ארצות הברית סיפקה מידע לישראל בהיקף "יוצא דופן" מאז 7 באוקטובר. בנוסף, לדברי גורם אמריקני רשמי, ארצות הברית הייתה פועלת באופן עצמאי לשחרור שמונת החטופים האמריקנים אם היה ביכולתה. כך פורסם היום (שישי) בעיתון הוושינגטון פוסט, בכתבה שביצעה סקירה רחבה למאמצים האמריקנים לאיתור ולשחרור חטופים.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
לפי ישראל, שלושה מתוך שמונת החטופים האמריקנים מתו וגופותיהם מוחזקות בעזה. לפי הדיווח, המידע שהעבירה ארצות הברית "סייע בגישור על פערי מידע חסר" כחלק מהמאמץ לחילוץ חטופים. ארצות הברית סיפקה חלק מהמידע שסייע בשחרור ארבעת החטופים שחולצו בשבוע שעבר. מדובר בצילומי אוויר, נוסף על התצלומים שישראל אספה בעצמה.
אחרי 7 באוקטובר, נשלח לישראל צוות מצב המתמחה באיתור ושחרור חטופים, כדי לסייע לישראל. אולם לדברי הגורם האמריקני הרשמי, ארצות הברית הייתה פועלת לחילוץ חטופים בעלי אזרחות אמריקנית אם המידע היה מושג באופן חד צדדי, "אך למעשה היה מעט מאוד מידע ספציפי אודות חטופים אמריקנים".
שיתוף פעולה מודיעני הכולל צילומים מכלי טיס בלתי מאוישים וצילומי לווין, יירוט תשדורות וניתוח מידע באמצעות תוכנה מתקדמת שמקצתה מופעלת באמצעות בינה מלאכותית, כך לפי גורמים רשמיים אמריקנים וישראלים בשירות הביון. מדובר בהיקף נדיר אפילו לבעלות הברית הקרובות שפעלו יחד שנים בשלל מקורות משותפות לחשש.
בריאיונות הישראלים הביעו עמדה מעניינת. מצד אחד הוקרת תודה לסיוע האמריקני, שבמקרים מסוימים העניק לישראל יכולות שלא היו בידה קודם. מצד שני, מגננה וטענה כי ארצות הברית ברוב הפעמים סייעה בדברים שישראל יכלה להשיג לבדה. הצד האמריקני הביע תסכול – התחושה היא שישראל דורשת יותר ויותר, במחשבה שארצות הברית שומרת לעצמה משהו.
בארצות הברית ובקונגרס האמריקני, יש מי שהביע דאגה מכך שמידע שסיפקה ארצות הברית עשוי להיכנס למאגר המודיעיני שעל בסיסו ישראל תוקפת מן האוויר או מבצעת פעילויות צבאיות אחרות, וכי לוושינגטון אין אמצעי אפקטיבי לנטר על דרכי השימוש הישראליות במידע האמריקני.
בממשל ביידן אסרו על ישראל להשתמש בתוצרי המודיעין האמריקני לתקיפת לוחמי חמאס, והציבה תנאי שישראל תעשה בו שימוש אך ורק אך ורק לאיתור החטופים. בשבועות הראשונים של המלחמה, הממונים הישראלים על איתור החטופים פנו לארצות הברית בבקשה למידע ספציפי לגישור על הפערים ממה שידעו ממקורותיהם; כך גורמי המודיעין בעבר ובהווה משני הצדדים.
מדובר היה בקצוות מידע ספציפיות, ודרש שימוש בטכנולוגיות ומומחיות בניתוח נפח עצום של צילום ופריסת התצלומים זה על גבי זה ליצירה תמונה מפורטת יותר, כולל בתלת ממד של תוואי השטח בעזה. גורם רשמי בישראל הודה: "סיפקו לנו יכולות שמעולם לא היו לנו לפני 7 באוקטובר". גורם נוסף ובכיר בישראל, אותת כי ארצות הברית סיפקה צילומי לווין מפורטים שחסרו לישראל.
עוד בנושא