שלוש שנים אחרי אסון מירון ועדת החקירה הממלכתית לחקר האסון פרסמה היום (רביעי) את דוח המסקנות שלה מיד אחרי שהגישה אותו לממשלה. הוועדה הטילה על ראש הממשלה בנימין נתניהו אחריות אישית, "היות שתפקיד ראש הממשלה הוא במהותו תפקיד נבחר, בעל מאפיינים ייחודיים". הוועדה החליטה שלא להמליץ המלצה אופרטיבית בעניינו של ראש הממשלה נתניהו.
לא יהיה "לא ידעתי": איך מסקנות אסון מירון ישפיעו על ועדה עתידית לחקר טבח 7 באוקטובר?
מה משמעות האחריות האישית שהוטלה על נתניהו ואיך ההחלטה מתקשרת ל-7 באוקטובר? @almog_tamar מסבירה pic.twitter.com/6Gz0E5ua18
— כאן חדשות (@kann_news) March 6, 2024
> "איפה כל הקצינים שישנים על האף?" | התיעודים ממחדלי אסון מירון
> על המוקד: הקצין הבכיר שאישר את המבצע, השר והמהנדס
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
על השר דאז אמיר אוחנה הטילה הוועדה גם כן אחריות אישית, ואף המליצה כי לא ימונה בעתיד לשר לביטחון הפנים. עוד המליצה הוועדה על תאריך לסיום כהונת המפכ"ל יעקב שבתאי. הממצאים בענייני שבתאי היו מביאים את הוועדה להמלצה לסיום תפקידו, אך עקב הנסיבות של המלחמה והארכת כהונתו היא משאירה לממשלה את קבלת ההחלטה.
בהערות הוועדה על ראש הממשלה נתניהו נכתב כי "היה עליו לאתר באופן יזום את הצורך לטפל באתר הרשב"י. לכל הפחות - היה עליו לדעת". הוועדה דחתה את טענת נתניהו שלא ידע על הסכנות: "יש יסוד סביר שנתניהו ידע כי הטיפול לקוי, אין לקבל את הטענה שלא משכו בדש מעילו...זו חובה מתבקשת במיוחד לאחר אסון הכרמל".
הוועדה למעשה דחתה באופן גורף את התנערותו של ראש הממשלה נתניהו, כך שלא יוכל להגיד "אני לא אחראי". ההחלטה תכתיב הלאה שאם ראש ממשלה אחר יגיד דבר כזה, זה לא יתקבל. זה למעשה עשוי להיות רלוונטי גם לוועדה עתידית לשכשתקום בנושא 7 באוקטובר.
המפכ"ל שבתאי התייחס לממצאי הדוח ומסר כי "נוטל על עצמי את האחריות המלאה. אסיים את תפקידי ברגע שהממשלה תחליט על כך".
לדוח המלא של ועדת החקירה לאסון מירון
תקציר הדוח המלא
בנימין נתניהו, ראש הממשלה
הוועדה הטילה על נתניהו אחריות אישית. היות שתפקיד ראש הממשלה הוא במהותו תפקיד נבחר, בעל מאפיינים ייחודיים, החליטה הוועדה שלא להמליץ המלצה אופרטיבית בעניינו של נתניהו.
חבר הכנסת אמיר אוחנה, השר לביטחון הפנים בעת האסון
הוועדה הטילה על אוחנה אחריות אישית, והמליצה כי לא ימונה בעתיד לתפקיד השר לביטחון פנים.
הרב יעקב אביטן, השר לשירותי דת בעת האסון
הוועדה הטילה על אביטן אחריות אישית, והמליצה, נוכח הממצאים לגבי תפקודו, כי לא ימונה בעתיד לתפקיד שר בממשלת ישראל.
רב-ניצב יעקב שבתאי, המפקח הכללי של משטרת ישראל
הוועדה הטילה על שבתאי אחריות אישית. הוועדה ציינה כי ב-17.1.2024, בצוק העיתים, על רקע המלחמה הוארכה כהונתו של שבתאי כמפכ"ל המשטרה בחצי שנה. הוועדה ציינה כי לכאורה, הממצאים בעניינו של שבתאי היו מביאים אותה להמלצה על סיום תפקידו, אך בהתחשב בנסיבות מיוחדות אלה היא מותירה לממשלה לקבוע את המועד הנכון לסיום תפקידו.
שמעון לביא, מפקד מחוז צפון במשטרת ישראל בעת האסון
הוועדה הטילה על לביא אחריות אישית. הוועדה ציינה כי לביא קיבל על עצמו אחריות מייד לאחר האירוע, וכי בהמשך אף הסיק מסקנות אישיות והתפטר מתפקידו. בכך, סברה הוועדה, נהג לביא כמצופה ממפקד ועל פי ערכי הפיקוד של המשטרה. הוועדה ציינה כי מאז 30.6.2023 הוא כבר אינו משרת במשטרה. בהתחשב באמור, החליטה הוועדה להסתפק בעניינו בקביעת הממצאים והמסקנות כפי שפורטו בדו"ח.
תת-ניצב שלום אביטן, מפקד מרחב עמקים במשטרת ישראל בעת האסון
הוועדה הטילה על אביטן אחריות אישית, וציינה כי לכאורה הממצאים בעניינו היו מובילים להמלצה על סיום תפקידו כמפקד מרחב עמקים, אולם המלצה זו התייתרה לאור פרישתו של אביטן מהמשטרה.
