דני סופר, ממלא מקום מנכ"ל חברת המים הלאומית מקורות, התייחס היום (שלישי) בתוכנית "בנימיני וגואטה" בכאן חדשות ברשת ב' לשיבושים במתקני ההתפלה ברחבי הארץ. "אצה בגודל מיקרון, שאי אפשר לראות בעין אלא רק במיקרוסקופ, פרחה בדרום והתקדמה צפונה מאשקלון ועד אשדוד, דרך מתקני ההתפלה בשורק ובפלמחים", הסביר.
סופר הוסיף: "לפני שנכנסים להתפלת המים שבה הממברנות הופכות מים מלוחים למי שתייה, המים עוברים תהליך סינון וניקוי קפדני. אסור שאפילו גרגר חול אחד ייכנס לממברנה, מכיוון שהוא עלול לשרוט ולהרוס אותה".
האזינו לריאיון המלא בכאן חדשות ברשת ב'
ממלא מקום מנכ"ל מקורות המשיך והסביר: "בגלל שהאצה הזאת קטנה כל כך, היא עוברת את המסנן הראשון ואת המסנן השני המיקרוני, מגיעה למתקן ההתפלה, סותמת את הממברנות והורסת אותן".
סופר הרגיע את הציבור ואמר כי "האצה הזאת לא רעילה ולא מסוכנת". בתשובה לשאלה אם מדובר במתקפת סייבר, השיב: "אין פה שום אירוע סייבר. חמישה מתקני התפלה מאשקלון ועד לאזור פלמחים מושבתים רק בגלל האצה".
אירוע זיהום ימי חריג הוביל להשבתה כמעט מלאה של מערך התפלת המים בישראל. בעקבות עלייה חדה בעכירות מי הים, שנגרמה מפריחת מיקרו-אצות שהגיעו מחופי מצרים, הודממו מרבית מתקני ההתפלה לאורך חוף הים התיכון. נכון לעכשיו, רק מתקן ההתפלה בחדרה ממשיך לפעול כסדרו.
השיבושים החלו במתקן באשקלון, הדרומי ביותר, והתפשטו צפונה למתקנים באשדוד, שורק א', שורק ב' ופלמחים. כתוצאה מהמחסור במים מותפלים, החלו היום שיבושי מים בנקודות שונות ברחבי הארץ, כאשר עיריית באר שבע ועיריית אשקלון כבר דיווחו על תקלות באספקה ועל ירידה בלחץ המים בחלק מהשכונות.
בהתאם להנחיות משק המים לשעת חירום, הרשויות המקומיות החלו בצמצום משמעותי של השקיית הגינון הציבורי והשימושים העירוניים. הפגיעה הקשה ביותר מורגשת במגזר החקלאי: לראשונה מזה שנים, חקלאים בכל רחבי הארץ קיבלו הודעות על קיצוץ רוחבי במכסות המים או על השבתה מלאה של האספקה, צעד שצפוי להוביל לנזקים כבדים ליבולים.
ברשות המים הבהירו כי המאמץ העיקרי מופנה להבטחת אספקת המים לבתים, וכי במוקדים שבהם יתגלו בעיות נקודתיות יבוצע טיפול מהיר להחזרת האספקה לסדרה.
שר האנרגיה והתשתיות, אלי כהן, התייחס למשבר ואמר כי "מדובר בתופעת טבע שלא ראינו במהלך 20 השנים האחרונות. אנחנו פועלים להגביר את קצב השאיבה מהקידוחים ומהכינרת, ואישרנו הפעלה של שני מתקני התפלה נוספים תחת ניטור קפדני. בראש סדר העדיפויות עומדת אספקת המים לתושבים, ואנו בוחנים פתרונות שיאפשרו להחזיר את המים גם לחקלאים בהקדם".
לצד מאמצי הטיפול, בארגון "אדם טבע ודין" התריעו כי המשבר הנוכחי חושף כשלים אסטרטגיים בתכנון משק המים. לדברי מומחי הארגון, המדיניות הנשענת כמעט באופן בלעדי על התפלה היא "מסוכנת ושגויה", ומתעלמת מאיומים כמו זיהום ים.
"חוסן המים של ישראל הוא ביטחונה, ואיננו יכולים להישען על מקור אחד בלבד", נמסר מהארגון. בארגון ביקרו את הזנחת מאגרי החירום הטבעיים וטוענים כי בארות מי שתייה נסגרות בשל זיהומים ללא שיקום, בעוד שתוכנית האב לשיקום האקוויפרים (מי התהום) ממתינה לאישור הממשלה. מומחים בתחום מצביעים על כך שהמשבר הנוכחי, בדומה למחסור בתחמושת או בציוד רפואי בעבר, ממחיש את הצורך הבהול ב"תוכנית ב'" ובעצמאות תשתיתית רחבה יותר.
