האונס במלונית הקורונה: לפני כחודשיים וחצי התפרסמה פרשת אונס בת ה-13 במלונית שהפעיל משרד הרווחה ביפו, שבה הואשם ירין שרף. מנכ"ל המשרד, אביגדור קפלן, מינה ועדת בדיקה פנימית לאירוע שמצאה כשלים של עובדים בדרג הביניים. אך התכתבויות של בכירי המשרד שנחשפו היום (שני) בחדשות הערב מראים שקפלן ידע על הליקויים במלונית, ודחף להפעיל את המתקן בכל זאת.
כשבוע לפני פתיחת מלונית הקורונה, המנכ"ל כתב לבכירי משרדו: "לא הצלחתי לשכנע את גורמי האוצר לתמחר את יום השהייה של חולים במתחם המיוחד ביפו, כך שיכלול את האחות לכל הלילה. קצרה ידי מלהושיע בעניין הזה".
בערב שבו קרה האונס נכח במלונית רק מדריך אחד, למרות הדרישה לשלושה. בעקבות המחסור בתקציב שיאפשר כוח אדם נוסף, קפלן מציע חלופות - לא לפתוח את המסגרת; לפתוח אותה ללא אחות, תוך שהוא מציין "ואני אקח על עצמי את האחריות להחלטה הזאת"; לגרום לכך שבמשא ומתן עם מפעיל המלונית הוא יממן את האחות – אך המנכ"ל מציין שהוא מעדיף את האפשרות השנייה.
קפלן מקבל עליו את האחריות לפתיחה כשיש מחסור בכוח אדם. ולמרות זאת, חברי הוועדה לבדיקת האירוע, שהם עובדי המשרד, לא מזכירים את אחריותו בדוח. חברי הוועדה ציינו שלמרות אילוצים מצד אגף תקציבים באוצר, שחייבו צמצום בכוח אדם טיפולי, שירות שיקום הנוער לא ביצע התאמה לאופן הפעלת המסגרת. עוד נקבע שהמבנה שנבחר לשמש מתקן החלמה לא אפשר הפרדה מגדרית וחלוקה לקבוצות גיל.
בהתכתבות נוספת, סמנכ"ל הרכש במשרד משה שוקרון מגבה את החלטת המנכ"ל להפעיל את המלונית וכותב לו: "אם נצטרך במעלה הדרך לשנות, להוסיף או לגרוע מדריכים או אחות, ננהל את זה תוך כדי ובשמירה על המודל התעריפי בכסף. חבל לעכב את הפתיחה של המתקן". קפלן השיב לו: "מקובל עליי. נצא לדרך ובהמשך נראה כיצד נפתור את בעיית אחות הלילה". המנכ"ל אף חזר וציין כי "אני לוקח על עצמי את האחריות להפעלת המסגרות בתנאים האלה".
יום לאחר מכן סמנכ"ל הרכש בישר לבכירי המשרד שהפעלת המלונית יוצאת לדרך, והודה למפעיל שהסכים להמיר תקן של מדריך באחות. "בשורה משמחת!", הוא כתב במייל. "יש לשמור על פרופיל נמוך עד לקליטת המטופל הראשון. המיקום במרכז יפו ולא כדאי לעורר אף אחד. דדו (המפעיל של המלונית) בחור מצוין, ואכן הסכים כצפוי להמרת התקן של מדריך באחות". באותו מייל שוקרון גם מודה לקצין הביטחון של המשרד שאיתר את המלונית – בלי מכרז.
ההתכתבויות אומנם משבחות את מפעיל המלונית, אבל במסקנות הדוח נכתב שלא היה לו ניסיון בהפעלת מסגרות. אימה של הקטינה שנאנסה אמרה בשיחה עם כאן חדשות: "אני מגחכת על ממצאי החקירה. אם המדינה משליכה אחריות על גורמים אחרים במקום לקחת אחריות בעצמה – זו בושה. והמדינה תיתן את הדין". עוד היא הוסיפה כי "לכל מנהל יש אחריות על האנשים שלו, אם הם עשו מחדל, המחדל הוא שלו".
ממשרד העבודה והרווחה נמסר: "ועדת בדיקה הינה הליך מקובל שמופעל בהתאם לנוהל רשמי ומסודר ונועד לקיים בדיקה פנימית במקרה שבו מתרחש אירוע חריג. מנכ"ל המשרד רשאי להקים ועדות בדיקה כדי להפיק את המסקנות הנדרשות. ועדות בדיקה הן אינן תחליף להליכים אחרים. ועדת הבדיקה החלה את עבודתה רק לאחר סיום חקירת המשטרה. הוועדה לבדיקת אירועי הפגיעה המינית במלונית הקורונה נוהלה ללא משוא פנים על ידי גורמים מקצועיים בכירים שאינם קשורים למקרה, ונבחנה בליווי משפטי של יועצת משפטית בכירה.
"הכשלים המרכזיים שעליהם הצביעה הוועדה הם: בראש ובראשונה ההחלטה של ראש מינהל תקון (שירות שיקום הנוער) להקים מסגרת אחת רב גילאית ורב מגדרית שבה אין הפרדה מספקת בין הבנים הקטינים, הבנות הקטינות והבגירים. יתר על כן, ניתן היה למנוע הגעתו של צעיר עם עבר פלילי למסגרת שבה נמצאות קטינות ולהפנותו למתקן אחר בו נמצאים חולי קורונה בגירים. כמו כן, מפעיל המלונית לא עמד בהתחייבותו בחוזה, בשל כך אחת מהמלצות הוועדה היא לבחון אפשרות של נקיטה בהליכים משפטיים נגדו. הקטע שאותו אתם מצטטים מתוך התכתבות פנימית מתייחס להחלטת המנכ"ל להיענות לדרישת הרופאה הראשית במשרד להמיר תקן של מדריך בתקן של אחיות, שכן מדובר היה בהפעלת מתקן רפואי שבו שוהים חולי קורונה ולא מתקן טיפולי".
עורך הדין והפרופסור רון שפירא, המייצג את מפעיל המלונית דדו צורי ואת חברת "NT Jaffa", מסר: "הניסיון להאשים את בעל המלונית בפשע הנורא שהתרחש בה משול לניסיון להאשים את מנהלי מזנון הכנסת במצב הפוליטי. משרד הרווחה ביקש מבעל המלונית לספק בדחיפות שירותים למשך חודשיים וקבע במדויק את סטנדרט האבטחה, שלא מונע מצב שבו ילדה תפתח את הדלת למישהו מאגף מגורים אחר. השומרים במבנה היו של משרד הרווחה ולא של המלונית, ומשרד רווחה הוא זה שבחר להסיר את השמירה במעבר בין הקומות".