שנים של "חיים על הקצה" מצד המועדון הקטאלוני, כללי ה"לה-ליגה" הנוקשים וההחלטה שהפכה את ליונל מסי לשחקן חופשי בסוף יוני הובילו לפרידה שאף אחד מהצדדים לא רצה.
לפני פחות מחודש, בליל שבת הכוכב הארגנטיני ירד מכר הדשא שמח כמו שאולי מעולם לא היה, הוא הצליח להוביל את ארגנטינה לזכייה היסטורית בקופה אמריקה. זכייה אישית גדולה עבור מי ששנים התמודד עם האשמות כי הוא אינו הגדול מכולם מכיוון שלא הצליח להביא תואר למולדתו, בזמן שלברצלונה הוא לא הפסיק לגרוף תארים. זה היה רגע שיא של התרגשות, "הפרעוש" שבדרך כלל שומר על ריחוק מסוים ולא מגלה אינטימיות מול המצלמות, התפרק לחלוטין ונצפה בוכה מאושר בעודו מדבר עם בני משפחתו בשיחת וידאו.
Lionel Messi shared an emotional call with his wife after winning the Copa America earlier this month ⬇️ pic.twitter.com/uAgvsQLkpx
— Mirror Football (@MirrorFootball) July 28, 2021
האירוע הזה היה רק שבועות אחדים אחרי שחגג את יום הולדתו ה-34, יום הולדת ראשון מזה שנים בו לא היה חתום במועדון שגידל וטיפח אותו - ברצלונה.
עבור רוב אוהדי וחובבי הכדורגל, כישרונו של מסי מעולם לא היה תלוי בספק. האיש שהביא כמעט לבדו 10 אליפויות, ארבע זכיות בליגת האלופות, שבעה גביעי המלך הספרדי עבור בארסה והרשימה עוד ארוכה. הוא גם נבחר שש פעמים לשחקן השנה.
לחלק הוא יהיה אחד השחקנים הטובים בדורו, לאחרים הוא יהיה השחקן הטוב ביותר מכל דור. אך לאורך כל השנה האחרונה הטלטלה מעל ראשו של הארגנטיני היוותה פצצה מתקתקת, זו שככל הנראה התפוצצה הלילה וחוללה רעידת אדמה שכמותה לא חווה הכדורגל העולמי זה שנים.
מסי רצה להישאר בברצלונה, והמועדון רצה מאוד שמסי יישאר. בניגוד לקיץ שעבר אז הביע בפומבי את רצונו לעזוב את המועדון אליו הצטרף לפני 21 שנה, נראה היה כי הארגנטיני מרוצה מחזרתו של ג'ואן לאפורטה לתפקיד נשיא ברצלונה. גם זכייה בגביע המלך והצטרפותו של החבר, סרחיו אגוארו נועדו לתת למסי את ההרגשה שהכול נעשה על מנת שהיחסים בינו להנהלה יחזרו לקדמותם. אחרי הכול, עולם הכדורגל מעולם לא ראה מערכת יחסים כל כך מוצלחת בין שחקן למועדון.
אך הצרות הכלכליות של המועדון הקטאלוני ושורה של החלטות פזיזות לאורך השנים האחרונות, כשבראשן ההחלטה שהתבררה כהרסנית, והיא לתת לחוזה של מסי לפוג בסוף יוני - הביאו לפרידה שאיש לא רצה בה מהשחקן המוכשר ביותר בתולדות ברצלונה.
לאורך החודש האחרון ביקשו בברצלונה להרגיע והבטיחו שהכל יהיה בסדר. לאפורטה, שנבחר לתפקידו על הטיקט של מי שיודע לשמור על מסי בברצלונה, אמר בתחילת יולי אחרי ישיבת הנהלת המועדון "אנחנו על המסלול הנכון". אמירה שכשיצאה לאוויר העולם הסתירה בעיקר חשש ממה שקרה בסופו של דבר הלילה.
ברצלונה הביאה את עצמה ואת מסי למצב בו לא הוא ולא הם שולטים בעתידו במועדון. כללי הליגה הספרדית מגבילים את הוצאות המועדונים לאחוז מסוים מכלל הרווחים שלהם, ובכירים ב"לה-ליגה" חזרו ואמרו לאורך השנה האחרונה כי הם לא מתכוונים להעניק שום יחס מועדף לברצלונה, שחצתה ממזמן את ההגבלה.
בגדול, מקבלי ההחלטות של הליגה הספרדית אמרו לברצלונה שאם היא לא יכולה לחתוך 200 מיליון יורו מתקציב השכר שלה - סכום דמיוני עבור מועדון כדורגל אחרי שנת קורונה, פועל יוצא של העניין הזה יהיה שהיא לא תוכל להחתים אף שחקן חדש, גם לא את מסי שהפך לשחקן חופשי. ההחלטה של ההנהלה בקיץ שעבר, חוזרת אליה כעת כבומרנג כשמסי לא יכול לחדש חוזה קיים ועליו להירשם כשחקן חדש ולחתום על חוזה חדש. דבר שברצלונה של 2021 לא יכולה לעמוד בו.
