חמאס הודיע היום (שני) כי הוא מסכים להפסקת האש בנוסח המתווה המצרי והקטרי. בהודעה נכתב שמנהיג חמאס, איסמאעיל הנייה שוחח עם ראש ממשלת קטר מוחמד בן עבד א-רחמן אל ת'אני, ועם ראש המודיעין המצרי עבאס כאמל, והודיע להם על הסכמתו להצעה.
הבדל משמעותי בין הצעת חמאס לישראל נוגעת לשחרור חטופים שאינם בני החיים. בהצעת חמאס הם לא מתחייבים בשלב הראשון לשחרור חטופים חיים בלבד, כפי שישראל דרשה, אלא מצוין כי בשלב הראשון ישוחררו 33 חטופים - "חיים או גופות", מהקריטריונים שעונים לשחרור הומניטרי.
המתווה המסתמן לפי חמאס:
שלב ראשון - 42 ימים
- תמורת כל אזרח חטוף, ישוחררו מחבלים ילדים, נשים ומבוגרים לפי עיקרון הוותק בכלא הישראלי
- תמורת כל חיילת חטופה ישוחררו 50 מחבלים: 30 אסירי עולם ו-20 אסירים כבדים
- בכל שבוע ישוחררו שלושה חטופים ובשבוע האחרון - כל מי שנשאר
- הפסקת אש זמנית
- נסיגת כוחות צה"ל מאזורים מאוכלסים בצפיפות וממרכז הרצועה - ציר נצרים
שלב שני - יוכרז על "שקט מתמשך"
- עצירת הלחימה
שלב שלישי
- שיקום הרצועה תחת פיקוח קטר, מצרים והאו"ם
סגנו של יחיא סינוואר, חליל אל-חיה, הבהיר לערוץ אל-ג'זירה שהשלבים כרוכים זה בזה כאשר מהיום ה-16 לשלב הראשון תתחיל המשא ומתן לקראת השלב השני, בו תוכרז הפסקת אש מלאה. הנוסח לו הסכים חמאס כולל שחרור של אסירים שנכלאו למשך עשרות שנים, וכאלה שנעצרו ברצועת עזה מאז 7 באוקטובר.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
> רשימת שמות החטופים בעזה - והמשוחררים
דיפלומט זר המעורה במגעים התיווך אמר ש"השינויים בין מה שישראל הסכימה לו למה שחמאס הסכים לו הם מינוריים והעסקה היא בגדול זהה". שר התפוצות והמאבק באנטישמיות עמיחי שיקלי, התייחס להסכמה של ארגון הטרור וצייץ: "פאק חמאס". מהבית הלבן נמסר: "בוחנים את תגובת חמאס להצעת הפסקת האש", במקביל ראש ה-CIA מקיים שיחות עם המתווכים.
מצרים וקטר העבירו הצעה מעודכנת לחמאס - בלי אישור ישראל
הודעת חמאס העבירה את הלחץ לישראל, אחרי שראש הממשלה בנימין נתניהו הודיע כי יסרב להפסקת הלחימה. מאחורי הקלעים, אחרי הסתייגויות חמאס שנמסרו בימים האחרונים, מצרים וקטר העבירו הצעה מעודכנת, ללא אישור ישראל.
אחת ההתנגדויות של חמאס, היא דרישתן של המתווכות לעגן את ההתחייבות מצד ישראל בנצירת האש - לאחר שחרור החטופים, ולא להסתפק בנוסח שהופיע עד עכשיו, שדיבר על "רגיעה ברת קיימא". גורם המעורה בנושא אמר לכאן חדשות: "כעת זה בידי ראש הממשלה נתניהו".
עוד בנושא
העיתון הלבנוני אל-אחבאר פרסם את מה שלטענתו הוא נוסח ההצעה המלא:
במסמך מדובר על חילופי "שבויים ואסירים" ועל שיבה ל"רגיעה מתמשכת, שתגשים הפסקת אש תמידית", ונסיגה של הכוחות הישראליים מרצועת עזה, ושיקום הרצועה.
השלב הראשון (42 יום):
- הפסקת הפעולות הצבאיות ההדדיות בין שני הצדדים, ונסיגת הכוחות הישראליים מזרחה והרחק מהאזורים המיושבים בצפיפות, לעבר הגבול בכלל חלקי הרצועה ובהם ואדי עזה (ציר נצרים וכיכר כווית) כדלהלן.
