בית המשפט העליון הודיע היום (שלישי) כי יקיים באופן נדיר דיון נוסף בעניין פינוי מצפה כרמים. הדיון הנוסף בהרכב המורחב יעסוק בשאלה העקרונית מה נחשב תום לב בהתיישבות, שיכול להכשיר אותה בדיעבד.
לפני כשלושה חודשים קבע בית המשפט העליון כי יש לפנות את המקום. זאת כתוצאה מהתנהלות המדינה והגורמים הרלוונטים בה: בשל היעדר תום לב בהתנהלותם אי אפשר להכשיר בדיעבד את המהלך. עוד נקבע כי הפינוי יהיה תוך שלוש שנים ואחרי שיימצא לתושבים פתרון ראוי חלופי.
המשמעות של פסיקת בג"ץ על הפינוי במצפה כרמים – נקבע שיש אפשרות להכשיר בדיעבד בנייה על קרקע פלסטינית פרטית אם הדבר נעשה בתום לב. ההחלטה התקבלה ברוב של שני שופטים נגד אחד, מה שפותח פתח לאפשרות לקיום דיון נוסף בהרכב מורחב@almog_tamar #חדשותהערב pic.twitter.com/LKzecP2qmR
— כאן חדשות (@kann_news) August 27, 2020
היועץ המשפטי לממשלה הגיש בשם הממשלה בקשה לדיון נוסף בשל חשיבותו העקרונית של הנושא, המכונה "תקנת השוק", שמאפשרת הכשרה בדיעבד של התיישבות על קרקע פרטית אם היה תום לב במהלך. הכרעה בעניין, נכתב בבקשה לדיון נוסף, רלוונטית לישובים רבים נוספים. מספר השופטים בהרכב וזהותם יקבעו על ידי נשיאת העליון.
ממאחז מצפה כרמים נמסר כי "תושבי מצפה כרמים שמחים לקבל את הודעת בית המשפט העליון על קיום דיון חוזר בהרכב רחב של שופטים. לנו ברור כי פסק הדין שניתן בענייננו על הריסה ופינוי היישוב בשנית, ניסה לקבוע אמות מידה חדשות לנושא 'תקנת השוק' בו מחפשים לבחון את תום הלב של פקידי המדינה אי שם בשנות ה-80.
"אנו סבורים כי נעשה לנו עוול נוראי ובית המשפט לא נתן משקל ראוי לפגיעה הקשה במשפחות היישוב. אנו מצפים שבדיון מורחב יקבל בית המשפט את פסק דינו של בית המשפט המחוזי, שבחן לעומק את הנושא ומצא כי המדינה ותושבי היישוב כן התנהלו בתום לב הנדרש כדי להשאיר את היישוב במקומו ולא להחריבו בשנית".