לבקשת כאן חדשות וכמה גופים נוספים: בית משפט השלום בחיפה צמצם היום (שלישי) את צו איסור הפרסום שהוטל על חקירת פרשת אסון הזפת בחופי ישראל. על פי החלטת בית המשפט מותר לפרסם כל פרט שמקורו בתחקיר עצמאי של כלי התקשורת ושמקורו לא ברשות חקירה כלשהי.
יחד עם זאת, אסור פרסום כל דבר הקשור לשיטות החקירה, פרטים על המעורבים בחקירה וכל פרט שמקורו ברשות החקירה. השופט הוסיף הערה להחלטתו ולפיה קיים איסור על פרסום שמות של כלי שיט חשודים מעבר לאילו שכבר פורסמו - עד מחר ב-16:00.
השופט הקשה: "החברה שהאונייה בבעלותה צריכה את התקשורת בשביל להוציא את עצמה מהתיק? יכול גם להיות שהחשיפה תביא לתלונות נוספות ותסייע לחקירה". נציג המשרד השיב על כך: "בחנו את זה, הדבר לא יסייע לחקירה". בתוך כך הממשלה הודיעה על העברת תקציב בסך 45 מיליון שקלים מהקרן למניעת זיהום הים לטובת פינוי הפסולת מהחופים.
זיהום זפת חריג הכה בחופי ישראל בחסות הסערה וגרם נזק אדיר לחי והצומח. לפי ההערכה - מקור הזיהום בספינה שפרקה זפת לים. צוותים של רשות הטבע והגנים פינו לבית החולים לחיות בר בספארי צבי ים מפלמחים, שחפים ואפילו חרדון שנח על סלע בחוף דור ונפגע מהזיהום@guycotev https://t.co/9jSPBtQLgG pic.twitter.com/ydM7vyKYR3
— כאן חדשות (@kann_news) February 18, 2021
עו"ד אמיר בשה, המייצג את ארגון העיתונאים, טען: "בזמן שבישראל יש צו, בעולם הכול התפרסם וכל אחד כולל החשודים יכול לקרוא את הכול. רק הדגים והציבור בישראל לא יודעים על קורות המקרה. המשרד לא הציג נימוק אחד כיצד הפרסום פוגע בחקירה". נציג המשרד להגנת הסביבה טען: "פרסומים ב-24 השעות האחרונות, תוך הפרת הצו, פגעו בחקירה. ביקשנו צו מידתי לשבעה ימים כדי לבצע פעולות חקירה נגד חשודים פוטנציאליים".
השופט, ד"ר זאיד פלאח, ביקש מהחוקר לכתוב אילו פעולות חקירה מבוקשות וכיצד הפרסום יפגע בהן. המשרד להגנת הסביבה ביקש שזה ייעשה בדלתיים סגורות והשופט סירב: "אצלי הכול גלוי, נתתי לך 24 שעות של שקט". לאחר שהרשימה הוגשה, השופט פלאח קרא אותה ואמר לחוקר: "אם היית מציג לי את זה אתמול לא הייתי נותן לך צו לשבעה ימים".
המשרד להגנת הסביבה הודיע אתמול באופן חריג על צו איסור פרסום סביב פרטי החקירה שתוקפו עד 28 בפברואר. במסגת הצו קיים איסור גורף לפרסם פרטים מהחקירה או פרטים שעלולים לזהות את החשודים, ובכלל זה את שם כלי השיט, נמלי המוצא והיעד, מטען ונתיב השיט. המשרד להגנת הסביבה נימק את ההחלטה בכך שמדובר בחקירה בין-לאומית מורכבת ורגישה, ופרסום תוכנה עלול לשבש אותה.
מפרטים שהגיעו לכאן חדשות, עולה שמכלית הנפט המעורבת באירוע החמור שייכת לחברת "מינרווה", כשגם בתחקיר שפורסם שלשום בחדשות 13 נראו כמה סימנים המצביעים על היתכנות גבוהה למעורבות של מיכלית זו באירוע. אותה מיכלית ככל הנראה הייתה מעורבת באירוע דליפה שהתרחש לפני 13 שנים בקופנהגן, חרף הכחשות שהגיעו מצד החברה.
אסון הזפת בחופים | אחת החשודות בזיהום - מכלית שנמצאת בבעלות יוונית והייתה מעורבת בעבר באירוע דליפת נפט בקופנהגן. מינרווה: "אנחנו לא המקור לדליפה בישראל". @Yoav__Zehavi ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/kqI8h9VQps
— כאן חדשות (@kann_news) February 22, 2021
נשיאת מועצת העיתונות ושופטת בית המשפט העליון לשעבר, דליה דורנר, אמרה היום בתוכנית "בחצי היום" בכאן רשת ב כי "הבעיה העקרונית היא שאין צד שני שמדבר עם השופט. צווי איסור פרסום ניתנים בקלות בישראל".
האזינו לריאיון המלא עם השופטת בדימוס דליה דורנר, בכאן רשת ב
כלים כבדים החלו שלשום בפינוי טונות של זפת מהחופים שנצבעו בשחור, ומאות מתנדבים הגיעו לסייע בניקיון רצועות החוף – שהפכו גם למוקד עלייה לרגל לפוליטיקאים. במקביל לניקיונות, נמשכת החקירה שאמורה לאתר את האחראים לנזק האדיר שנגרם לכ-160 קילומטרים של רצועת חוף. גורמי מקצוע מותחים ביקורת על ההתנהלות של המשרד להגנת הסביבה באירוע הזה.
הזיהום נחשף ביום חמישי האחרון כשאזרחים גילו בעלי חיים מכוסים בזפת נפלטים לחופי הארץ. זפת אותרה בחופי 16 רשויות מקומיות. מיום רביעי הגיעו לחופים גושים של זפת. החול נזרע בכתמים שחורים והמים הורעלו. צוותים של רשות הטבע והגנים פינו לבית החולים לחיות בר בספארי צבי ים מפלמחים, שחפים ואפילו חרדון שנח על סלע בחוף דור ונפגע מהזיהום שככל הנראה נגרם מפליטה של שמנים או נפט מכלי שיט שעבר מול חופי ישראל.