מנהלת המעבדה שבה התגלו מחדלים - מונתה לאחראית על כלל מעבדות ההפריה

המינוי מעורר המחלוקת לתפקיד המפקחת על מעבדות ההפריה
מנהלת המעבדה באסותא רמת החייל, שמשרד הבריאות ערך לה שימוע וצמצם את פעילותה לאחר אירועים שהוגדרו כמחדלים, תהיה לאחראית על מעבדות ההפריה החוץ-גופית בישראל. משרד הבריאות: "הבחירה נעשתה על פי דין"
מחבר קטי דור מחבר קטי דור
Getting your Trinity Audio player ready...
הפריה חוץ גופית לונדון 2013
צילום: אי-פי

משרד הבריאות בחר למנות לתפקיד האחראית על מעבדות ההפריה החוץ-גופית בארץ את מנהלת המעבדה באסותא רמת החייל שבה התרחשו ארועים חריגים שחלקם הוגדרו מחדלים. כך פורסם היום (שלישי) בחדשות הערב בכאן 11. 

הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי

מדובר בשני אירועים בפברואר 2320, שבהם התייבשו ביציות מופרות והנשים נאלצו לעבור טיפולים בשנית. כמו כן היה אירוע שבו נבדק חשד שאין התאמה גנטית בין אב לבן שנולד. לאחר המקרים האלו עשה משרד הבריאות שימוע ליחידת ההפריה וצמצם את הפעילות של היחידה באופן משמעותי לפחות לחצי שנה.

ד"ר הגר מזרחי, ראש חטיבת הבריאות במשרד הבריאות, אמרה לאחר השימוע כי כשלים אלה קשורים לתרבות ארגונית לקויה בתחום בטיחות הטיפול, וכן לעומסי עבודה גבוהים, שתרמו לפגיעה במטופלים.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "מסקנות ועדת הבדיקה בנוגע לאירועים החריגים באסותא רמת החייל טרם הוגשו. הבחירה נעשתה על פי דין".

בדוח מיוחד שפורסם היום מצא מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, כי בעשור האחרון חל גידול של כ-60% בטיפולי ההפריה החוץ-גופית בישראל, בין היתר בשל מדיניות חריגה המאפשרת מימון ציבורי של מספר רב יחסית של טיפולים, בטווח גילים נרחב, אך משרד הבריאות לא סיפק מענה הולם להתמודדות עם הגידול.

הממצאים העיקריים כללו מחסור של 45% באמבריולוגיים, היעדר מעקב אחר תיקון ליקויים שהתגלו בביקורות, ואי-נקיטת צעדים מספקים להתמודדות עם העומס ביחידות ההפריה.

המבקר הצביע על כך שבשנים 2018-2019 זיהה משרד הבריאות ליקויים חמורים ביחידות ההפריה, בהם כאלה הנוגעים לזיהוי המטופלות ולרשומה הרפואי, אך לא ביצע ביקורות חוזרות כדי לוודא את תיקונם. עוד נמצא כי בתקופה של שש שנים (2017-2022), בתקופת אירוע הטעות בהחזרת העוברים בספטמבר 2022, דווחו רק ארבעה אירועים מיוחדים, לעומת 17 דיווחים בתשעת החודשים שלאחר מכן.

הפופולריים