- הפסקת הטיסות הישראליות בשמי רצועת עזה למשך עשר שעות, כולל ציר נצרים.
- שיבת העקורים אל מקום מגוריהם והנסיגה מוואדי עזה.
הפירוט: ביום השלישי (לאחר שחרור שלושה חטופים) הכוחות הישראלים ייסוגו מרחוב א-רשיד (כביש החוף) לעבר ציר סלאח א-דין, ויפרק את כל התשתיות הצבאיות באזור זה, ותחל שיבת העקורים אל צפון הרצועה (ללא נשיאת נשק), וחופש תנועה לכל חלקי הרצועה, וכניסת הסיוע ההומניטרי דרך רחוב א-רשיד מהיום הראשון וללא מכשולים.
- ביום ה-22, לאחר שחרור מחצית החטופים החיים כולל החיילות, הכוחות הישראליים ייסוגו ממרכז הרצועה, ובמיוחד מציר נצרים וכיכר כווית אל אזורים קרובים לגבול, ויפורקו התשתיות הצבאיות, ותמשיך שיבת העקורים אל מקום מגוריהם בצפון הרצועה.
- החל מהיום הראשון יכנסו כמויות מוגברות של סיוע הומניטרי ודלק (600 משאיות בכל יום, 50 משאיות דלק ו-300 יגיעו לעבר צפון הרצועה). בהן הדלק שנדרש להפעלת תחנת הכוח, המסחר, הציוד הנדרש לפינוי ההריסות, פתיחה מחדש של בתי החולים, המרפאות והמאפיות בכלל חלקי רצועת עזה והמשך בכל לאורך כלל שלבי ההסכם.
- חילופי שבויים בין הצדדים:
במהלך השלב הזה חמאס ישחרר 33 חטופים ישראלים (חיים או מתים) של נשים (אזרחיות וחיילות), ילדים מתחת לגיל 19 ומבוגרים מעל גיל 50, ואזרחים חולים ופצועים, תמורת מספר האסירים בבתי בכלא הישראליים לפי הפירוט הבא:
תמורת כל חטוף או חטופה מבין הנשים האזרחיות והילדים (ללא חיילים) – ישראל תשחרר 30 אסירים נשים וילדים לפי רשימות שיגיש חמאס, לפי עיקרון הותק בכלא.
חמאס ישחרר את כלל החטופים מעל גיל 50, החולים והפצועים האזרחים, ובתמורה ישראל תשחרר 30 אסירים פלסטינים מעל גיל חמישים וחולים תמורת כל חטוף, לפי רשימות שיגיש חמאס לפי ותק בכלא.
חמאס ישחרר את כלל החיילות הישראליות בחיים, ותמורת כל אחת, ישראל תשחרר 50 אסירים (30 אסירי עולם ועוד 20 בעלי תקופות מאסר ממושכות) ולפי רשימות שיגיש חמאס.
- לוח הזמנים לשחרור החטופים והאסירים בין הצדדים:
- ביום השלישי חמאס ישחרר שלושה חטופים, ולאחר מכן חמאס ישחרר שלושה חטופים כל ששבעה ימים – בהתחלה את הנשים (האזרחיות והחיילות). בשבוע השישי חמאס ישחרר את על מי שנשאר מהאזרחים שנכללים השלב זה, ובתמורה ישראל תשחרר את המספר עליו הוסכם לפי רשימות חמאס.
- ביום השביעי, ככל שיתאפשר, חמאס תמסור מידע על מספר החטופים שישוחררו במהלך השלב הזה.
- ביום ה-22, ישראל תשחרר את כלל משוחררי שליט שנעצרו מחדש.
- במקרה בו מספר החטופים החיים שעומדים בתנאים אלו לא הגיע ל-33, ישוחררו הגופות של החטופים לפי אותם התנאים, ובתמורה, ישראל תשחרר את נשים וילדים (עד גיל 19) שנעצרו מרצועת עזה מאז ה-7 באוקטובר, וזה יבוצע עד לשבוע החמישי.
- חילופי השבויים יהיו תלויים במידת המחויבות לביצוע סעיפי ההסכם האחרים, כולל עצירת הפעולות הצבאיות, ונסיגת כוחות צה"ל, שיבת העקורים, והכנסת הסיוע ההומניטרי.
