הבחירות לעיריות הגדולות בגדה: מלחמת הצללים בין פת"ח לחמאס

מלחמת הצללים בין פת"ח לחמאס
חמאס לא מריץ רשימות רשמיות מטעמו אלא שתל את מועמדיו ברשימות "עצמאים" בניסיון לטשטש עקבות. מה שנקרא: היה עצמאי בצאתך, וחמאסניק באוהליך. הקרב המעניין הוא בחברון, שכם וג'נין
מחבר גל ברגר מחבר גל ברגר
Getting your Trinity Audio player ready...
גל ברגר - מלחמת חמאס בפתח
צילום: גל ברגר - מלחמת חמאס בפתח

כמעט שנה חלפה מאז שראש הרשות הפלסטינית אבו מאזן ביטל את הבחירות הארציות לפרלמנט הפלסטיני. כיוון שכבר עשור וחצי לא היו בחירות כאלה, גם לא לנשיאות, אין בידינו מדד אמת לגבי מאזן הכוחות בין פת"ח לחמאס בקנה מידה ארצי.

אז על מה בכל זאת אפשר להישען בבואנו להעריך מי חזק יותר בגדה למשל, פת"ח או חמאס? קצת על סקרים שמתפרסמים בשטחים, קצת על תוצאות הבחירות למועצות הסטודנטים באוניברסיטאות השונות (כשחמאס משתתף בהן, ולא תמיד זה קורה), קצת על תחושות בטן, אווירה ושיחות עם אנשים לאורך השנים, ופה ושם על בחירות מוניציפליות - בחירות לרשויות המקומיות (שוב, כשחמאס משתתף).

היום (שבת) יוצא לדרך השלב השני בבחירות המוניציפליות בגדה. השלב הראשון התרחש בדצמבר האחרון, ואם לא שמעתם עליו - אל תרגישו רע עם עצמכם. הוא אמנם כלל פי שלוש רשויות ממה שכולל השלב השני, אבל לא את העיריות הגדולות, אלא רק מועצות כפרים. והנה, היום זה קורה. אומנם רק ב-50 רשויות תיפתחנה הקלפיות ב-07:00 בבוקר (08:00 שעון ישראל, בגלל הבדלי שעון חורף-קיץ), אבל הפעם הבחירות יתרחשו בערים הגדולות, בהן חברון, שכם, ג'נין, רמאללה, טול-כרם, קלקיליה, בית לחם ויריחו.

האם נדע בסוף היום הזה או בימים הקרובים לכשיתפרסמו התוצאות, מהו מאזן הכוחות בין פת"ח לחמאס בערים הגדולות בגדה? לא בדיוק. למה? כיוון שחמאס לא משתתף בהן במלוא הכוח, אלא רק בחצי קלאצ', אולי אפילו ברבע. באופן רשמי, הארגון לא מריץ בבחירות האלה רשימות רשמיות בשמו ומטעמו, או רשימות עם צביון חמאסי מובהק - אבל זה לא אומר שהוא לא משתתף בבחירות. הוא משתתף, פשוט בתצורה אחרת. ולכן, ייתכן שבסופן בכל זאת נקבל קצת יותר מושג לגבי הכיוונים של מאזן הכוחות בין פת"ח לחמאס, אם כי, שוב, לא בהכרח.

חמאס מריץ בבחירות המקומיות האלה מועמדים שהוא שתל בתוך רשימות של עצמאים. בעוד שבחלק מהמקומות כן תראו רשימות שמתמודדות כרשימות רשמיות של פת"ח, לא תמצאו רשימות של חמאס בין המתמודדים. כן תמצאו רשימות עצמאיות שיש בהן אנשי חמאס. אלה הן רשימות צללים של חמאס, או רשימות צללים שבאמצעותן חמאס מתכוון להשחיל את אנשיו שלו לתוך העיריות, או לכל הפחות למגנט אל הרשימות המזוהות עמו כמה שיותר קולות, באופן שיחליש את רשימות הפת"ח הרשמיות שמתמודדות באותן ערים.

