לקראת BRICS – רוסיה מחפשת חבל הצלה

לקראת BRICS – רוסיה מחפשת חבל הצלה
משך שנים דיבר ולדימיר פוטין על הצורך להשתחרר מהתלות בארצות הברית ולהוביל תהליכים – מאוד יכולה להיות שהחזון שלו יתגשם אך מאוד שבשל הטעויות באוקראינה רוסיה תהייה שחקן משלים גם בסדר העולמי החדש
author author KAN11.Web.Components.TextItem.AuthorItemModel
אוקראינה בחמוט רוסיה כבשה כיבוש דגל כוח וגנר UKRAINE CRISIS BAKHMUT PRIGOZHIN 21.5.23
צילום: צילום: רויטרס

רוסיה תגיע לפסגת BRICS ביוהנסבורג ללא מנהיג המדינה. נשיא רוסיה, פוטין; מבוקש על-ידי בית-הדין הפלילי הבינ"ל בהאג על ביצוע פשעי מלחמה. אם אתם חושבים שמדובר על ירי על אוכלוסייה אזרחית או דבר שבסגנון, אז לא. האישום – חטיפת ילדים אוקראיניים ממשפחותיהם ומארצם, והעברתם למעמקי רוסיה ל"חינוך-מחדש". לא, הפעם לא מדובר בקומוניזם, אלא לאומנות רוסית; להעביר אותם 'רוסיפיקציה', לתקן את השפה והתרבות בראשיהם, שבעיני הקרמלין אינן אלא "רוסית מקולקלת".

שוב על תקן השחקן המשלים? פוטין עם מנהיגי בריקס 

גם הפעם לא-מדובר בגולאגים בסיביר; אלא בבתי-ילדים מחצית הדרך, או משפחות רוסיות 'חביבות'. מעט כמו אל-קאפונה – לא תפסו אותו על הרצח, אז מסמרו אותו על העלמת-המס. ומה היה האקדח-המעשן במקרה של ולדימיר פוטין? הודאתו שלו והתרברבותו באיסוף הילדים מאוקראינה – פשע-מלחמה כאמור. דרא"פ, המדינה המארחת של פסגת BRICS הקרובה; חתומה על אמונת רומא שבבסיס בית-הדין הפלילי הבינ"ל בהאג. על-פניו, לו פוטין היה נוחת בשטחה – דרא"פ הייתה נדרשת לעצרו מיד ולהסגירו להאג.

בעבר דרא"פ אולי לא-הסגירה את מחמד באשיר, שליט סודאן-לשעבר המבוקש בשל הטבח בדרפור; אולם מדובר בתפוחים ותפוזים. הלחץ הבינ"ל אחר. כך, בשקט; פרטוריה העבירה מסר למוסקבה: 'שלא יגיע'. הנציג הרוסי הבכיר יהיה שר-החוץ לברוב, הנשיא פוטין יצטרף בשיחת-ועידה. רוסיה וסין אולי לעומתיות למדי למערב, אך זו תזכורת כי גם אם חברות BRICS האחרות – ברזיל, הודו ודרא"פ – מנסות לתפוס לחזק עמדות בסדר-העולמי; הן אינן מבקשות להתנתק כליל מהמערב. הן משחקות ביותר ממגרש אחד. שלושתן מושבות קולוניאליסטיות לשעבר, שעוד ממשתתפות במארג הבריתות הנלווה לכך; בעוד רוסיה וסין ריאקציוניות.

אז נשיא רוסיה אולי לא יבקר בדרא"פ; אך נשיא דרא"פ ביקר לאחרונה ברוסיה. הוא הוביל 'משלחת שלום' של מנהיגים אפריקאים שביקשו לגשר בין מוסקבה וקייב ולסלול דרך לשלום. מעבר לניסיון המובן להצטייר כשחקן-בולט בזירה הבינ"ל, ככאלה שמסייעים לפתרון סכסוכים של אחרים, ולא רק מי שזקוקים לסיוע בעצמם; הייתה סיבה בסיסית הרבה יותר – מזון. הפלישה הרוסית לאוקראינה פגעה קשות בתפוקת התבואה העולמית, שאותן שתי מדינות מהוות מקור לשיעור ניכר ממנו. רוסיה – בשל עיצומים, אוקראינה – בשל הרס השדות ומניעת גישה לשווקי תבל בדרך הים. ב-22 יולי 2022, כחמישה חודשים לאחר הפלישה הרוסית; נכנס לתוקפו הסכם בתיווך טורקיה והאו"ם, שאפשר מסדרון בטוח לייצוא תבואה ומוצרים חקלאיים נוספים, תחת פיקוח ובקרה בינ"ל. שלל מדינות, בייחוד באפריקה, תלויות בתוצרת החקלאית הרוסו-אוקראינית למחייתן, המצב שם בכי רע כעת, וניתוק זרם המזון איים להביא לקריסה חברתית.

בנוסף, המחסור בתקופה הרוסית-אוקראינית תרמה לעליה במחירי המזון ברחבי העולם.  למרות חריקות ההסכם הוארך מספר פעמים, והחזיק שנה עד 17 ביולי 2023; אזי רוסיה סירבה להארכה נוספת בטענה שדאגותיה ודרישותיה לא נענו; כמו חיבור הבנק-החקלאי חזרה למערכת-הבנקאות הבינ"ל SWIFT, ממנה נותק המשק הרוסי. רוסיה הבהירה – מעתה כל אונייה שתעבור באזור תראה כיעד צבאי לגיטימי. בינתיים מוסקבה מציעה לבעלות-בריתה באפריקה – מקצתן מדינות נתמכות-כוח ווגנר, קבוצת שכירי-החרב המשמשת יד-ארוכה לקרמלין – "25-50 אלף טון תבואה חינם אין כסף", כי למה לא?

כבר בימי בראשית של BRICS דובר על אתגור המערכת-הפיננסית העולמית הקיימת, הנשלטת רבות בידי ארה"ב. הרי המטבע הרזרבי העולמי הוא הדולר האמריקאי, ולארה"ב יש משקל סגולי רב בפורומים הבינ"ל השונים. היא, עדיין, הכלכלה הגדולה בעולם. עתה, המאמצים הללו להתרחק ולהתנתק מארה"ב עולים שלב. רוסיה מתעקשת לעשות עסקאות "במטבעות הלאומיים"; כלומר רובל רוסי, ין סיני, רופי הודו וכו'; כדי לעקוף את הדולר האמריקאי. החקיקה האמריקאית היא כזו שהמעורבות האמריקאית אף הקטנה ביותר – הופכת עסקה לכפופה לרשויות ארה"ב. שימוש בדולר האמריקאית היא דוגמה כזו. התמיכה הציבורית במערב אפשרה לוושינגטון להטיל עיצומים כלכליים קשים; אך במקביל הנכיחה והדגישה את האיום הזה למדינות אחרות שאינן חלק אינטגרלי ממערך הבריתות האמריקאי.

רוסיה שנים מדברת על "מעבר מעולם חד-קוטבי"; בעוד הקרחונים נמסים בקוטב האמיתי, ופותחים הזדמנויות יוקרתיות בשטחיה העצומים של רוסיה; חובת ההוכחה על הקרמלין. עד כה לקרוא לצעדים הרוסיים כמוצלחים למדי. "מבצע מיוחד" של יומיים-שלושה הפכה מלחמת התשה עקובה מדם, שקשה עדיין לראות את סופה. מה שברור – רוסיה תלויה מתמיד ב-BRICS.

 

הפופולריים