לוחמות ששמרו על מחבלי נוח'בה מסרבת לחזור למילואים בסיס שדה תימן לאחר שהוטרדו מינית על ידם, כך פורסם היום (שני) בתוכנית "בחצי היום" עם אסתי פרז בן-עמי בכאן חדשות ברשת ב'.
לוחמות מילואים ששירתו בשמירה על מחבלי נוח'בה בשדה תימן חשפו בשיחה עם כאן חדשות ברשת ב' עדויות קשות על הטרדות מיניות מצד העצורים ותחושת הפקרה מצד צה"ל. לדברי אחת הלוחמות, במהלך שירות המילואים, נדרשו היא וחברותיה לשמור על מחבלי נוח'בה שאנסו, שרפו ורצחו ילדים ונשים בטבח ב-7 באוקטובר בעוטף עזה. לטענתה, חלק מהמחבלים היו לבושים בתחתוני בוקסר בלבד.
החשיפה המלאה בתוכנית "בחצי היום":
"היינו מגישות להם אוכל, אוזקות אותם, נמצאות מולם שעות ארוכות - ובזמן הזה הם היו מאוננים מולנו, שולחים לנו נשיקות, מנסים להוריד את הבגדים (שלהם)", היא מספרת, "המבטים שלהם היו משפילים, מפשיטים. זה היה בלתי נסבל".
הלוחמות מתארות מציאות יומיומית של חשיפה למצבים אינטימיים בכפייה מול מחבלי הנוח'בה: "נדרשנו לשמור עליהם עם טיימר מבחוץ, גם כשהם מתקלחים, בעת החלפת אזיקים - סיטואציות שלאישה הן קשות, מערערות ומשפילות. לא הייתה הפרדה מספקת, ולא הגנה עלינו".
לדבריהן, החוויות לא הסתיימו עם סיום המשמרת. "היינו יוצאות והם היו חוזרים אלינו בלילה, בסיוטים. היינו בוכות אחת לשנייה. רק רצינו לצאת מהתפקיד הזה". כעת, משהן נקראו שוב למילואים, אחת מהן מסרבת אך חוששת לעמוד לדין. "לא בשביל זה התגייסתי לצה"ל, היא אומרת, "קחו אותי לשדה הקרב, למלחמה - רק לא לעמוד מול מחבלים, רוצחים ואנסים".
אחת מהן מספרת כי פנתה שוב ושוב למפקדים בבקשה לעבור תפקיד. "הסברתי שאני לא מסוגלת נפשית להמשיך", היא משתפת, "אמרו לי - 'את כמו כולם'. שזה יתאפשר רק אם יימצא מחליף. הרגשתי שמתעלמים ממני לחלוטין".
לדבריה, גם ניסיונות לקבל סיוע מקצועי לא צלחו: "לא אפשרו לי לדבר עם ממונת יוהל"ם (יועצת הרמטכ"ל לענייני מגדר - כ"מ), לא עם קב"ן ולא עם רופא. אפילו פניות של מוקד המילואים לא נענו. במקום לעזור - היחס הפך מתנכל. אנחנו נשארנו עם חרדות, עם תחושת השפלה. ואין מי ששומע".
אחת הלוחמות, שקיבלה שוב צו מילואים לאותו תפקיד, מסרבת להתייצב - למרות האיומים כי תוכרז כנפקדת: "המקום הזה השאיר בי חותם קשה. אני רוצה לשרת, רוצה לתרום - אבל לא שם. לא בתנאים האלה".
העדויות הללו מעלות שאלות קשות על תנאי השירות של לוחמות בתפקידים רגישים, על גבולות החשיפה המותרת – ועל אחריות המערכת להגן לא רק על ביטחון המדינה, אלא גם על מי שמשרתות בה. אחד המפקדים שפנתה אליו לאחרונה בבקשה לקבל רופא תב לה "אם תמשיכי בזה, אני אחסום אותך". חיילת אחרת ששוחחה עם כאן חדשות ברשת ב', ושמרה על מחבלים בשדה תימן, אושפזה בבית חולים ומטופלת במחלקה לבריאות הנפש כבר תקופה ארוכה.
עוד בנושא