זוהי, אם כן, מלחמת צללים. היא מתנהלת לא במלוא הכוח, אבל חמאס גם לא נעדר מהבחירות לחלוטין. הוא רץ, אמנם לא כחמאס ירוק בוהק, אבל כן כחמאס ירוק בהיר, "חמאס לייט", תחת הכובע "עצמאים". הסיבה לכך היא בין השאר שחמאס עדיין לא מרגיש בטוח לשים את עצמו לגמרי בפרונט של המשחק הפוליטי בגדה, גם אם מדובר במגרש הפוליטי המקומי, ולא במגרש הארצי. הוא חושש שישראל והרשות הפלסטינית, כל אחת בתורה, יתנכלו לאנשיו אם יריץ רשימות שהן "חמאס על מלא". הוא הרי מספיק רדוף גם ככה. לכן הוא נוקט בטקטיקה של "התגנבות יחידים" ומריץ מועמדים מטעמו בכסות של "עצמאים". מה שנקרא: היה עצמאי בצאתך, וחמאסניק באוהליך.

הציבור הפלסטיני, בתוך עמו הוא חי. בחברה מסורתית חמולתית כולם מכירים את כולם, ובהיותה מקוטבת פוליטית כולם גם יודעים בדיוק למי שייך או עם מי מזוהה פוליטית פלוני-אלמוני: לפת"ח, לחמאס או לאחד מארגוני השמאל. כן, גם אם המועמד חובש עכשיו, טקטית, כובע של "עצמאי".

לכן כשתשאלו את התושב בחברון על רשימה כלשהי מבין שש הרשימות שמתמודדות שם הוא יידע בסבירות גבוהה לומר מהי האוריינטציה של אותה רשימה. להגיד שזו רשימה עצמאית, זה אולי מבלבל את העולם, אבל את תושב חברון זה לא מרשים במיוחד - הוא יודע בדיוק אם הרשימה שמולו היא רשימה של פת"ח, או רשימה של חמאס, או רשימה של אחד מארגוני השמאל, או באמת רשימה עצמאית נטולת שיוך חמולתי ופוליטי (וככזו – אין לה הרי באמת סיכוי במשחק הפוליטי הפלסטיני).

פת"ח נגד פת"ח: אין חדש תחת השמש

מה שמעניין בבחירות האלה בין השאר זה שגם הפת"ח הבין את היתרון של להישאר בצללים בחלק מהמקומות. ולכן, בחלק מהרשויות שבהן ייערכו היום בחירות אין בכלל רשימות רשמיות של הפת"ח שיתמודדו על ראשות העירייה (בשכם למשל, באל-בירה, בבית לחם, ביריחו, בטובאס ובעוד מקומות).

הסיבות לכך מגוונות: בין השאר ההבנה שקיימת אצל הפת"ח שחלקים בציבור מאסו במפלגות הפוליטיות, בפת"ח ובחמאס כאחד, והם עלולים להעניש בקלפי רשימה שתתהדר בנוצות פוליטיות מוחצנות. אז אולי שווה להסתיר ולטשטש ולשחק את המשחק. במקומות כאלה, מתנהלת מלחמת צללים בין רשימות צללים של פת"ח לבין רשימות צללים של חמאס.

בחלק מהמקומות, פת"ח הרשמי מריץ יותר מרשימה אחת. עיזארייה שבגזרת מזרח ירושלים היא אולי הדוגמא המובהקת ביותר, עם ארבע רשימות של פת"ח שמתמודדות זו לצד זו בעת ובעונה אחת: שלוש מהן רשמיות של פת"ח, ואחת – רשימת עצמאים שמזוהה עם הארגון. גם בדהרייה בגזרת חברון יתמודדו היום שלוש רשימות רשמיות של פת"ח זו לצד זו, כך גם בבית סאחור שבגזרת בית לחם. בסלפית רצות במקביל שתי רשימות רשמיות של הארגון, ובבית ג'אלה שבגזרת בית לחם - רשימה אחת רשמית ומולה רשימה רשמית אחרת של פת"ח שחברה לקואליציה עם השמאל הפלסטיני. גם בכמה כפרים גדולים באזור חברון (יטא ודורא למשל) ירוצו שתי רשימות של פת"ח זו מול זו.

