העיתון אל-אחבאר הלבנוני פרסם היום (שישי) את נוסח ההצעה הצרפתית להסדר מדיני שהוגשה ללבנון, ועמדה במוקד פגישותיו של שר החוץ הצרפתי בישראל. הדיווח מאשר את החשיפה של הכתבת המדינית גילי כהן, שישנן הבנות שישראל ולבנון ידונו בתיקוני גבולות.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
לפי פרטי ההצעה שהתפרסמה, בשלב הראשון הקבוצות החמושות בלבנון (חיזבאללה ואחרים) נדרשות להפסיק את הפעולות הצבאיות בישראל ובמקומות הסמוכים אליה ולהפסיק את המתקפות על אנשי יוניפ"ל, ולהבטיח את אפשרותם לבצע סיורים דרומית לליטני ללא הגבלה. ישראל מצידה תפסיק גם את הפעולות בלבנון ובתוך כך את התקיפות האוויריות ותעצור את חסימת מכ"מים של ספינות כוחות הים של יוניפ"ל ותמנע מכל פעילות שתסכן אותם. יוניפ"ל יגבירו את מספר הסיורים שלהם בשטח לאורך הקו הכחול (קו הגבול בין ישראל ללבנון).
ההבנות שמתגבשות כדי למנוע מלחמה בלבנון: ישראל תשקול אפשרות של "תיקוני גבול" בין המדינות | @gilicohen10 עם הפרטים #חדשותהערב pic.twitter.com/ONl50xQLTz
— כאן חדשות (@kann_news) May 1, 2024
בשלב השני שיתקיים תוך שלושה ימים, הכוחות החמושים בלבנון יפרקו את כל המתקנים והמרכזים שלהם סמוך לקו הכחול, כוחות לוחמים, לרבות כוח רדוואן, יסגו למרחק של לא פחות מ-10 קילומטרים פנימה ללבנון מצפון לקו הכחול, וישראל תפסיק את התקיפות האוויריות ויוניפ"ל תחדש את ישיבות המנגנון המשולש (פגישות של צבא לבנון, ישראל ויוניפ"ל) ותתמוך בפריסת צבא לבנון מדרום לליטני מבחינה לוגיסטית.
בשלב השלישי תוך עשרה ימים לבנון וישראל יחדשו את המשא ומתן על הגבול היבשתי, תוך התמקדות תחילה בתחומים שכבר נדונו במסגרת המנגנון המשולש בשנת 2018. כמו כן יחל משא ומתן על "מפת דרכים" להבטחת הקמת אזור בין הקו הכחול לנהר הליטני - נקי מכל יחידים או קבוצות חמושות, נכסים ונשק, למעט אלה השייכים לממשלת לבנון וליוניפי"ל. במסמך מצויין גם שייתכן מאמץ בינלאומי כדי לאפשר פריסה של צבא לבנון בדרום לבנון שיכלול מימון, ציוד והדרכה ותמיכה בפיתוח חברתי וכלכלי בדרום לבנון.
עוד בנושא
בעיתון נטען כי במסמך שהגיע לידיהם דיפלומט ערבי העביר את תוצאות פגישותיו עם בכיר צרפתי בארצות הברית, ובו נכתב כי צרפת מוטרדת מאוד מהאופן שבו הצד האמריקני התנהג מולה בנוגע לסוגיית לבנון. עוד נכתב כי המסמך הצרפתי שנוגע ליישום החלטת 1701 מקיף יותר מהצעותיו של השליח האמריקני עמוס הוכשטיין וכי הוכשטיין סירב לתאם את פעולותיו עם צרפת.
עוד אמר הבכיר הצרפתי, על פי המסמך, בנוגע למתווך האמריקני כי "היה מעוניין אך ורק בביטחון בגבול והחזרת תושבי צפון ישראל, אך לא רצה לדון בחוות שבעא (שטח שלבנון טוענת ששייך אליה) וכי צרפת, בניגוד ללבנון, מעוניינת להפריד בין הפסקת אש בעזה לפתרון בלבנון".
העיתון הלבנוני אל-אחבאר דיווח כי לפני שבועיים ביקרה בביירות באופן חשאי משלחת בריטית שכללה בכיר במשרד החוץ שאחראי על המזרח התיכון וקצין במודיעין החוץ הבריטי. המשלחת נפגשה עם ראש ממשלת לבנון נג'יב מקיאתי, מפקד צבאי לבנון ג'וזף עוון ומפקד המודיעין טוני קהוואג'י. בעיתון דווח כי בפגישה עלה עניין מגדלי השמירה בגבול בין ישראל ללבנון וראש ממשלת לבנון מקיאתי השיב כי "הקמת מגדלים לאורך הגבול הם התנאי של ישראל להפסיק את המלחמה".
עוד ציין העיתון כי לפי ההצעה הבריטית, יוקמו מגדלים לכל אורך הגבול הדרומי של לבנון, מראש הנקרה ועד הר דב, ולא יופרדו במרחקים אחידים. המגדלים יהיו בשטח לבנון והמצלמות בהם יכוונו ללבנון, צבא לבנון יקים עמדות צבאיות לאורך הגבול ובתוכם יהיו מגדלי השמירה האלו. כמו כן צבא לבנון יכין תוכנית לפריסה של 15 אלף חיילים בגבול בתמיכה של הקהילה הבינלאומית.