- השלמת הצעדים החוקיים הנדרשים בישראל כדי להבטיח שהאסירים הפלסטיניים המשוחררים לא יעצרו מחדש בגין אותן האשמות שבגינן נכלאו בעבר.
- מפתחות השלב הראשון לא יהוו בסיס למו"מ על מפתחות השלב השני.
- ביטול כל הצעדים והמגבלות שהוטלו על תנאי האסירים הפלסטינים שנמצאים בבתי הכלא ובתי המעצר הישראליים והוטלו מאז השבעה באוקטובר, ושיפור תנאיהם, כולל תנאי מי שנעצר החל מאז.לא יאוחר מהיום ה-16 לשלב הראשון, תתחלנה השיחות הלא-ישירות בין הצדדים בנוגע לפרטי השלב השני, כולל מפתחות חילופי החטופים והאסירים (החיילים והגברים שנשארו), ועליהם יש להסכים עד לתום השבוע החמישי מתוך ששת שבועות השלב הראשון.
- לא יאוחר מהיום ה-16 לשלב הראשון, תתחלנה השיחות הלא-ישירות בין הצדדים בנוגע לפרטי השלב השני, כולל מפתחות חילופי החטופים והאסירים (החיילים והגברים שנשארו), ועליהם יש להסכים עד לתום השבוע החמישי מתוך ששת שבועות השלב הראשון.
- על האו"ם וסוכנויותיו ובהן אונר"א והארגונים הבינלאומיים האחרים לבצע את תפקידם במתן שירות הומניטרי בכל חלקי הרצועה, ולהמשיך בכך לאורך כל שלבי ההסכם.
- התחלת שיקום התשתיות (החשמל, המים, הביוב, התקשורת והדרכים) בכל חלקי הרצועה, והכנסת הציוד הנדרש לכוחות ההגנה האזרחית ולפינוי ההריסות, והמשך בכך בכלל חלקי ההסכם.
- הקלה על כניסת הציוד הנדרש לקליטת ושיכון העקורים שאיבדו את בתיהם במשך המלחמה (לכל הפחות 60 אלף קרוואנים ו-200 אלף אוהלים)
- החל מהיום הראשון, יוסכם למספר שיוסכם לגביו ואינו פחות מ-50 פעילים צבאיים בכל יום, לחצות את מעבר רפיח לקבלת טיפול רפואי , והגברת מספר הפצועים והחולים שיותר להם לעבור דרך מעבר רפיח, והסרת המגבלות על היוצאים, וחזרה להכנסת סחורות ומסחר ללא מגבלות.
- התחלה בסידורים והתוכניות הנדרשים להתחיל בשיקום המלא לבתים ולמתקנים האזרחיים, ולתשתיות שנהרסו בשל המלחמה, ופיצוי הניזוקים בפיקוח מספר מדינות וארגונים, ביניהם מצרים, קטר והאו"ם.
- כלל הצעדים בשלב זה שכוללים הפסקה זמנית לפעולות הצבאיות ההדדיות, מתן סיוע ושיכון, נסיגת הכוחות, וכו', תמשכנה במהלך השלב השני עד להודעה על רגיעה מתמשכת (עצירת הפעולות הצבאיות והלוחמתיות).
השלב השני (42 יום):
הכרזה על חזרת הרגיעה המתמשכת (עצירת הפעולות הצבאיות והלוחמתיות) וכניסתה לתוקף לפני חילופי החטופים והאסירים בין שני הצדדים – כל מי שנשאר מהגברים הישראלים שנמצאים בחיים (אזרחים וחיילים) – תמורת מספר שיוסכם עליו מהאסירים הנמצאים בבתי הכלא ובתי המעצר הישראליים, ונסיגת הכוחות הישראליים באופן מלא מחוץ לרצועת עזה.
השלב השלישי (42 יום):
1. חילופי גופות ושרידים בין שני הצדדים לאחר שהגיעו אליהם ואלו זוהו.
2. התחלה בביצוע תוכנית לשיקום הרצועה שתמשיך במשך בין 3 ל-5 שנים, הכוללת את הבתים, המוסדות הציבוריים והתשתיות, וכן פיצוי הנפגעים בפיקוח מספר מדינות וארגונים, ביניהם מצרים, קטר והאו"ם.
3. סיום הסגר הכולל על רצועת עזה.
הערבים להסכם: קטר, מצרים, ארה"ב והאו"ם.