מה ההיגיון? האם אין בכך פיצול קולות של הפת"ח שעלול רק לפגוע בסיכוייו לזכות בעיריות ובמועצות הכפרים, או לכל הפחות להחליש אותו? אז נאמר כך: בחלק מהמקומות פשוט לא הייתה ברירה, כי הארגון סובל כבר שנים מפילוגים פנימיים. בעבר, פת"ח הרשמי אסר על הקמת רשימות מתחרות לרשימה הרשמית, או על הקמת יותר מרשימת רשמית אחת, ואף הדיח משורותיו כאלה שלא שעו לדין התנועה. אלא שכעת בהנהגת הפת"ח הבינו שאם יקפידו על האיסור הזה, זה לא ימנע פילוגים ואולי אף יעמיק אותם, ולכן כנראה החליטו לאפשר זאת הפעם.

דבר נוסף: התומכים בטקטיקת ריבוי רשימות שמתמודדות בו-זמנית ברשות מקומית אחת טוענים כי מהלך כזה דווקא יחזק את פת"ח. אמת, הקולות יתפצלו, אבל בין כה וכה אותן רשימות יחברו יחד לגוש אחד עם פרסום תוצאות הבחירות - ופת"ח בסופו של דבר ירוויח. יש גם מי שטוען שמדובר במהלך שנועד לייצר אצל המצביעים אלטרנטיבה: לא בא לך על פת"ח א' - תצביע לפת"ח ב', ואם גם הוא לא מושך אותך, לך על פת"ח ג'. פת"ח זו ארץ האפשרויות הבלתי נגמרות, כל האופציות פרושות לפניך.

כיוון שאין רשימות מובהקות של חמאס, כלומר, רשימה שכל כולה אנשי חמאס, אלא רק רשימות עצמאים, שאנשי הארגון משולבים בהן במסורה ובתפזורת, אין סכנה מיידית של רשימה אחת שתזכה בכל הקופה ותכבוש עירייה מסוימת ובכך תהפוך את אותה עירייה לעיריית חמאס מלא-מלא. זה קרה בבחירות המוניציפליות של 2005-2004, כשחמאס כבש בסערה את כל המושבים במועצת עיריית קלקיליה והשיג רוב מוחלט בעיריות שכם, ג'נין ואל-בירה ובמועצות כפרים רבים נוספים (למרבה המזל, בערים חברון וטול-כרם לא נערכו אז בחירות...).

חמאס מתעורר | עוד יום

הפעם הסכנה פחותה יותר מבחינת הרשות הפלסטינית. מקסימום חמאס יצליח להשחיל מועמדים מטעמו לתוך מועצות הערים (בלי שיהיה לו רוב במועצה) וזה הרי המצב ממילא בחלק ממועצות הערים והכפרים גם היום. או שאולי חמאס יצליח להניע קולות להצביע לרשימות המתחרות ברשימות של פת"ח וכך להחליש את כוחו - והוא אכן קורא לציבור בגדה אם לא להצביע לאנשיו אז להצביע לרשימות השמאל המתנגדות לפת"ח. זה הכי הרבה שיכול לקרות. נוקאאוט לא יהיה פה.

חברון: חשש בפת"ח מחמאסיזציה

בחברון קורה דבר מעניין. זה המחוז הפלסטיני הכי גדול ביהודה ושומרון. אם כוללים את העיר והכפרים בגזרה, מדובר בשליש מאוכלוסיית יהודה ושומרון שמתגוררת באזור הזה - לפי ההערכות, מדובר בקרוב למיליון פלסטינים. זו העיר המאוכלסת ביותר עם בין 200 ל-300 אלף איש, אבל אין נתון מדויק. כ-100 אלף איש מתושבי העיר הם בעלי זכות הצבעה ורשאים ללכת היום לקלפי ולבחור מי הם רוצים שיוביל את מועצת העיר בשנים הקרובות.

