כולם מדברים ומתעסקים עכשיו בבחירות לכנסת, אבל אנחנו לא שוכחים את החיים עצמם וממתינים בעיקר שכולם יתחילו לדבר על הדברים החשובים באמת, למשל סיכויי ההצלחה של קובי מרימי במקום הסיכויים של ביבי וגנץ להקים קואליציה.
ובכל זאת, לא מעט נציגים שכיכבו על הבמה הגדולה של אירופה החליפו צד במטרה להשפיע כעובדי ציבור, או אפילו עשו את הדרך ההפוכה.
למעשה, לא צריך לחזור אחורה רחוק כל כך כדי למצוא דוגמא מובהקת - פרד בוליו, אחד מחברי להקת KEiiNO המייצגת השנה את נורווגיה, היה חבר בפרלמנט הסאמי במדינה עד 2017 מטעם מפלגת Arja ואף שימש בתור חבר פרלמנט ויו"ר הסיעה. אז רגע לפני שכולם הולכים לקלפיות, חזרנו לכוכבי האירוויזיון שהלכו להתפלש בבוץ הפוליטי. לטובת כוכבי אירוויזיון מקומיים שחושבים לעשות תקדים בבחירות הבאות לכנסת.
כי לא, פנינה רוזנבלום לא ממש נחשבת.
דנה | אירלנד
הזמרת האירית הייתה בת 19 בלבד כשזכתה עם השיר All Kinds of Everything באירוויזיון 1970 באמסטרדם עבור מדינתה אירלנד, הראשונה מתוך שבע זכיות עבור אירלנד, שמחזיקה עד היום בשיא הזכיות בתחרות.
ב-1997, אחרי שהחלה לבסס את עצמה ככוכבת בעולם הבידור הנוצרי בארה"ב, קיבלה דנה אינספור מכתבים מתושבים איריים נוצרים שהפצירו בה ללכת לפוליטיקה במדינת מולדתה. לא לקח הרבה זמן עד שהזמרת השתכנעה לצאת מאזור הנוחיות שבאלבמה כדי לחזור למולדותה ולהכריז על ריצה עצמאית לנשיאות אירלנד: דנה, אייקון אירוויזיון -אאוט. דנה רוזמרי סקאלון, פוליטיקאית נוצרייה המתנגדת להפלות ונישואים חד-מיניים - אין.
סקאלון לא הצליחה לזכות בנשיאות, וגם ריצה נוספת שלה לתפקיד ב-2011 הסתיימה בהפסד צורב, אך היא כיהנה כחברה בפרלמנט האירופי במשך 5 שנים מטעם מחוז קונוט-אלסטר באירלנד. בין לבין, חזרה דנה לעולם הבידור ואף השתתפה במספר תכניות ריאליטי מוזיקליות.
התנגדה להפלות ונישואים חד מיניים. דנה רוזמרי סקאלון ב-2011. מקור: RTE
עוד בכאן אירוויזיון :
כגודל הציפייה – הפייבוריטים לניצחון שפספסו בענק
המועמדים החזקים לניצחון באירוויזיון 2019
הללויה | 40 שנה לזכייה באירוויזיון 79' בירושלים
רוסלנה I אוקראינה
רוסלנה ליז'יצ'קו זכתה לתהילת עולם באוקראינה כשהגיעה למקום הראשון באיסטנבול בשנת 2004 עם השיר Wild Dances. אך במקום לנוח על זרי הדפנה, רוסלנה מינפה את ההצלחה והכריזמה שלה והתמסרה לפעילות פוליטית שהפכה אותה לגיבורה מעוררת השראה: בסוף 2004 הזמרת יצאה לרחובות והייתה תומכת קולנית באירועי המהפכה הכתומה באוקראינה, על רקע החשדות לשחיתות וגניבת קולות במסגרת הבחירות לנשיאות אוקראינה. שנה וחצי לאחר מכן היא כבר התמסרה לפוליטיקה במשרה מלאה וכיהנה כחברת פרלמנט למשך כשנה וחצי במפלגת הימין-מרכז Our Ukraine.
למרות הכהונה הפוליטית הקצרה, רוסלנה המשיכה בעשייה פוליטית נרחבת - ב-2012 השיקה הזמרת קמפיין מחאה נגד מערכת המשפט האוקראינית, על רקע גזר דין שנוי נגד אב ובנו, שעל פי החשד נכפה עליהם להודות ברצח שלא ביצעו. שנה לאחר מכן היא לקחה חלק נרחב במאורעות "יברומאידאן" הסוערים, כאחת ממנהיגי המחאה על סירוב הממשלה המקומית בלחץ הרוסים לחתום על הסכם שיתוף פעולה עם האיחוד האירופי.
