צה"ל יציג היום (חמישי) את ממצאי תחקיר הקרב בקיבוץ בארי ב-7 באוקטובר. טרם הצגתו לציבור יציג הצבא את הממצאים לקהילת הקיבוץ ולמשפחות השכולות שאיבדו את יקיריהן בקרב.
מהתחקירים עולה תמונה קשה של כשלים חמורים בהגנה על יישוב שהופקר, מחדלים חמורים במודיעין ובהגנה על הגדר וחוסר מענה לקריאות לעזרה. עוד עולה כי לצבא לא הייתה תמונת מצב ברורה וכי לא סופק מענה לתושבים במשך שעות רבות.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
לפי התחקירים, כוחות פעלו ללא הנחיית הפיקוד הבכיר, וחלק מהכוחות שהגיע למקום נמנעו מכניסה ללחימה ומחתירה למגע בשעות הראשונות של הטבח. גם סוגיית עיכוב הפינויים עלתה בתחקירים.
אחד מהתחקירים עסק בהתנהלות הצבא בתקרית בני הערובה, שבה נהרגו 13 אזרחים בביתה של תושבת הקיבוץ פסי כהן, ובהחלטתו של מפקד אוגדה 99 תא"ל ברק חירם לפתוח באש לעבר הבית. תא"ל חירם מונה לפני המלחמה למפקד אוגדת עזה, ושאלת תפקודו באירוע עוררה שאלות בנוגע למינויו לתפקיד זה. התחקירים שיפורסמו אמורים לתת מענה לסוגייה זו.
בראש צוות התחקיר עומד אלוף במילואים מיקי אדלשטיין, שתחקר את האירועים במשך מאות שעות. יש לציין כי בבארי, כמו גם ביישובים אחרים, היו מעשי גבורה של לוחמים ושל חברי כיתות הכוננות. בחודשים הקרובים ימשיך צה"ל בהצגת תחקירי הקרבות השונים, ואלה יוצגו לקהילות שנפגעו ובהמשך לציבור. הדבר נכון גם לתחקירים הרוחביים באגפי המודיעין והמבצעים ובפיקוד הדרום.
העיתונאי אביב הברון, שאחותו ושני גיסיו נרצחו בקיבוץ וכמה מקרוביו נחטפו לעזה, בריאיון לתוכנית "הבוקר הזה" בכאן רשת ב: "שאלת האמון היא השאלה הכי חשובה בין צה"ל לתושבים ובטח בין קהילת בארי והמשפחות שנפגעו לבין הגורמים הרשמיים. מינוי תא"ל חירם למפקד האוגדה הופך את הנושא לעוד יותר רגיש.
"ככל שאני יודע היו מאות שעמדו בחוץ ולא נכנסו כי לא אמרו להם - וזה בעיניי כל מי שהיה שם, יותר חמור מזה שהיו חיילים שבאומץ גדול נכנס פנימה וחלקם, כמו הרבה מאנשי בארי, כבר לא איתנו", הוסיף הברון.