אחרי הדיווחים הסותרים על ביקור שצפוי בימים הקרובים, בישראל נערכים לאפשרות שנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן יגיע לישראל לקראת סוף השבוע. כך דווח היום (שני) בכאן חדשות. מוקדם יותר היום אמר פקיד בכיר בממשל האמריקני לסוכנות הידיעות AP כי ביידן שוקל להגיע לישראל בימים הקרובים, על אף שהדבר טרם סוכם סופית.
הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
גורמים נוספים בממשל ששוחחו עם התקשורת האמריקנית אמרו כי ייתכן שהנשיא לא יגיע לישראל בזמן הקרוב או בכלל, בעקבות המצב הביטחוני. ראש הממשלה בנימין נתניהו הזמין בשבת האחרונה בשיחתם את הנשיא האמריקני לביקור, והאחרון אמר ליועציו שהוא "שוקל זאת בחיוב". במקביל, נשיא מצרים עבד אלפתאח א-סיסי מתכנן לקיים פסגה במצרים בהשתתפות בכירים מהעולם, ולכן אם אכן יגיע ביידן לאזור, סביר שיבקר גם במצרים.
מוקדם יותר הלילה אמר ביידן בריאיון לתוכנית 60 דקות של CBS כי אינו רואה מצב שבו חיילים אמריקנים ישתתפו באופן פעיל בקרבות מכיוון שלישראל יש את אחד הכוחות הצבאיים החזקים באזור. בנוסף, הוא הדגיש כי הוא אינו קורא להפסקת אש בשלב זה.
Scott Pelley asks President Joe Biden: “Can you foresee U.S. troops in combat in this new Middle East war?” https://t.co/h3sQKPHEtP pic.twitter.com/7khcV1dnCi
— 60 Minutes (@60Minutes) October 15, 2023
"ישראל רודפת אחרי קבוצת אנשים שנקטה מעשי ברבריות כמו השואה. ישראל חייבת להגיב. חמאס הם חבורת פחדנים שמחביאים את הכוחות שלהם באזורים אזרחיים. אני משוכנע שהישראלים יעשו כל שביכולתם להמנע מהרג חפים מפשע", אמר ביידן.
ביידן אמר כי הוא סבור שיש להשמיד את חמאס, אך הדגיש כי ״חייבת להיות רשות פלסטינית, חייב להיות מסלול לפתרון שתי מדינות״. לדעת הנשיא האמריקני, פתרון זה לא יבוא באופן מיידי, אבל ״ישראל מבינה שחלק גדול מהפלסטינים לא שותפים לדעות של חמאס וחיזבללה״. הוא אמר כי תהיה זו ״טעות גדולה״ אם ישראל תכבוש את רצועת עזה.
במהלך הריאיון, נשיא ארה"ב הוסיף כי הוא "בטוח" שישראל הולכת לפעול תחת כללי המלחמה, ותדאג לכך שלאזרחים חפים מפשע בעזה תהיה גישה לתרופות ומים. ביידן הוסיף גם כי האיום של הטרור גדל בארצות הברית בגלל אי השקט במזרח התיכון. בנוסף, הוא הבהיר כי לטענתו יש לחסל את חמאס לחלוטין, אבל במקביל - חייב להבטיח קיומה של מדינה פלסטינית.
Biden told 60 Minutes, the images of the Hamas terrorist attack reminded him of the Holocaust.
— 60 Minutes (@60Minutes) October 15, 2023
“The Jews have been subject to abuse, prejudice, and attempts to wipe them out for, oh, God, over a thousand years.” https://t.co/AWOssO2x47 pic.twitter.com/Gmy8u6WU3e
ביידן שב על עמדת הממשל לפיה אין עדויות כרגע שאיראן היתה מעורבת בתכנון התקפת חמאס או שהיתה לה ידיעה מוקדמת על ההתקפה. הוא אמר כי אין לארצות הברית קושי לסייע הן לישראל והן לאוקראינה בו זמנית ובה בעת לדאוג לשאר צרכי הבטחון הלאומי שלה.
כשנשאל על כוונתו לרוץ שוב לנשיאות למרות גילו המבוגר, הזכיר ביידן בין היתר את רצונו לקדם את השלום במזרח התיכון בקדנציה הבאה שלו. ״תאר לעצמך שנוכל להגיע למזרח תיכון בו יש נורמליזציה? יש לנו הזמנויות אדירות להפוך את העולם לטוב יותר״, אמר הנשיא.
גלעד ארדן, שגריר ישראל באו"ם, הגיב לדברי הנשיא האמריקני ואמר בריאיון:"לישראל אין עניין לכבוש את עזה או להחזיק בה״. מוקדם לכן, ארדן שיתף ב-X קטע מתוך הריאיון של הנשיא האמריקני וכתב: "תודה לך הנשיא ביידן על הזיהוי של מה שישראל מצהירה מאז הטבח הברברי של חמאס - המטרה של ישראל היא חיסול מוחלט של יכולות הטרור של החמאס".