שש רשימות מתחרות זו בזו בחברון. רשימה אחת, היא רשימת "נאמנות לחברון". בראשה ניצב ראש עיריית חברון היוצא, תייסיר אבו סנינה. איש פת"ח, שבתחילת שנות ה-80' היה חבר בחוליית טרור שרצחה ששה בני אדם בירי ורימונים, בשובם מתפילה במערת המכפלה. בשנים האחרונות חלה התרחקות בינו לבין פת"ח כשהחל להחזיק בעמדות נגד הרשות הפלסטינית ובראשה אבו מאזן, שעומד כידוע גם בראש פת"ח. הקרע החריף לאחר שאבו סנינה מתח ביקורת קשה על הרשות הפלסטינית שמנגנוני הביטחון שלה הכו למוות פעיל אופוזיציה מוכר מחברון ביוני אשתקד. עכשיו הוא עומד בראש רשימת "עצמאים", ורץ נגד פת"ח הרשמי.

כיוון שפת"ח והרשות הפכו מאז אוסלו לשני צדדים של אותו המטבע, יש לא מעטים שבשל סלידתם מהרשות הפלסטינית ומנגנוני הביטחון שלה, יבקשו להעניש את רשימת פת"ח בבחירות בחברון

בהשקת קמפיין הבחירות של הרשימה נכח לא אחר מעזיז דוויכ, איש חמאס בכיר מחברון ששימש בעבר יו"ר הפרלמנט הפלסטיני. מספר שתיים ברשימה של אבו סנינה הוא איש חמאס, מספר שלוש הוא איש החזית העממית. זו רשימה שנועדה להפגין אחדות פנים פלסטינית, והיא מדברת אל רבים בחברון, שממילא אין בה אוהדים רבים לרשות הפלסטינית. כיוון שפת"ח והרשות הפכו מאז אוסלו לשני צדדים של אותו המטבע, יש לא מעטים שבשל סלידתם מהרשות הפלסטינית ומנגנוני הביטחון שלה, יבקשו להעניש את רשימת פת"ח בבחירות בחברון.

מה גם שהמועמד של רשימת פת"ח הרשמית בחברון לתפקיד ראש העיר (סופיאן אל-מוחתסב, מועמד מספר שבע ברשימת "הבנייה והשחרור") הוא בכיר לשעבר במנגנון המודיעין הפלסטיני של הגנרל מאג'ד פרג'. כלומר, רשימת פת"ח בחברון מזוהה עם מנגנוני הביטחון של הרשות הפלסטינית שאינם זוכים לאהדה רבה בעיר הדרומית: גם בשל ההתנגשויות עם חלק מהחמולות החזקות בחברון בשנים האחרונות, וגם מפאת אוזלת היד של המנגנונים בטיפול בתופעות של אנרכיה שהפכו לאחד מסממני ההיכר של העיר.

"הפלסטיני החדש" של אבו-מאזן, "הפלסטיני הישן" של חמאס | פרשנות

זו הסיבה שבפת"ח - על פי אחד הדיווחים - לחצו על אבו סנינה, מהרשימה המתחרה "נאמנות לחברון", לפרוש מהמרוץ תמורת קבלת תפקיד בכיר ברשות הפלסטינית. גם העובדה שהוא נמנה עם אחת החמולות החזקות בחברון מלחיצה את פת"ח. אגב, על פי דיווח פלסטיני אחר, מנגנוני הביטחון הפלסטיניים מקפידים בזמן האחרון שלא להטריד יתר על המידה את החמולות הגדולות ואף משחררים ממעצר מבוקשים פליליים או סוגרים להם תיקים, כדי להחניף לחמולות וכך למשוך קולות לרשימת פת"ח הרשמית.

