וועדת פרס הנובל הכריזה היום (רביעי) על הזוכים בפרס נובל בכימיה לשנת 2023: מונגי באוונדי, לואי ברוס ואלכסיי יקימוב. לדברי הוועדה, שלושת המדענים הפועלים בארה"ב, זכו בפרס הודות ל"גילוי וסינתזה של נקודות קוונטום" שביצעו.
הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי, לחצו על הפעמון ואתם מעודכנים
שעות לפני ההכרזה הרשמית, הוועדה הממונה על פרס נובל שלחה בשוגג הצהרה לתקשורת הכוללת את שמות שלושת הזוכים. פרסום שמם קרה שעות לפני השעה המתוכננת להכריז בצורה רשמית על הזוכים - שעה 13:00 לפי שעון ישראל. בוועדת הפרס מתחמקים ממענה על שאלות בנושא.
הזכייה בפרס נובל בפיזיקה, שהוכרזה ביום ראשון, יוענק לפייר אוגסטיני, פרנץ קראוס ולאן ל'הוייה - חוקרים מהונגריה וצרפת בתחום האלקטרונים בהבזקי אור. הזכייה בפרס הוכרזה אתמול בסטוקהולם על ידי האקדמיה המלכותית השוודית למדעים. הוועדה נימקה כי הפרס הוענק להם "על שיטות ניסיוניות שמייצרות פולסים של אור בני אטו-שניות לחקר הדינמיקה של אלקטרונים בחומר".
עוד בנושא
בראשון הוכרז גם כי פרופסור קטלין קריקו מהונגריה ודרו וייסמן מארצות הברית זכו בפרס נובל ברפואה. השניים אחראים לגילוי שאיפשר לראשונה שימוש בטכנולוגיית ה-mRNA למטרות רפואיות, מאחר והסרת התגובה הדלקתית הסירה מכשול מרכזי שעמד בדרך עד אז. זוהי תרומה קריטית שהובילה בסופו של דבר לפיתוח חיסוני ה-mRNA נגד קורונה.
פרופסור קטלין קריקו מהונגריה, שהוכרזה ביום שני כזוכת פרס נובל לרפואה, יחד עם דרו וייסמן ממסצ'וסטס, שוחחה עם כאן חדשות על הגילוי שהוביל לפיתוח החיסון נגד וירוס הקורונה שזיכה אותה בנובל. "הגילוי הוא שהתאמה של מולקולת RNA מביאה לכך שניתן להשתמש בה לצרכים רפואיים מבלי תגובה דלקתית רעילה", אמרה על התגלית שהביאה לזכייה בפרס. "אני מוצפת ושמחה מאוד" סיפרה קריקו. במענה לשאלה מדוע לקח 18 שנים מהגילויים שלה ושל שותפה ועד לזכייה בפרס אמרה: "היה צריך להביא את זה לכדי יישום".
בהמשך השבוע יוכרזו גם הזוכים בספרות ובשלום וביום שני הבא יחולק הפרס בתחום הכלכלה.