תת-ניצב מוריס חן, ראש חטיבת אבטחה ורישוי במשטרת ישראל בעת האסון
הוועדה הטילה על חן אחריות אישית והמליצה כי הממצאים והמסקנות בעניינו של חן יובאו בחשבון בכל דיון על קידום בדרגה או על שיבוץ לתפקידים בהמשך שירותו במשטרה.
סגן-ניצב אסף מנצור, מפקד תחנת נוף הגליל במשטרת ישראל בעת האסון
הוועדה הטילה על מנצור אחריות אישית, וציינה כי לכאורה הממצאים בעניינו היו מובילים להמלצה על סיום כהונתו בתפקיד מפקד תחנת נוף הגליל, אולם המלצה זו התייתרה לאור פרישתו של מנצור מהמשטרה.
רב-פקד שמואל פיאמנטה, ראש ענף אבטחה ורישוי במחוז צפון במשטרת ישראל
הוועדה הטילה על פיאמנטה אחריות אישית וסברה כי הממצאים בעניינו חמורים במיוחד. הוועדה המליצה כי פיאמנטה יסיים את תפקידו במשטרה, וכי הוא לא יועסק בשום תפקיד הנוגע להילולה או למתחם מירון. כמו כן המליצה הוועדה כי היועצת המשפטית לממשלה תידרש לממצאים שנוגעים להתנהלות שקשורה ברישוי האירוע וכיצד להמשיך בדיקה או חקירה בעניינם.
פקד אסף שייך, קצין מודיעין ובילוש של תחנת נוף הגליל בעת האסון
הוועדה הטילה על שייך אחריות אישית. שייך קודם בינתיים לדרגת רפ"ק והוועדה המליצה כי הוא לא יקודם בדרגה או בתפקיד במשך 4 שנים ממועד הגשת הדו"ח וכי בכל החלטה על קידום בדרגה או בתפקיד לאחר פרק הזמן האמור יובאו בחשבון הממצאים והמסקנות שפורטו בעניינו.
עמית סופר, ראש המועצה האזורית מרום הגליל
הוועדה הטילה על סופר אחריות אישית וסברה כי הממצאים בעניינו חמורים במיוחד. מאחר שמדובר בנבחר ציבור, החליטה הוועדה שלא להמליץ המלצה אופרטיבית בעניינו ולהשאיר את העניין לצו מצפונו ולמבחן הציבור.
מר עודד פלוס, מנכ"ל המשרד לשירותי דת בעת האסון
בשים לב למכלול הנסיבות וכן לאיזון הראוי בין הצעדים שנקט פלוס בנוגע למרכז, ושהביאו לשיפור, לפער שנותר, ובהתאם לגישה שבמקום שבו נותר ספק ממשי בעניין שעלול להוביל לפגיעה בלתי מוצדקת במוזהר יפעל הספק לטובתו, החליטה הוועדה שלא להטיל על פלוס אחריות אישית.
הרב יוסף שוינגר, מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים
הוועדה הטילה על שוינגר אחריות אישית וסברה כי הממצאים בעניינו חמורים במיוחד. הוועדה המליצה כי שוינגר יסיים מייד את כהונתו בתפקיד מנהל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים וכי הוא לא יועסק בשום תפקיד הנוגע להילולה או למתחם מירון.
הרב שמואל רבינוביץ, יו"ר ועדת החמישה
בשים לב למכלול הנסיבות שבהן פעל, ולפעולות שהרב רבינוביץ נקט לשיפור המצב, ובהתאם לגישה שבמקום שבו נותר ספק ממשי בעניין שעלול להוביל לפגיעה בלתי מוצדקת במוזהר יפעל הספק לטובתו, החליטה הוועדה שלא להטיל על רבינוביץ אחריות אישית.
אינג' עאמר ח'ליליה, מהנדס הבטיחות של הילולת תשפ"א
הוועדה הטילה על ח'ליליה אחריות אישית, וסברה כי הממצאים בעניינו חמורים במיוחד. הוועדה המליצה כי הוא לא יוכל למלא בעתיד תפקיד של מהנדס בטיחות או יועץ בטיחות, כי רשם המהנדסים והאדריכלים יבחן את המשך זכאותו לרישוי מהנדס, וכי היועצת המשפטית לממשלה תידרש לממצאים הנוגעים אליו ולשאלת חידוש החקירה הפלילית בעניינו.
ראובן בן גל, מנהל האבטחה הראשי של הילולת תשפ"א
הוועדה הטילה על בן גל אחריות אישית, והמליצה כי הוא לא יוכל למלא בעתיד תפקיד של מנהל אבטחה באירועים המוניים. בנוסף, המליצה כי היועצת המשפטית לממשלה תידרש לממצאים בעניין האבטחה האזרחית ותשקול כיצד להמשיך בדיקה או חקירה בעניינם.
שמעון מלכה, מנהל אבטחה בהילולת תשפ"א
הוועדה הטילה על מלכה אחריות אישית, והמליצה כי הוא לא יוכל למלא בעתיד תפקיד של מנהל אבטחה באירועים המוניים. בנוסף, המליצה כי היועצת המשפטית לממשלה תידרש לממצאים בעניין האבטחה האזרחית ותשקול כיצד להמשיך בדיקה או חקירה בעניינם.
מר מאיר קרליבך, מנהל בפועל של פעילות עמותת "הכנסת אורחים"
הוועדה הטילה על קרליבך אחריות אישית, בתור מנהלה בפועל של עמותת הכנסת אורחים. בהתחשב במצבו הרפואי, ומתוך הנחה שלא יהיה פעיל יותר באתר קבר הרשב"י, לא המליצה הוועדה המלצה אישית בעניינו.