך דרכה בממשלה. גורמים פוליטיים טוענים כי ש"ס תמתין שההתפטרות של חברי יהדות התורה מהממשלה תיכנס לתוקף, וברגע שהדבר יקרה - המפלגה ככל הנראה תפרוש גם היא, כשיום חמישי צפוי להיות היום המכריע.
ואתמול החרדים הציגו שורת דרישות בהן ביטול עשרות אלפי צווי הגיוס שנשלחו לבני ישיבות וחידוש תקציבי הישיבות, כך פורסם הבוקר ב"הבוקר הזה" בכאן רשת ב.
עוד החרדים דרשו שהסנקציות על משתמטים יוטלו על הפרט - לדוגמא איסור על הוצאת רישיון נהיגה או יציאה מהארץ - ולא על המוסדות החרדים עצמם.
במפלגות החרדיות תקפו אמש את יו"ר ועדת החוץ והביטחון יולי אדלשטיין ואמרו כי הוא חזר בו מההסכמות שהושגו ערב המתקפה באיראן, בלילה שבו נדחתה הצעת החוק לפיזור הכנסת. בין השאר אמרו החרדים, כי לפי נוסח החוק שהוצג להם בני הישיבות ייצטרכו לאשר את הגעתם מידי יום לישיבות על ידי טביעות אצבע בדומה למבקשי עבודה.
בתוך כך, תא"ל שי טייב, האחראי על תכנון ומנהל כוח האדם בצה"ל, אמר בוועדה לביקורת מדינה בכנסת כי עד סוף החודש יישלחו כל 54 אלף צווי הגיוס המתוכננים. עד היום התייצבו בעקבות 24 אלף צווים שכבר נשלחו רק 1,200 מלש"בים.
ח"כ אלי דלל (הליכוד) התייחס למשבר ואמר בריאיון ל"חצי היום" בכאן רשת ב:"העם דורש מאיתנו להתנהג אחרת. זה לא הזמן למשחקים פוליטיים ולכל התרגילים שעכשיו עושים. צריך לחשב מסלול מחדש. אנחנו שנתיים כמעט לא מצליחים לייצר מצב שונה. יש חוק - צריך ליישם אותו. לא ייתכן שמגזר שלם יקבל חוק משלו. אנחנו נמצאים ברגע היסטורי וצריך לשמוע מה העם אומר לנו".
אתמול, בזמן שבכנסת ראש הממשלה בנימין נתניהו ונציגיו ניסו למצוא פתרון למשבר, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הוציאה הודעה שבה התריעה כי הממשלה לא נוקטת באמצעים להגברת האכיפה מול משתמטים מצה"ל ובכך פוגעת באופן קשה בשוויון ובזכויות המשרתים.
חברי הכנסת החרדים נחשפו אתמול לנוסח לחוק הפטור מגיוס, והביעו את התנגדותם לו. הרב דוב לנדו הורה לסיעת דגל התורה לפרוש מיידית מהקואליציה על רקע העיכוב בחקיקת החוק.
גם נציגי אגודת ישראל הודיעו על פרישתם, ושר ירושלים ומסורת ישראל מאיר פרוש מסר: "לאור העובדה שהוצגה הלילה טיוטת הצעת חוק בעניין הסדרת מעמד בני הישיבות מול שלטונות הגיוס שאינו מספק את דרישות ודעת מרנן ורבנן גדולי ישראל שליט"א, הורו חברי מועצת גדולי התורה שליט"א לנציגי אגודת ישראל להתפטר מתפקידיהם הקואליציונים".
חברי הממשלה של דגל התורה הגישו אמש את מכתבי ההתפטרות, שתיכנס לתוקף בתוך 48 שעות. במקביל יימשכו המגעים עם מול אדלשטיין.
יש לציין כי לפי שעה ש"ס ויהדות התורה לא מאיימות לפזר את הכנסת ולהביא לבחירות. ראש הממשלה בנימין נתניהו הוזעק לכנסת מיד אחרי העדות שמסר במשפטו במטרה להביא לנוסח לחוק הפטור מגיוס, ואף הבטיח כי אדלשטיין יניח את החוק כבר אתמול.
