קרב האשמות

שב"כ על שחרור מנהל שיפא: התרענו, בן גביר התעלם מהפניות

שב"כ על שחרור מנהל שיפא: התרענו, בן גביר התעלם מהפניות
שב"כ על שחרור מנהל שיפא: התרענו, בן גביר התעלם מהפניות • בן גביר הציע לפטר את רונן בר, השר ארבל תקף את השר לביטחון לאומי • לשכת גלנט התנערה, נתניהו הורה לערוך בירור: השחרור - בעקבות דיונים בבג"ץ • שב"כ: "התרענו במשך שנה על מצוקת הכליאה"
מחבר נורית יוחנן מחבר נורית יוחנן
Getting your Trinity Audio player ready...
מנהל בית החולים שיפא משתחרר ממעצר
מנהל בית החולים שיפא משתחרר ממעצר צילום: .

עשרות עזתים שוחררו היום (שני) ובהם גם מנהל בית החולים שיפא מוחמד אבו סלמיה. בית החולים שיפא, לפי צה"ל ומערכת הביטחון שימש "תשתית טרור" במשך שנים, ואף הובאו אליו חטופים. יש לציין כי בחודשים האחרונים שוחחרו עצורים חזרה לעזה, מתחת לראדר ובשקט, בגלל מחסור בתאי כליאה בישראל.

 הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי

בכיר בקואליציה האשים את שב"כ וצה"ל על כך שלא התייעצו, או לכל הפחות עדכנו מראש את הדרג המדיני. הגורם הסביר שהיה ניתן לשחרר עצורים אחרים,  בהם עצורים מבוגרים או פצועים, ולכן לא הייתה סיבה לשחרר את מנהל שיפא. .

לאחר חילופי האשמות בין גורמים ביטחוניים, בשירות בתי הסוהר פרסמו את מכתב שחרור של סלמיה: "בניגוד לטענות השיקריות המתפרסמות בשעות האחרונות, מי שקיבל את ההחלטה לשחרר את מנהל בית החולים שיפא' הוא צה"ל ושב"כ - ולא שב"ס".

"שב"ס אינו מקבל החלטות על דעת עצמו לשחרר אסירים מכל סוג שהוא, אלא אמון על כליאת אסירים בלבד. מנהל בית החולים לא שוחרר בשל מצוקת הכליאה, העצור שוחרר מתאו בכלא נפחא", כתבו בהודעה.

מכתב שחרורו של מנהל בית החולים שיפא

לאחר פרסום השחרור, שרי הממשלה רתחו על ההחלטה וקבוצת הוואטסאפ סערה. השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר כתב כי "הגיע הזמן לשלוח את ראש השב"כ הביתה, הוא עושה מה שהוא רוצה. הוא מנהל מדיניות עצמאית ובדיונים הפך להיות קצין ת"ש של המחבלים. גלנט איתו על מלא. שמים פס על הקבינט והממשלה".

בלשכת גלנט אמרו לכאן חדשות כי "שר הביטחון לא ידע על ההחלטה לשחרר את מנהל בית החולים שיפא". בלשכה אמרו כי ההחלטה לא עברה דרכו וכי מדובר בהחלטה של צה"ל ושב"כ, ככל הנראה בעקבות מצוקת הכליאה בבתי הכלא ומתקני המעצר.

מלשכת ראש הממשלה נתניהו נמסר כי "ההחלטה על שחרור האסירים באה בעקבות דיונים בבג"ץ בעתירה נגד החזקת אסירים במתקן המעצר שדה תימן. זהות האסירים המשוחררים נקבעת באופן עצמאי על ידי גורמי הביטחון על פי שיקוליהם המקצועיים. ראש הממשלה הנחה לערוך בירור מידי בנושא".

בשב"כ התייחסו להאשמות והגיבו כי "לאחרונה התקבלה החלטה על שינוי ייעודו של מתקן "שדה תימן", כך שיוחזקו בו עצורים לתקופות קצרות בלבד. בהתאם לכך נדרשו שב"כ וצה"ל, בהמשך לדיונים שהתקיימו בראשות המל"ל, לפעול לשחרור עשרות עצורים בכדי לפנות מקומות כליאה.

זה כשנה מתריע שירות הביטחון הכללי בכל פורום אפשרי, בכתב ובעל פה, על מצוקת הכליאה והחובה להגדיל את מספר מקומות הכליאה, נוכח הצורך במעצר מחבלים באיו"ש וברצועת עזה. מצוקת הכליאה מובילה לביטול יום יומי של מעצרי חשודים בפעילות טרור, ולפגיעה ישירה בביטחון המדינה. גם הלילה בוטלו מעצרים ובכללם מעצר מבוקשים המתכננים פעילות טרור נגד אזרחי ישראל.

לצערנו, פניות אלה, בכתב ובעל פה, שהועברו לכלל הגורמים הרלוונטיים, ובראשם המשרד לביטחון לאומי, האמון על כך, לא הועילו, ובפועל לא גדל מספר מקומות הכליאה באופן ההולם את הצורך.

בהמשך לכך, שב"כ התנגד לשחרר עצורים פלסטיניים משטחי איו"ש, מהם נשקפת מסוכנות מיידית ופעילי נוח'בה של חמאס המעורבים בלחימה ובפגיעה באזרחים ישראלים. לכן, לאור הצורך המדינתי כפי שנקבע על ידי המל״ל הוחלט על שחרור מספר תחום של עצורים מהרצועה, מהם נשקפת מסוכנות פחותה, וזאת לאחר בחינת המסוכנות הנשקפת מכלל העצורים.

