נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ הודיע הלילה (שלישי) כי החוקרת הישראלית-רוסייה אליזבט צורקוב שוחררה מהשבי בעיראק. צורקוב נחטפה בידי המיליציה "גדודי חיזבאללה" במארס של 2023.
האזינו ל"עוד יום:
גורם ישראלי אישר את דברי הנשיא ואמר כי האמריקנים עידכנו את ישראל בשחרורה של צורקוב, כחצי שעה לפני הודעת הנשיא טראמפ. בישראל נערכים לחזרתה של צורקוב לארץ כבר בימים הקרובים. הוא תוחזר בנוהל קליטת חטופים, בדומה לחטופים ששבו מעזה.
לפי הודעת טראמפ, צורקוב הגיעה בבטחה לשגרירות האמריקנית בבגדד, אחרי שסבלה מעינויים במשך חודשים ארוכים. הנשיא קרא לחמאס "שחררו את החטופים עכשיו!".
ראש ממשלת עיראק, מוחמד שיאע א-סודאני, אישר את דבריו של טראמפ: "במאמצים כבירים שהשקיעו מנגנוני הביטחון שלנו ולאורך חודשים רבים, אנו מכריזים על שחרור האזרחית הרוסייה אליזבט צורקוב. אנחנו מודיעים שוב כי לא נקל ראש בשמירה על החוק והשלטת ריבונות המדינה, ולא נאפשר לאף אחד לפגוע בשמם של עיראק והעיראקים".
גורם עיראקי שעומד בקשר עם המיליציות השיעיות אמר לכאן חדשות כי לא ידוע על תמורה ישירה שהן והציר הפרו-איראני קיבלו בדמות חילופי שבויים. לדבריו, התנאי המרכזי של המיליציות היא נתיב ליציאת הכוחות האמריקניים מעיראק. עוד אמר הגורם העיראקי כי המיליציות ניסו לקבל כחלק משחרור צורקוב התחייבות שישראל וארצות הברית לא יתקפו אותן, אך אין אישור לכך שהניסיון צלח והתקבל.
"אנחנו מאושרים בצורה יוצאת דופן"
אחותה של אליזבט, אמה צורקוב, כתבה בחשבון ה-X שלה "כל המשפחה שלי מאושרת. אנחנו לא יכולים לחכות לראות את אליזבת ולתת לה את כל האהבה שחיכינו לתת לה במשך 903 ימים. אנחנו כל כך אסירי תודה לנשיא טראמפ ולשליחו המיוחד, אדם בוהלר. אם אדם לא היה הופך את חזרתה של אחותי למשימה האישית שלו, אני לא יודעת איפה היינו".
My entire family is incredibly happy. We cannot wait to see Elizabeth and give her all the love we have been waiting to share for 903 days. We are so thankful to President Trump and his Special Envoy, Adam Boehler. If Adam had not made my sister’s return his personal mission, I… https://t.co/vuwPu2Xlci
— Emma Tsurkov #FreeElizabeth (@emma_tsurkov) September 9, 2025
בציוץ נוסף בעברית הודתה אמה צורקוב גם לנתניהו: "אני מלאת הכרת תודה ושמחה לבשר שאחותי אליזבת שוחררה מהשבי בעיראק. אני אסירת תודה לראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ולממונה השבויים והנעדרים גל הירש על מסירותם והובלתם הנחושה שהחזירו את אליזבת הביתה. תודה ענקית גם לנשיא ארצות הברית דונאלד טראמפ ושליחו אדם בוהלר. נבקש לשמור על פרטיותנו בתקופה רגישה זו".
סמדר פרי, חברתה של אליזבת, אמרה הערב לכאן רשת ב':"הנחישות האמריקנית הביאה תוצאות. הם לחצו על ראש ממשלת עיראק שיביא תוצאות. כולנו שמחים מאוד שהסיוט נגמר".
צורקוב, אזרחית ישראלית ורוסית, הוחזקה כאמור בידי המיליציה השיעית מאז מארס 2023. צורקוב היא אשת אקדמיה אשר פקדה את עיראק באמצעות דרכונה הרוסי לטובת עבודת דוקטורט ומחקר אקדמי מטעם אוניברסיטת פרינסטון שבארצות הברית. הדוקטורט של צורקוב עוסק בהשוואה בין התנועה הצדרית והכוחות הלבנוניים. את מחקר השטח היא עשתה בעיראק ובלבנון. המאמצים לשחרורה קרטעו וחודשו בינואר השנה.