מופע של איש אחד | עוד יום

בניסיון אחרון למנוע הפסד של רשימת פת"ח הרשמית בחברון, אמר החודש ראש סניף הארגון בעיר, האסיר הביטחוני לשעבר עמאד ח'רוואט, כי הם רוצים להגן על חברון מפני הפיכתה לעזה, למעוז של יחיא סינוואר מחמאס. "אני חושש לעיר. נתנו את החיים שלנו ואת הדם שלנו לעיר הזו. אנחנו רוצים לשמור אותה מפני עזה וסינוואר. אסור שחברון תיהרס". בעקבות דבריו, ארגן תא הסטודנטים של חמאס באוניברסיטת הפוליטכניק בחברון הפגנת מחאה שמשתתפיה קראו קריאות למען סינוואר ובשבחו של מוחמד דיף, ראש הזרוע הצבאית של חמאס בעזה. זה לא עצר את ח'רוואט, שאמר בתגובה כי מי שלא יצביע לרשימת פת"ח הרשמית עובר עבירה על צו האסלאם ואללה יבוא עמו חשבון.

רשימה שלישית בחברון היא רשימת עצמאים שקוראת לשינוי ולמיגור השחיתות ברשות, וכוללת פעילים נגד ההתנחלויות ופעילי זכויות אדם פלסטינים. רשימה רביעית שייכת למפלגה של מוסטפא ברגותי מהשמאל. לרשימה חמישית, "חברון העצמאית", הושחלו מועמד ומועמדת שחמאס תמך בהם בבחירות המוניציפליות הקודמות ב-2017. הרשימה השישית בחברון, הוקמה בידי חמולת א-נתשה.

שכם, ג'נין, קלקיליה, טול-כרם, רמאללה ובית לחם

שכם וג'נין הן עוד עיריות שמהוות מוקד עניין בבחירות האלה, בין השאר כי לא תהיה בהן בהכרח הכרעה ברורה לעין שתשקף למתבונן מהצד את מאזן הכוחות בין פת"ח לחמאס. בשכם, כלל לא מתמודדת רשימה רשמית של פת"ח והמאבק הוא בין שש רשימות "עצמאים" שבראש אחת מהן עומדת אישה. לטענת מביני עניין, אחת הרשימות מזוהה יותר עם חמאס. בג'נין דווקא יש רשימה רשמית של הארגון, אך היא מתחרה בחמש רשימות "עצמאים", ופת"ח הרשמי יכול לחטוף מכה בעיר.

בקלקיליה קורה דבר מעניין. שלוש רשימות מתחרות שם האחת בשנייה: רשימה אחת – היא רשימת פת"ח הרשמית; רשימה שנייה – היא רשימת עצמאים שבראשה עומד מערוף זהראן, איש פת"ח מוכר; ובראש הרשימה השלישית, "קלקיליה התקווה", ניצב וג'יה קוואס, איש חמאס ואסיר ביטחוני לשעבר שהשתלט על העירייה בבחירות של 2005-2004 ועכשיו רוצה לעשות קאמבק.

גם בטול-כרם צפוי מאבק בין רשימת הפת"ח הרשמית שבראשה הוצבה אישה, לבין הרשימה "כרמיון" המזוהה עם הזרם האסלמי, ומשלבת בתוכה בערבוביה אנשי חמאס ואנשי חזית עממית. יש עוד חמש רשימות המתמודדות בבחירות בטול-כרם, שתיים מהן נחשבות רשימות צללים של הפת"ח, שאמורות לחבור לרשימה הרשמית של הארגון, אם יעברו את אחוז החסימה.