ההחלטות שהביאו את המועדון למרוויח ביותר עד לחיים פיננסיים על הקצה
במהלך העשור הקודם ברצלונה הצליחה לגלגל סכומי עתק כשב-2019 הפכה למועדון הכדורגל הראשון בעולם להרוויח יותר ממיליארד דולרים בהכנסות שנתיות, אך היא גם בזבזה בכמויות אדירות. ניהול אימפולסיבי, החלטות פזיזות וחתימת חוזים באופן חסר זהירות הובילו את המועדון המצליח לחיים פיננסיים על הקצה.
החוזה האחרון שנחתם עם מסי ושפרטיו דלפו לעיתון "אל-מונדו" בתחילת השנה, הוא דוגמה מהממת לחוסר האחריות שהפגינה ההנהלה בברצלונה בכל הקשור לניהול הכספים. אם כל תנאי ופסקה בחוזה בן ארבע השנים הזה התמלאו, אזיי שהוא היה שווה כמעט 675 מיליון דולרים. סכום כה גדול שהיו לו השלכות ישירות על המשכורות של חבריו של מסי לקבוצה, והניע עולם של תשלום משכורות שאוכל כעת שלושה רבעים מההכנסות השנתיות של ברצלונה.
והאשמה לא נופלת כולה בחלקה של ברצלונה. גם למסי יש חלק בנפילה אליה הגיעו הצדדים הלילה. ההפסדים שספגה ברצלונה בשנתיים האחרונות, בדמות 500 מיליון דולרים, נבעו בעיקר מחוזים שמנים בדיוק כמו זה שקיבל הפרעוש לפני חמש שנים. לפי הפרסום ב"אל-מונדו" החוזה של מסי כלל משכורת שבועית של 1.4 מיליון דולרים, בונוס מעמד חתימה בסך 139 מיליון דולרים ותוספת "נאמנות" בסך 93 מיליון דולרים. החוזה שעליו היו אמורים שני הצדדים לחתום לפני הפיצוץ היה כנראה מכיל קיצוץ משמעותי בסכומים אותם הפיק השחקן מהמועדון בשנים האחרונות.
עם חובות של יותר ממיליארד יורו והפסדים הנאמדים במאות מיליוני דולרים, הקטאלונים מתקשים לנהל את כספיהם באופן כזה שעונה על כללי הליגה הספרדית. חוויאר טאבס, המנהל הכללי של "הלה-ליגה" שראה כיצד ברצלונה דוהרת אל עבר התהום אמר באמצע החודש שעבר לעיתונאים במדריד: "ברצלונה לא יכולה להאשים אף אחד מעבר לעצמה. נכון שהקורונה הכתה במצב הכלכלי של המועדון שהיה חבוט גם ככה, אך קבוצות אחרות הצליחו למצוא דרכים להמשיך ולפעול במסגרת הכללים".
ברצלונה הגיעה למבוי סתום. הלה-ליגה מגבילה כל מועדון על בסיס הצהרות הרווחים שלו ומציבה רף של הוצאות של עד 70% מהרווחים.
סרט האימים של בארסה ממש לא נגמר בפרידה ממסי
סרט האימים של בארסה ממש לא נגמר גם בפרידה ממסי. לפי הכללים שום רכש שהגיע הקיץ לברצלונה, לרבות אגוארו, אריק גארסיה או ממפיס דפאי לא יוכלו לשחק עד שברצלונה תבצע קיצוצים משמעותיים.
בברצלונה כבר החלו לשחרר שחקנים, לבטל חוזים וגם להתחיל ולדון בפרידה בחלק משאר כוכבי הקבוצה, כמו פרנקי דה-יונג, פדרי וטר שטגן. אך גם זה כנראה לא יספיק מכיוון שאין הצעות משמעותיות מצד קבוצות אחרות.
בקרב האוהדים הייתה ציפייה שההנהלה תתעדף חוזה חדש עם מסי, על חשבון שחקנים אחרים במועדון, אך הלילה לא הותיר מקום לספק. לברצלונה אין את היכולת הפיננסית לשמור על הכוכב הגדול בתולדותיה, ובמקביל לעמוד בכללים הכלכליים הנוקשים של הליגה הספרדית.
כלפי חוץ נראה כי "הלה-ליגה" לא מתכוונת לוותר על הכללים שקבעה עבור המועדון הקטאלוני ועבור כל קבוצות הלגה הבכירה. אך עזיבתו של כוכב-על כמו מסי, שנים ספורות אחרי עזיבתו של כריסטיאנו רונאלדו רק תאיץ את הידרדרות המותג שנקראה הליגה הספרדית, מותג שכבר נראה אפרורי ומשעמם מול הליגות הבכירות באנגליה ובגרמניה.
אפשר לומר, שכל תקוותיהם של ההנהלה, האוהדים ברחבי העולם וגם של מסי עצמו נתונות כעת בידי הנהלת ה"לה-ליגה", נותרו להם כמה ימים על מנת לבצע שינוי דרמטי בכללים ולא - זו באמת תהיה טרגדיה ידועה מראש.