היום הבינלאומי למניעת אובדנות: חשש מעלייה בהתאבדויות בצל משבר הקורונה

חשש מעלייה בהתאבדויות בצל משבר הקורונה
בחודשים מאי ויוני נצפתה עלייה בשיעור מקרי האובדנות • יו"ר איגוד הפסיכיאטריה בישראל: "במצבי משבר אקוטיים יש פחות מקרי אובדנות אך הספרות המקצועית מלמדת כי לאחר מכן יש עלייה בשיעור ההתאבדויות" • יו"ר המועצה למניעת אובדנות: מדי שנה מתאבדים כ-500 איש בישראל
מחבר דקלה אהרן-שפרן מחבר דקלה אהרן-שפרן
Getting your Trinity Audio player ready...
התאבדות
צילום: גטי אימג'ס

היום (חמישי) מציינים ברחבי העולם את היום הבין-לאומי למניעת אובדנות. בחינה של נתוני ההתאבדויות השנה מעלה כי בחודשים מארס ואפריל, חודשי הסגר, חלה ירידה יחסית לשנה שעברה, ואילו בחודשים מאי ויוני נצפתה עלייה בשיעור מקרי האובדנות.

הנתונים מבוססים על מקרים שהופנו על ידי המשטרה לבדיקה במכון לרפואה משפטית באבו כביר עם חשד להתאבדות, ומהווים את מרבית מקרי האובדנות בישראל. לפי הנתונים, בחודש מאי הגיעו למכון 33 מקרים לעומת 22 בשנת 2019, ובחודש יוני נרשמו 32 מקרים לעומת 19 בשנה שעברה.

יו"ר איגוד הפסיכיאטריה בישראל, ד"ר צבי פישל, אמר כי במצבי משבר אקוטיים יש פחות מקרי אובדנות אך הספרות המקצועית מלמדת כי לאחר מכן יש עלייה בשיעור ההתאבדויות. ד"ר פישל אמר כי ניכרת כיום עלייה של עד פי שלושה וארבעה בפניות למוקדי עזרה ראשונה נפשית, ושל 30% עד 40% בפניות למרפאות הפסיכיאטריות. ד"ר פישל הזהיר כי הוא חושש שנתוני האובדנות יעלו לאורך זמן בצורה ניכרת.

פרופסור גיל זלצמן, מנהל המרכז לבריאות הנפש גהה מקבוצת הכללית ויו"ר המועצה הלאומית למניעת אובדנות, אמר לכאן חדשות כי מדי שנה מתאבדים כ-500 איש בישראל, ושנתוני האובדנות לשנה זו עדיין לא ידועים בבירור, אך לפי אינדיקטורים שונים ניכר כי בתקופת משבר הקורונה יש באוכלוסייה עלייה בשיעור תסמינים של דיכאון וחרדה, וכן במחשבות אובדניות ובניסיונות אובדניים.

פרופסור זלצמן הוסיף כי יש להיערך להחמרה ולעלייה בשיעור האובדנות לאורך זמן. זלצמן הוסיף כי שיעור האובדנות מעל גיל 75 הוא הגבוה ביותר מכל קבוצות הגיל ושבתקופת הקורונה אנשים מבוגרים נמצאים יותר בבידוד ובבדידות ובסכנה יותר גדולה לתחלואה ולכן חשוב להישאר עמם בקשר ולהיות בריחוק פיזי כפי שמתחייב אך לא בריחוק נפשי. 

הפופולריים