ברמאללה, על פי חוק, יש להציב בראש העירייה נוצרי. לפי הנוהג, הוא או היא חייבים להיות נצר למשפחה ותיקה ששורשיה נטועים ברמאללה. חמש רשימות מתחרות זו בזו בעיר, שלוש מהן כנראה בעלות סיכוי רב יותר להתחלק בשלל: הרשימה הרשמית של פת"ח, שבראשה הועמד פעיל BDS מקומי, והמועמד מטעמה לראשות העיר, הוא מנהל בנק ההשקעות הפלסטיני לשעבר. רשימת "רמאללה העיר שלנו" - שבראשה עומד מנהל עמותה לשיפור מצב הפליטים בלבנון על שם מחמוד עבאס (אבו מאזן) ואחריו ברשימה סגן ראש לשכת המסחר של רמאללה. ואחרונה חביבה, רשימת "מנארה רמאללה" - רשימת עצמאים המזוהה עם השמאל הפלסטיני ובראשה ניצבת אישה, נכדתו של מי שהיה פעם המוכתאר של רמאללה. אחריה ברשימה ניצב בעלה של חאלדה ג'ראר, בכירה בארגון החזית העממית לשחרור פלסטין, שיוצאת ובאה בשנים האחרונות תדיר את בתי הכלא בישראל.

בעיר בית לחם מתמודדות 11 רשימות על ראשות. הפת"ח לא מריץ בעיר שום רשימה רשמית מטעמו. לאור תוצאות הבחירות למועצת הסטודנטים של אוניברסיטת בית לחם שהתפרסמו השבוע, שבהן ניצח תא הסטודנטים של החזית העממית את תא הסטודנטים של פת"ח, אולי מוטב שכך.

"הניצחון פחות חשוב, העיקר שהשני לא ינצח"

כאמור, גם לכשיתפרסמו תוצאות הבחירות לעיריות הגדולות לא בהכרח נדע איפה בדיוק זה ממקם את פת"ח ואיפה את חמאס במפת יחסי הכוחות בין שני הארגונים בגדה. בוודאות ניתן לומר, שיהיו התוצאות אשר יהיו, הן לא ישנו את המציאות ביהודה ושומרון - כיוון שלחמאס אין כעת את היכולת להשתלט באופן בלעדי על עיריות כפי שקרה לפני יותר מעשור וחצי.

כדאי גם להבין שהתושב הפלסטיני, שילך היום לשלשל את קולו בקלפי, לא בהכרח יעשה את הבחירה שלו לפי טעמו הפוליטי גרידא – קרי, על פי ההתלבטות בין פת"ח לחמאס, או סביב השאלה כן פת"ח-לא פת"ח. חלק מהבוחרים יטו את בחירתם פשוט על פי המועמד שאותו הם מכירים מהשכונה או החמולה. חלק יעשו שיקול מושכל יותר או פחות – מי לדעתם ייתן להם את השירות לתושב בצורה הטובה ביותר.

לאור המורכבות של הבחירות האלה והאופי הלא חד-משמעי שלהן גם התוצאות יהיו פתוחות לפרשנות. סביר שפת"ח יזעק בסופן שרשם הישג משמעותי, וחמאס ינסה לשווק תמונה הפוכה

אבל אולי דווקא העובדה שפת"ח העלה הילוך בשבוע האחרון, הפשיל שרוולים והחל לעבוד באינטנסיביות כדי להביא כמה שיותר אנשים לקלפי היום, מלמדת יותר מכל את מה שכולם יודעים בציבור הפלסטיני: לא משנה איך נסתכל על זה, בסוף הכול פוליטי. ולא בכדי פת"ח דרוך מאוד. גם אם הוא לא יאבד באופן מוחלט מעוזים בבחירות האלה, הציבור עדיין יכול להצליף בו ולגרום לו לאבד מכוחו.

איך ייגמר היום הזה, אין לדעת. לאור המורכבות של הבחירות האלה והאופי הלא חד-משמעי שלהן גם התוצאות יהיו פתוחות לפרשנות. סביר שפת"ח יזעק בסופן שרשם הישג משמעותי, וחמאס ינסה לשווק תמונה הפוכה. נראה שהמטרה של שני הארגונים בבחירות האלה היא לא לנצח בבחירות בעצמם - אלא להכריז שהצד השני לא ניצח. 

הפופולריים