היא העבירה לא פחות ממאה ימים ולילות בכיכר מאידאן, ששימש כמרכז ההפגנות המרכזי עבור תנועות המחאה, ובשלב מסוים אף איימה להצית את עצמה אם לא יענו לדרישות המוחאים. למרות איומים חוזרים ונשנים על חייה, היא המשיכה לפקוד את משמרות המחאה עד לסיומן של ההפנות בתחילת 2014. לצד פעילותה הפוליטית, היא מונתה לשגרירה של יוניצ"ף, ומקדישה את זמנה למאבק בסחר בבני אדם.
המשיכה להפגין למען אוקראינה למרות איומים על חייה. רוסלנה ליז'יצ'קו. מקור: RuslanaTube
סופו חלבאשי | גיאורגיה
הזמרת הגאורגית עשתה היסטוריה במדינתה בשנת 2007, אז נבחרה להיות הנציגה הראשונה של גאורגיה בתחרות, כשסיימה בגמר האירוויזיון בפינלנד במקום ה-12 עם השיר Visionary Dream . בעשור שעבר מאז היא המשיכה את הקריירה המוזיקלית שלה וגם הייתה מגישה בטלוויזיה המקומית, אך לפני כחצי שנה עשתה הסבה לפוליטיקה המקומית.
כיום חלבאשי מכהנת כסגנית ראש העיר באטומי, העיר השנייה בגודלה במדינה, הנחשבת ליעד חביב במיוחד על הישראלים, שקרוב לוודאי יפגשו את הסגנית הטרייה מגייסת מצביעים פוטנציאליים עבור השיר שייצג את גאורגיה באירוויזיון.
סגנית ראש העיר השנייה בגודלה בגאורגיה. סופו חלבאשי אחרי מינוייה לתפקיד. מקור: Ajara TV
האנס וורנו וטארמו ליינטאם | אסטוניה
"קרייסיראדיו" היה הרכב קומי שהופיע ביחד מאז תחילת שנות התשעים בתחנות הטלוויזיה והרדיו המקומיים, עד שקיבלו את ההזדמנות בשנת 2008 לייצג את אסטוניה באירוויזיון בבלגרד עם השיר Leto Svet. הם לא הרשימו יותר מדי בחצי הגמר בו סיימו במקום ה-18 והלפני האחרון, אם כי הצליחו לקושש 7 נקודות מפינלנד מאחר שביצעו חלק מהשיר בפינית.
שניים מחברי ההרכב ניצלו את הפופלריות שלהם כדי לרוץ לפוליטיקה באסטוניה. האנס וורנו (בחליפה הכתומה) היה חבר במפלגה השמרנית "Pro Patria", וכיהן בפרלמנט מספר שנים לפני שפרש ב-2003 לטובת חזרה לעולם הבידור. טארמו ליינאטאם (בחליפה הצהובה) לעומת זאת, כיהן במשך שתי קדנציות בפרלמנט תחת מפלגת הרפורמה הליברלית. הראשונה בין השנים 2003-2007, לפני שפרש לטובת ההשתתפות באירוויזיון, והשנייה משנת 2011 ועד פטירתו ב-2014.
זגזג בין פוליטיקה ועולם הבידור. האנס וורנו. מקור: Tallina TV
אוטאר פרופה | איסלנד
הוא אמנם טכנית לא ממש היה נציג רשמי בתחרות, אלא רק זמר ליווי (בחליפה הסגולה), אבל אוטאר "אולאף" פרופה הוא אולי הפוליטיקאי הכי משופשף שהתחרה באירוויזיון. ויותר מכך, הוא נכון להיום האדם היחידי בתולדות האירוויזיון שהופיע בתחרות בעודו מכהן בתפקיד ציבורי רשמי.
עוד לפני שנכנס לחיים הציבוריים, פרופה היה שחקן קולנוע וחבר במספר להקות רוק אלטרנטיביות. לפני כעשור נכנס לפוליטיקה המקומית, תחילה כחבר מועצת עיר הבירה רייקיוויק, ובהמשך הצטרף למפלגה הליברלית "Björt framtíð" ("עתיד מזהיר"), ואף מונה ב-2017 לשר הבריאות של איסלנד. בין לבין, נקרא פרופה לדגל ב-2014 והצטרף ללהקת Pollapönk במסעה לאירוויזיון 2014, שם דורגה במקום ה-15.
אם טיפוס כזה מצליח לטפס עד למשרת שר בממשלה, אנחנו צופים לנציגי איסלנד השנה עתיד מזהיר בבית הקלפים האיסלנדי.
הפוליטיקאי הכי משופשף ברשימה. אוטאר פרופה. מקור: BEINT TV