בית המשפט העליון של ארצות הברית דן הערב (חמשיי) זכאותו של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ להתמודד בבחירות הקרובות. מהשאלות של השופטים עולה כי יש להם ספקות של ממש בנוגע לחוקיות הפסילה של טראמפ מלרוץ בבחירות וכי אפילו השופטות הליברליות בהרכב לא נשמעו משוכנעות בנוגע ליכולת של מדינה בודדת לפסול מועמד לבחירות. השופטים ימסרו את החלטתם בנושא בימים או בשבועות הקרובים.
במהלך הדיון בבית המשפט העליון, התמקדו השופטים בכמה שאלות: האם התיקון לחוקה האוסר על בעלי תפקידים רשמיים שהשתתפו בהמרדה חל גם על הנשיא והאם מספיקה קביעה של בית משפט מדינתי לפסול מועמד לנשיאות או שצריך גם הצבעה בקונגרס? השופטות הליברליות בהרכב הקשו על עורך דינו של טראמפ בנושאים אלה וניסו לאתגר את טענתו כי יש צורך בהליך נוסף של הקונגרס לפני שניתן לפסול מועמד.
התיק, טראמפ נגד אנדרסון, הוא ערעור של הנשיא לשעבר על החלטת בית המשפט העליון של מדינת קולורדו לפסול אותו מלרוץ בבחירות הקרובות בהסתמך על הסעיף השלישי לתיקון ה-14 לחוקה האמריקנית, שקובע כי מי שהשתתף בניסיון מרד לא יוכל למלא תפקיד ממלכתי המחייב שבועת נאמנות.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
התיקון המדובר הוכנס אחרי מלחמת האזרחים במטרה למנוע מאנשי הקונפרדציה למלא תפקידים בממשלה, אולם בית המשפט בקולורדו קבע כי הוא חל גם על טראמפ, בגלל חלקו בהסת ההמון שניסה להפר את תוצאות הבחירות ב-6 בינואר, ובכלל פעולותיו להפיכת תוצאות הבחירות.
בקשות דומות לפסילתו של טראמפ עלו גם במדינות אחרות, אבל רק בקולרדו התקבלה העתירה. מדינת מיין פסלה את טראמפ מלרוץ באמצעות הליך מנהלי דרך ועדת הבחירות של המדינה.
ההערכה הרווחת היא כי בית המשפט, שבו רוב לשופטים שמרנים שמונו על ידי נשיאים רפובליקנים, יאפשר לטראמפ לרוץ ויפסול את ההחלטה של מדינת קולורדו. המתנגדים לפסילת טראמפ טוענים כי התיקון ה-14 לחוקה אינו רלוונטי למקרה שלו, שלא הוכח כי טראמפ השתתף בהמרדה ושהוא לא זכה להליך משפטי הוגן. התומכים בפסילה טוענים, מנגד, כי הפסילה עולה בקנה אחד עם הכוונה המקורית של מנסחי החוקי וכי אין צורך בהרשעה משפטית פלילית כדי להוכיח שטראמפ ניסה להפוך את תוצאות הבחירות.
הפעם האחרונה שבה התערב בית המשפט העליון באופן משמעותי בבחירות לנשיאות הייתה בשנת 2000 בתיק בוש נגד גור, שבו קבעו השופטים ברוב של חמישה מול ארבעה כי אין לקיים ספירה חוזרת במדינת פלורידה, ובכל העניקו את הנשיאות לג'ורג' בוש הבן, שהתמודד אז מול אל גור.
עוד בנושא