על אף שמנהל בית החולים שיפאא עומד בכלל התבחינים אודות רמת המסוכנות הנשקפת ממנו אל מול אסירים אחרים - האירוע יתוחקר.

בלית ברירה, ללא פתרון מיידי למצוקת מקומות הכליאה, מעצרים ימשיכו להתבטל ועצורים ימשיכו להשתחרר".

השר עמיחי שיקלי דרש משר הביטחון גלנט הבהרה בעקבות השחרור: "למה האיש הזה שבבית החולים שלו רצחו לנו חטופים ופעלה מפקדת חמאס משוחרר?". השרה אורית סטרוק דרשה לכנס ישיבת ממשלה בנושא, ודרשה לדעת באיזו סמכות שוחרר מנהל בית החולים. השר קרעי כתב: "ישראל צריכה הנהגה ביטחונית חדשה, מהמסד עד הטפחות. הנהגה שתהיה מחויבת לרוח ולגבורת הלוחמים כמו שראש הממשלה מחויב לה. ויפה שעה אחת קודם".

בהמשך שאל השר משה ארבל את בן גביר: "אני יודע שזה לא הפורום והכול כבר דולף לצערי, אבל רק באפריל אישרנו קיצוץ רוחבי לטובת כמעט חצי מיליארד שקל למקומות כליאה נוספים שכנראה לא בוצעו. איפה האחריות שלך בנושא?". בן גביר ענה: "הוספנו במיידי 500 מקומות ובונים אגפים. נכון, צפוף להם כרגע ,אבל לא משחררים בגלל שצפוף להם או שהם באוהלים. מספיק להיות יפי נפש".

השר קרעי הגיב: "עם כל הכבוד, שחרור מחבלים בגלל "חוסר מקום" זה לא יותר מתירוץ עלוב". השר מרגי הוסיף: "מנהל בית החולים שיפא יחוסל בעזה על ידי חמאס כנראה. והמבין יבין, אני מקווה שחוץ מנרות תקעו לו עוד כמה דברים".

בתקופה האחרונה בכירים בקואליציה תיארו כמה פעמים כי מתקבלות החלטות של הדרג המדיני, מבלי שמיידעים את ראש הממשלה ושר הביטחון בצעדים מבצעיים. מדובר, בין השאר, בשחרורם של שני מחבלים בכירים לעזה וכן בתכנונים לפתיחת צירים הומניטריים למשך כמה שעות ביממה.

לא באו להציל את נועה, עכשיו משחררים את מי שאחראי לרצח שלה

גם הוריה של נועה מרציאנו, שגופתה חולצה מאזור שיפא ונרצחה בתוך בית החולים, תקפו את ההחלטה: "נועה הופקרה לפני 7 באוקטובר, בכך שלא הקשיבו לה. היא הופקרה ב-7 באוקטובר כשלא באו להציל אותה. היא הופקרה גם אחר כך כשלא עשו מספיק כדי להחזיר אותה הביתה בחיים. והנה עכשיו, שבעה חודשים לאחר שקברנו אותה, מדינת ישראל מחליטה לשחרר את מי שאחראי במישרין או בעקיפין לרצח שלה".

ממשפחות חטופים מפורום תקווה נמסר בתגובה: "בזמן שיקירנו מוחזקים בשבי החמאס שיחררה ישראל את רב המרצחים וסייען החמאס מנהל בית החולים שיפא, זה שהחביא קיני טרור של החמאס כולל אמצעי לחימה ובונקרים, במקום גם נרצחו חטופים ישראלים תחת עיניו הפקוחות. במקום להשתמש בו כקלף מיקוח ישראל משחררת אותו יחד עם עוד עשרות "בלתי מעורבים".

השיחה בקבוצת הוואטסאפ הממשלתי נמשכה והשרה סטרוק טענה כי "צריך לשחרר צווארון לבן לפני שמשחררים מחבלים, בעיניי זו פגיעה במטרות המלחמה. אין לשום דרג מקצועי סמכות מוסרית לקבל החלטות כאלה". השר קרעי על הידיעה, לפיה גלנט "לא ידע": "תיאטרון האבסורד, לא יודע מה יותר גרוע - לשחרר מחבלים או לא לדעת מזה. פשוט הפקרות. הביתה".

צה"ל ושב"כ הודיעו על מעצרו של אבו סלמיה ב-23 בנובמבר. הוא תוחקר בשטח ועבר לידי שב"כ, יחד איתו נעצרו כמה רופאים.​​​​​​ מנהל בית החולים נעצר ​​​​​​לאחר שנחשפו עדויות רבות לכך שבית החולים, תחת ניהולו הישיר, שימש כמפקדה של חמאס. ארגון הטרור ניצל משאבים רבים, לרבות חשמל, כדי לתחזק את מערכות המנהור שנבנו מתחת לבית החולים. בנוסף, חמאס אחסן אמצעי לחימה רבים בבית החולים וסביבתו. צה" פרסם תיעוד של אמל"ח שנתפס בלשכה הסמוכה ללשכתו של אבו סלמיה.

הפופולריים