כמעט שבע שנים לאחר האסון בנחל צפית בו נספו תשע נערות ונער, בית המשפט הרשיע היום (ראשון) את מנהל המכינה ומדריך במכינה, יובל כהאן ואביב ברדיצ'ב, ב-10 עבירות של גרימת מוות ברשלנות ובשתי עבירות של חבלה ברשלנות. זאת בניגוד לכתב האישום המקורי, בו נקבע כי סעיף האישום הוא המתה בקלות דעת.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחר הערוץ הרשמי
בהכרעת השופטים נטען כי הבסיס להכרעה נשען על כך שלא נמצא היסוד לפיו השניים היו מודעים לסכנה. העונש המקסימלי בעבירות מן הסוג - שלוש שנות מאסר. "אדם מן היישוב היה צופה את התוצאה מול הסיכונים. בניגוד לטענת ההגנה, זו לא עבירה אחת אלא עשר, זה המעשה המוסרי וקדושת החיים של כל קורבן ושל כל משפחה".
הורי עשרת תלמידי המכינה שנספו, הביעו תסכול נוכח גזר הדין. הדר אלפי, אימו של צור שיתפה את כאן חדשות: "מפח נפש. אין מילים לתאר את התחושה הקשה. איך נקבע שלא היו מודעים לסכנה? מה קידשו כאן?".
רותם בר שלום, אימה של אילן שנספתה גם היא: "תפיסה של זחיחות ויהירות, של 'אנחנו יכולים לשיטפון'. השופט לא הרים את הדגל עבור שפיות לחברה הישראלית. מאכזב וכואב".
בהכרעת הדין נמתחה ביקורת קשה נגד מנהל המכינה, יובל כהאן: "נותר ספק סביר שיובל הפנים את הודעות אביב שנכנסים לצפית. יובל היה מנותק מהקבוצה 13 שעות. הפעם הראשונה ששוחח עם אביב אחרי שיחתם, הייתה אחרי האסון".
שורת המחדלים שנחשפו
בכאן חדשות פרסמנו אודות מחדלים בטיחותיים רבים וקשים באותה מכינה, גם בטיול שיצא אל הפועל שנה קודם. ראש המכינה, לפי עדויות חניכים, דאג להפוך את המחדלים והסכנות שניצלו מהן – לבדיחה, או למדיניות - כאילו כך מטיילים. כמה מהטיולים הסתיימו בחילוצים, אחרי שחניכים נפגעו ממכות שמש קשות, או כמעט נפגעו משיטפון אחר או היפותרמיה.
באותו טיול, שנה בדיוק לפני האסון היו מחדלים רבים; תגובת יובל כהאן הייתה תחקיר שבו הטיל את האשמה על חניכה כי לדבריו לא שתתה מים לפני. במקביל שיבח את צוותי החילוץ שלא הטיפו לו מוסר, כמו אחרים לדבריו. המחלצים הוותיקים היו מזועזעים מההתנהלות של המכינה ומתגובתו, שהייתה בלי התייחסות למחדלים הקשים, ועם מסקנה לא רלוונטית בהכרח. אבל גם הם – כמו חניכי המכינה – לא דיווחו על המחדלים, גם כשנחקרו במשטרה.
בנוסף, פורסם כי שניים מתוך שלושת חברי ועדת החקירה היו מצויים בקשר קרוב עם אנשי המכינות. החברה השלישית, השופטת, הודתה לבסוף כי לא עשו את עבודתם נאמנה ושהמכינה נסגרה לבסוף בניגוד לרצון מנהליה, רק בעקבות התפרצות של סבתא מול התורם המרכזי.
באותה פרשה, קיפחו את חייהם עשרה חניכים בשיטפון שפקד את הנחל בערבה, במהלך טיול גיבוש של המכינה הקדם צבאית בני ציון ב-2018.
החניכים טיילו בתוך תוואי הנחל וגל גדול ועוצמתי שטף אותם וגרם למותם. חלק מהחניכים הצליחו להינצל מטביעה לאחר שהספיקו לעלות למקום גבוה, והשאר נסחפו בזרם המים וטבעו למוות.
מנהל המכינה, יובל כאהן, הודיע על התפטרותו בעקבות האירוע: "מאז האסון אני קרוע ושבור. לעולם לא אוכל למצוא מילים שיוכלו לבטא את הצער שאני חש", אמר.
אלו שמות הנספות והנספים באסון: אילן בר שלום, עדי רענן, אגם לוי, יעל סדן, שני שמיר, מעין ברהום, אלה אור, רומי כהן, גלי בללי וצור אלפי.