הנשיא יצחק הרצוג נשא היום (חמישי) דברים במכינה קדם צבאית, והתייחס בנאומו לכוונה לסגור את גל"צ. "בתקופה של קיטוב פוליטי וחברתי, ושל מאבקים על דמותה של הדמוקרטיה הישראלית, המהלך לסגירתו המוחלטת של כלי תקשורת ציבורי ותיק בישראל מעורר דאגה רבה, ובצדק", אמר.
"אין חולק על כך שעצם קיומה של תחנת רדיו צבאית-ציבורית בדמוקרטיה ליברלית הוא חריג וראוי לבחינה, וגם לשינוי ולשיפור. ועם זאת, עלינו לזכור - בסגירת גוף תקשורת, ובמיוחד גוף תקשורת ציבורי, לא נסגר סתם ערוץ, אלא חלון לציבור. אסור לנו לשכוח שכאשר קולות נמחקים אנחנו מפסידים לא רק תדר, אלא גם דיאלוג. בוודאי שניתן לתקן, בוודאי שצריך לתקן, אבל לא למחוק לחלוטין כלי דמוקרטי קריטי שמעניק לנו שידור ציבורי. לתקן כן, להרוס לא", הוסיף.
בתגובה לדברי הרצוג מסרו גורמים בסביבת שר הביטחון: "אם הנשיא חובב תחנות רדיו שיקים לו אחת בבית הנשיא. ממשלת ישראל בלבד תקבל את ההחלטות, בהתאם לסמכותה, בנוגע לסגירת גלי צה"ל".
בשמו הוסיף כ"ץ: "מדהים איך אנשים שקבעו נחרצות לאורך שנים שיש לסגור את גלי צה"ל בעת שכיהנו כרמטכ"לים או בכירים בצה"ל או כשרי ביטחון - הופכים כעת את עורם ומתנגדים מתוך פוזיציה פוליטית בתירוצים שונים ומשונים לסגירת התחנה. אין מקום לתחנת שידור אזרחית בצה"ל - זה לא קיים באף מדינה דמוקרטית בעולם. גלי צה"ל לא משמשת כפה ואוזן לחיילים ומשדרת תכנים פוליטיים ומפלגים שאינם עומדים בקנה אחד עם ערכי צה"ל".
מוקדם יותר אמיר איבגי, מגיש יומן הצהריים בגלי צה"ל, התייחס להחלטה על סגירת התחנה הצבאית והאשים את שר הביטחון בכך ש"סימן את כיוון מסקנות הוועדה עוד לפני הקמתה". את הדברים אמר בתוכנית "קובן ואסנהיים" בכאן רשת ב'.
איבגי אמר כי ההחלטה לבחון את מעמדה של גל"צ היא לגיטימית, אך תקף את התנהלות הוועדה והרכב האנשים בה. לטענתו, הוועדה נמצאה בניגוד עניינים ולא הביאה "תוצאה רצינית מספיק כדי לבחון אותה ולקבל את מסקנותיה".
המגיש ציין כי בשנת 2023 הוקמה ועדה "רצינית, שעשתה עבודה מעמיקה", שהמלצותיה היו לשמר את מעמדה של גל"צ, אך דרשה "שורת תיקונים". על פי איבגי, בשנתיים שחלפו יישמו את המסקנות, וכעת התהליך "נקטע עם הקמת ועדה לא רצינית".
איבגי התייחס לאמירות של השר כ"ץ, על כך שהתחנה הצבאית משמשת "כבמה להשמעת דעות שרבות מהן תוקפות את צה"ל וחיילי צה"ל עצמם". המגיש אמר כי אינו מקל ראש בביקורת שהייתה וכי החיבור בין הצבא והעם היה רופף בעבר, אך הדגיש כי במהלך המלחמה "עשינו פעולות שמחברות מחדש בין הצבא והציבור".
הערכה: גל"צ תנסה להעביר את ההכרעה על עתידה לממשלה הבאה
הבוקר פורסם בכאן רשת ב', כי החלטתו של שר הביטחון כ"ץ על סגירת גלי צה"ל הועברה לחוות דעת היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה, ותגיע לממשלה בעוד כ-3 שבועות. בתוך כך, גוברת ההערכה כי בתחנה הצבאית ינסו למשוך זמן בעתירות משפטיות עד הבחירות, ובכך להעביר את ההכרעה על עתיד התחנה לממשלה הבאה.
אתמול הודיע השר כ"ץ כי החליט לסגור את תחנת הרדיו הצבאית גלי צה"ל. בהתאם לכך, שידורי התחנה יופסקו עד לתאריך 1 במרץ 2026. בנוסף, יוקם צוות מקצועי במשרד הביטחון שיוביל את יישום ההחלטה.
