פרשת עוקץ הפנסיות וקופות הגמל של בית ההשקעות "סלייס": קבוצה של כארבעת אלפים חוסכים שכספיהם הוקפאו יוכלו לקבל את כספם בחזרה. זאת, בעקבות אישור בית המשפט היום (רביעי) לעסקת המכירה של קופות הגמל שנוהלו ב"סלייס", לידי "הפניקס". על רקע האישור של העסקה לא יהיה צורך לממש נכסים לא סחירים במחיר הפסדי ולפיכך לא תהיה פגיעה בסכום החיסכון הכספי של העמיתים.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
עסקת המכר מתייחסת לקופות המנהלות נכסים בשווי של 1.18 מיליארד שקלים בעבור כ-90 אלף עמיתים, הכוללים את "חיסכון לכל ילד", קרנות השתלמות, קופות גמל וקופות גמל להשקעה. המכירה לא כוללת את קופות הגמל בניהול אישי.
קרוב למיליארד שקלים נעלמו בקרנות זרות בפרשת עוקץ הפנסיות וקופות הגמל של בית ההשקעות "סלייס", ומזה שנה מתקשה רשות שוק ההון לאתר ולהשיב את הכסף לחוסכים.
לפי הודעת המנהל הממונה על "סלייס" מטעם רשות שוק ההון, אפי סנדרוב, מכירת הפעילות ל"הפניקס" מבטיחה את השבת כל עמיתי הקופות המסלוליות לפעילות סדירה, מלאה, וללא שום מגבלות על פדיון וניוד כספי החיסכון החל ממרץ 2025.
המשקיעים ב"קרנות האדומות"
עם זאת, מצבם של מי שפתחו קרנות בניהול אישי בבית ההשקעות סלייס וכספם הושקע ב"קרנות האדומות", מעודד הרבה פחות. לפי דיווח שפרסם היום המנהל המורשה, עם כניסתו לתפקיד הופתע לגלות כי אין במשרדי "סלייס" דוחות כספיים ומידע אחר ביחס לקרנות ההשקעה הזרות, ולא נמצאו אינדיקציות לכך ש"סלייס" קיבלה מידע או אסמכתאות מהימנות ביחס לסטטוס של נכסי העמיתים המוחזקים בקרנות אלה; לתשואה שהניבה ההשקעה ולשווי העדכני של כספי העמיתים המנוהלים בקרנות אלה.
המשמעות היא שכספי חוסכים הועברו ללא שיוך לחשבונות, מבלי מעקב מסודר, ובחלק מהפעמים מבלי שהחוסכים עצמם נתנו הוראות לביצוע הפעולות. כל זאת לא הפריע לבעלי השליטה ב"סלייס" להמשיך ולבצע העברות כספים שלא כדין, ללא רישום ומעקב אחרי כספי עמיתים.
בשל הניהול הכושל והרשלני, במקרה הטוב, של "סלייס" - בחודשים האחרונים יצר קשר המנהל המורשה עם בעלי הקרנות ודרש מהם להעביר לידיו את כל הכספים והנכסים של העמיתים המצויים אצלם, ולהחזיקם בנאמנות לטובת העמיתים.
חרף בקשותיו ומגעים המתנהלים זה חודשים, הקרנות מסרבות להעביר לידי המנהל המורשה את מרבית הנכסים. לפי המנהל המורשה סנדרוב, ככל שדרישה זו לא תענה, יוגשו בקשות לבית המשפט לחייב את הקרנות לעשות כן.
סך כל הכספים שהועברו מעמיתי "סלייס" ל"קרנות האדומות" שניהלו מספר יזמים הסתכם בכ-240 מיליון דולרים. הכספים הועברו על ידי "סלייס" לחשבונות בנק זרים. מתוך סכום זה התקבל עד כה מידע ביחס לסכום של כ –141 מליון דולרים, מתוכו סך של כ-37 מיליון דולריםאותו העבירו הקרנות הזרות כהלוואות לעמיתים. בנוסף, הושבו עד כה לחשבונות הבנק של "סלייס" כ-16 מיליון דולרים.
הנכסים שאותרו כללו, מלבד הלוואות לעמיתים, בעיקר הלוואות לא סחירות לצדדים שלישיים (גופים המאוגדים בחו"ל), שרובן ניתנו ללא בטוחות ובמרבית המקרים לא ברור מה השימוש שעשו אותם צדדים שלישיים בכספים. בחלק מהמקרים התגלו גם קשיים משפטיים בהסכמי ההלוואה. חלק קטן מהנכסים כללו גם השקעות נדל"ן ונכסים נוספים הם ניירות ערך סחירים של חברות בקשיים - השקעות שבהן קיים סיכון משמעותי.
עוד בנושא
לפי המנהל המורשה עד היום הוטלו צווי עיכוב יציאה מהארץ נגד חלק מהמעורבים בהפעלת הקרנות, הוטלו עיקולים על חשבונות בנק ונכסי מקרקעין הקשורים למפעילי הקרנות - בהם גם דירת היוקרה בפרויקט הנדל"ן בנתניה, שרכישתה נחשפה בתחקיר חדשות כאן 11. בנוסף, המנהל המורשה מכין תביעות אזרחיות נגד גורמים המעורבים בפעילות הקרנות.
המנהל דיווח כי בימים האחרונים נחתמו הסכמים עם חלק מהיזמים למסירת מידע ואפשרות להעברת שליטה בנכסים לידי הניהול המורשה בנאמנות עבור העמיתים. תוכנם של הסכמים אלה סודי.
היחס הסלחני אל בעלי השליטה ב"סלייס"
עד כה לא העבירו בעלי השליטה ב"סלייס", משפחות גולדברג-טוקטלי, את מלוא ההון העצמי שנדרש מהם, חרף בקשות הממונה ורשות שוק ההון.
המנהל הממונה דיווח כי גובשו הסכמות ראשוניות עם המנכ"ל לשעבר של "סלייס" אסף גולדברג במסגרת היערכות לגיבושה של תכנית הסדר והסכמות נוספות הושגו עם שמעון ושי גולדברג. ההסכמות אומנם אושרו על ידי בית המשפט, אולם מסיבות לא ברורות נותרו נסתרות מעיני הציבור.