בדוח מיוחד שפורסם היום (שלישי) מצא מבקר המדינה מתניהו אנגלמן, כי בעשור האחרון חל גידול של כ-60% בטיפולי ההפריה החוץ-גופית בישראל, בין היתר בשל מדיניות חריגה המאפשרת מימון ציבורי של מספר רב יחסית של טיפולים, בטווח גילים נרחב, אך משרד הבריאות לא סיפק מענה הולם להתמודדות עם הגידול.
> הוואטסאפ של כאן חדשות - עקבו אחרי הערוץ הרשמי
הממצאים העיקריים כללו מחסור של 45% באמבריולוגיים, היעדר מעקב אחר תיקון ליקויים שהתגלו בביקורות, ואי-נקיטת צעדים מספקים להתמודדות עם העומס ביחידות ההפריה.
המבקר הצביע על כך שבשנים 2018-2019 זיהה משרד הבריאות ליקויים חמורים ביחידות ההפריה, בהם כאלה הנוגעים לזיהוי המטופלות ולרשומה הרפואי, אך לא ביצע ביקורות חוזרות כדי לוודא את תיקונם. עוד נמצא כי בתקופה של שש שנים (2017-2022), בתקופת אירוע הטעות בהחזרת העוברים בספטמבר 2022, דווחו רק ארבעה אירועים מיוחדים, לעומת 17 דיווחים בתשעת החודשים שלאחר מכן.
העלייה החדה בשיעור הדיווחים על אירועים מיוחדים בתחום ההפריה החוץ-גופית בתקופה שלאחר ספטמבר 2022 - פי עשרה לעומת התקופה שקדמה לה - מעלה חשש ממשי שגם קודם לכן התרחשו אירועים מיוחדים בתחום זה, אך אלה לא דווחו למשרד הבריאות.
הדוח הדגיש את הצורך בגיבוש אמות מידה מחייבות להפעלת יחידות ההפריה, בחינה מחדש של מדיניות המימון הציבורי, ושיפור מנגנוני הפיקוח והבקרה. המבקר אף הציע לבחון את המדיניות הנוכחית, שלטענתו עלולה להביא לביצוע טיפולים בעלי סיכויי הצלחה נמוכים.
הדוח הצביע על כך שהכתובת הייתה על הקיר זה זמן רב: משרד הבריאות היה מודע לליקויים, למחסור בכוח אדם ולתרבות דיווח לקויה, אך לא פעל באופן מספק לשינוי המצב והבטחת בטיחות הטיפול.
עוד בנושא
תגובת משרד הבריאות לדוח:
משרד הבריאות פועל כדי להבטיח מתן טיפול איכותי ובטוח למען המטופלות והמטופלים. לפני כשנתיים הוקמה במשרד מחלקה לפריון והולדה כדי לאסדר את התחום ההולך וגדל ומאז אכן הוסדרו חלקים משמעותיים בתחום, ואולם, מטבע הדברים, מדובר בתהליך. נוסף על כך, נעשית עבודת מטה נרחבת על מנת שהמדיניות תתאם לגידול בהיקף הפעילות ביחידות להפריה חוץ גופית.
כך לדוגמא, פועל המשרד במספר מישורים על מנת להגדיל את הפעילות ביחידות הציבוריות להפריה חוץ גופית. חלק מהמהלכים שהמשרד נוקט משקפים לקחים מערכתיים שנלמדו בין היתר מהאירועים החריגים באסותא.
נוסף על כך, יש לציין כי בשנה האחרונה בוצעו בקרות ביחידות הציבוריות והפרטיות, כולל בקרות פתע, כדי לבחון כי היחידות אכן עומדות בסטנדרט טיפולי ובסטנדרט איכות ובטיחות גבוהים.
בירור האירועים החריגים שהתגלו ביחידות להפריה חוץ גופית באסותא נבדקו לעומקם על ידי ועדות בדיקה, כדי לעמוד על הכשלים המערכתיים והאישיים שהובילו לטעויות ולתקלות שנתגלו. תמצית הממצאים מתפרסמים בשקיפות לציבור. בנוגע למימון טיפולי פוריות - מדיניות מימון טיפולי הפוריות בישראל היא מהנרחבות בעולם מתוך הכרה בזכותו של אדם שרוצה בכך להיות הורה.
בנוגע למחסור באמבריולוגים - אכן ישנו פער במספר האמבריולוגים בישראל ולכן תוקצבה עבודת סטאג'רים במעבדות וכן עבודת אמבריולוגים הלומדים לתואר שני שיתחייבו לעבוד שלוש שנים נוספות במעבדות הציבוריות של היחידות להפריה חוץ גופית. נוסף על כך, נבדקים צעדים נוספים כדי להעלות את קרנו ומעמדו של מקצוע האמבריולוג.