בהתמודדות המפרכת עם מיעוטים בצבא המפקדים מגלים את הפער העצום בין הנורמות המקובלות בצה"ל - לבין החשש להפריע לשילוב המיעוטים בכור ההיתוך. הפער הזה לא נראה טוב ויוצר תחושה של אפליה על רקע מגזרי.
בתקרית האחרונה, בגבעתי, חיילים מהגדוד הבדואי פצעו 21 חיילים מגדוד שקד. מפקד החטיבה שערך את התחקיר קבע כי "כל החיילים שנקטו באלימות, ומפקדים שלא מימשו את אחריותם למנוע את האירוע, יטופלו בחומרה". אחרי שבועיים ויום זה הסתיים בעונשים קלים עד קלים מאוד.
חייל אחד שירק על מפקד פלוגה נשלח לעשרה ימי מחבוש, חייל נוסף שקילל (מי שמע כדבר הזה) רותק ל-21 יום בבסיס. יתר האחראים ננזפו או זכו לעונשים על תנאי, חלקם אולי יישפטו בהמשך. מה נגיד, חיילים הולכים לכלא מדי שבוע על הרבה פחות. רק לפני שבוע נשלחו שלושה לוחמי גולני, ביום האחרון של השירות הצבאי שלהם (!), לחמישה ימים בכלא כי הובילו שיר פלוגה מסורתי הכולל השלכת חפצים לעבר הסולן המבצע.
מהנעשה בגולני: שלושה לוחמים עתיקים מגדוד 12 נשלחו לחמישה ימים בכלא לאחר שהובילו שירי פלוגה הכוללים זריקת חפצים לעבר הסולן (לצערי אין בידיי סרטון). דוצ: מדובר באירוע חמור של אלימות פיזית ומילולית ואינו עולה בקנה אחד עם ערכי גולני
— רועי שרון Roy Sharon (@roysharon11) October 26, 2020
בגל הראשון של הקורונה היה תורם של החרדים לקבל את היחס הפריווילגי. כשהצבא חילק אלפי חבילות מזון לציבור החרדי, הוסיפו לקראת חג הפסח גם פתק קטן עם ברכה לא מחייבת של "חג שמח מצה"ל". אבל כמה מנהיגים בציבור החרדי נלחצו מהאחווה שפרצה פתאום בין החרדים לחיילי פיקוד העורף וביקשו מהרמטכ"ל שיסיר את הברכה, כאילו מישהו כתב שם ״בואו ללשכת גיוס״. רא"ל אביב כוכבי לא היסס והנחה את פיקוד העורף להסיר את המכתב, ואף סיפר על כך לבכירים בעיריית ירושלים.
"קירוב לבבות גדול מדי" - בהנהגת הציבור החרדי לא אהבו את הפתק שהוצמד לחבילות המזון שחולקו בידי צה"ל לתושבי בני ברק, במסגרת הסיוע בהתמודדות עם התפשטות הקורונה. הדיווח של @roysharon11 ב-#חדשותהערב pic.twitter.com/16Wom6IUyE
— כאן חדשות (@kann_news) 21 באפריל 2020
לפני כחודש התלווינו לאלוף פיקוד העורף אורי גורדין לסיור מצולם בעיריית נצרת. אחרי תקופה מתוחה בין הצדדים, היחס שקיבלו קציני צה"ל מבכירי העיר היה מופתי. כבוד הדדי ותחושת שיתוף פעולה מוחלט במאבק בקורונה. כולם בחדר הסגור הקפידו על מסיכות וריחוק חברתי כנדרש. כולם, חוץ מראש העיר. מתוך חשש לדרוך לראש העיר על האגו, והכרה בפערי תרבות, נזהרו בכירי צה"ל לרמוז לראש העיר על עניין המסכה. כשלבסוף עשיתי זאת בעצמי, מול המצלמות, נתקלתי בביקורת מנומסת מצד גורמים בצבא. החשש שהם הביעו היה שהתקרית הביכה את ראש העיר, ועלולה לפגוע במאמץ המשותף והראוי ביותר של צה"ל עם החברה הערבית להילחם בנגיף.
וחשוב להדגיש את המובן מאליו: הפעילות של צה"ל בקורונה, יחד עם המגזר הערבי והחרדי, מוצלחת וחשובה מאוד. אבל הזהירות שמלווה את הבכירים בצבא בשיח מול נציגי מגזרים - מוגזמת לחלוטין. החרדים לא עושים שום מערוף לרמטכ"ל כשהם לוקחים את חבילות המזון מידי החיילים בערב פסח, וראש עיריית נצרת לא מגלה נדיבות כשהוא מקבל סיוע מאלוף פיקוד העורף. החיילים הבדואים בגבעתי? גם הם לא עושים טובה למדינת ישראל כשהם מתגייסים. זה נוח לצה"ל, זה טוב למדינת ישראל וזה מועיל גם להם. רוצים להיות חיילים? נא לשרת בהתאם.