עשרות מחבלים מארגוני הטרור ברצועה הגיעו מתחילת הלחימה לטיפול בבית החולים שדה שהוקם במתקן הצבאי שדה תימן בדרום הארץ. בתוכנית הבוקר הזה עם דב גילהר בכאן רשת ב דווח היום (חמישי) כי 13 מחבלים הגיעו לניתוחים או טיפולים בבתי החולים בישראל.
> הווטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
> החטופים שעדיין בשבי חמאס - הרשימה המלאה
לפי הוראות המשפט הבין לאומי ההומינטרי, יש מחוייבות לטפל במחבלים. בית החולים שדה מאוייש בידי רופא בכיר וצוות של בעלי מקצועות רפואיים שהובאו במילואים - ולא במסגרת חיל הרפואה. בנוסף, משרד הבריאות הוציא הנחיות מדוייקות לשמור על אנונימיות המטפלים מחשש לפגיעה בהם.
הצוות הרפואי הונחה שלא להזדהות בפני המחבלים בשמם, אלא רק במקצועם ובתחום התמחותם כדי שהמטופל יידע מה מומחיותו של המטפל ויבין על מצבו. הצוות לא יתעד או ימסור שום פרטים אישיים, לא יחתום בשמו ברשומות הרפואיות - לא חותמת אישית ולא חתימה עם שרבוט שיכולה לגרום לזיהויו.
המחבלים יהיו אזוקים עם כיסוי עיניים, על פי הנחיות גורמי הביטחון, והם גם יחליטו על אם נחוצה כבילה. אם הרופא המטפל סבור שהכבילה עלולה לפגוע במטופל - והיא אינה דרושה, הוא יודיע למתקן הכליאה. בבית החולים שדה אפשר לעשות טיפולים לא מורכבים, וטיפולים כירורגיים לא מסובכים, אך לא ניתוחים מורכבים.
המחבלים יועברו לטיפול בבית חולים רגיל רק אם נשקפת סכנה לחייהם, או מצב חירום אחר שהוגדר בידי הרופא המטפל, ובשיתוף עם גורמי הביטחון שאחראים על המתקן. כ-13 מחבלים הגיעו אל בתי החולים בישראל, שם הצוותים הרפואים מרגישים רע לטפל במי שהגדירו כ"רוצחים עם דם על היידיים". בנוסף, יש חשש מהתפרעות בבתי החולים. בתחילת הלחימה מחבל הגיע לבית החולים שיבא והייתה התפרעות של ארגון "לה פמיליה".
בתוך כך, שר הבריאות משה ארבל פנה מספר ימים לאחר תחילת המלחמה לראש הממשלה בנימין נתניהו בבקשה להפסיק את הטיפול במחבלי חמאס בבתי החולים הציבוריים. בנוסף הורה ארבל למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב לפעול להעברת המחבלים לטיפול במתקני השב"ס ולא בבתי החולים האזרחיים. בעקבות פניית השר בר סימן טוב שוחח עם מנכ"ל משרד הביטחון, זאת מאחר שהגורם שאחראי על העברת מחבלים לטיפול בבתי חולים הוא צה"ל.
עוד בנושא