לכל אורכו של המשבר המחריף בקואליציה, אנו שומעים מכל הגורמים המעורבים שאין להם אינטרס ללכת כעת לבחירות. למרות זאת, ואולי בניגוד מוחלט לכל היגיון, הסערה הנוכחית עוד עלולה להוביל אותנו לקלפי. התסריט הזה אפשרי אף על פי שהשעון הפוליטי לאו דווקא מתאים כעת לבחירות ורצוף קשיים: מושב החורף אוטוטו נגמר, ואפילו הצעת חוק פרטית לפיזור של הכנסת היא תהליך שלוקח זמן. אם כן, כך נראית מפת האינטרסים הנוכחית של הצדדים המעורבים במשבר:
בנימין נתניהו
לכאורה, עבור נתניהו בחירות בתזמון הזה יהיו מתנה. כשהוא מצוי בין המלצות המשטרה להעמידו לדין בגין שוחד לבין החלטת היועץ המשפטי לממשלה, ניהול מערכת בחירות יכול להיות כרטיס מנצח. נתניהו יוכל להיצמד לעימות נגד התקשורת, המשטרה, אכיפת החוק הבררנית לטענתו, החרדים שהכזיבו ולפיד, שיוצג כמי שמעיד נגדו ברקע שאיפתו לרשת את התפקיד.
גם במישור המדיני יש לנתניהו מה למכור. הוא עומד לקבל מתנה אדירה מחברו הנאמן בוושינגטון, דונלד טראמפ, בדמות הקדמת העברת השגרירות האמריקנית לירושלים לחודש מאי. מהלך שכזה יספק לנתניהו תמונת ניצחון לקראת בחירות אפשריות, שתאפיל אפילו על חקירות המשטרה נגדו. הליכה לקלפי חודש אחרי פתיחת השגרירות תהיה נוסחה מצוינת מבחינתו.
אבל האם נתניהו באמת רוצה בחירות? אנשיו הקרובים מתעקשים כי הוא עדיין מעוניין לקיימן במועד החוקי, משמע נובמבר 2019. במערכת הפוליטית גם זוכרים שכשראש הממשלה רצה לאיים בבחירות, כפי שקרה לפני כשנה, הוא לא היסס לעשות זאת.
ההחלטה כעת נמצאת בידיו של ראש הממשלה השוהה בביקור מדיני בוושינגטון. פתרון המשבר בהיעדרו אמנם יהיה קשה, אך עדיין אפשרי. כמה שיחות טלפון לשותפים הקואליציוניים, ובמיוחד אחרי הופעה מוצלחת בפני הקהילה היהודית בארצות הברית ופגישה מתוקשרת עם טראמפ, ודאי יסייעו לגשר. העניין הוא שאיש לא יודע מה נתניהו באמת רוצה.
יהדות התורה
החרדים אינם מהווים מקשה אחת, ובתוך יהדות התורה מתנהלת התכתשות לא פשוטה סביב חוק הגיוס. יעקב ליצמן, יו"ר אגודת ישראל, נחשב לגורם הקיצוני ביותר במפלגה. זוהי לא הפעם הראשונה השנה שליצמן נלחץ על ידי האדמו"ר שלו, הרבי מגור. יריביו לוחשים על אוזנו של הרב וכבר הצליחו לגרום לו להתפטר מתפקידו כשר הבריאות ולדחוק אותו לפינה בנושא השבת. ייתכן שהם דוחקים גם הפעם באדמו"ר להביך שוב את ליצמן.
מנגד, משה גפני, יו"ר דגל התורה, רואה כיצד ליצמן נוטל את ההובלה במפלגה ומאוד לא היה רוצה ללכת לבחירות. זו הסיבה שהעלה דרישות נוחות יותר בפני הקואליציה, בזמן שליצמן העלה את רף המשבר. קשה להתעלם מהחשד כאילו יש כאן תיאום בין סביבתו של נתניהו לבין החרדים שעוררו לפתע את המשבר הזה, אחרי שהתעלמו מהפצרות קודמות להציג טיוטה לחוק הגיוס.
אביגדור ליברמן
לכאורה, יו"ר ישראל ביתנו הוא האחרון שרוצה כעת בחירות. אלא שמצד שני, סקרים פנימיים שהוצגו בפני ליברמן לימדו אותו שדווקא המאבק החזיתי מול החרדים מזניק אותו שוב בקרב הקהל דובר הרוסית. ליברמן מאמין כי המשך המאבק בחוקי השבת ובנושא הגיוס יוכל להחזיר את סיעתו לסדר גודל של 10-7 מנדטים, כך שכל גורם שירכיב את הקואליציה הבאה יוכל להציע לו שוב את תיק הביטחון הנחשק. בסופו של דבר, ליו"ר ישראל ביתנו יש הרבה מה לסכן – אך בצד זאת הוא רואה גם את שורת הרווח.
חוק הגיוס הוא חוק ההשתמטות. החלטת יהדות התורה היא לא פחות מסחיטה באיומים. ישראל ביתנו לא תכנע ולא תאפשר לזה לקרות
— אביגדור ליברמן (@AvigdorLiberman) 28 בפברואר 2018
יאיר לפיד
יו"ר יש עתיד עומד בימים האחרונים בצד, מחכך את ידיו בהנאה וסופר מנדטים. לפיד הוא המנצח הגדול מכל משברי הדת ומדינה שנוצרו בממשלה לאורך השנה האחרונה.
— יאיר לפיד (@yairlapid) 4 במרץ 2018
משה כחלון
רק לפני כמה שבועות, ראש הממשלה נתניהו השמיע התחייבות מפורשת באוזני שר האוצר – אל תפוצץ לי את הממשלה בעקבות המלצות המשטרה להעמיד אותי לדין, ואני אדאג להעביר את התקציב. כעת, כחלון מתבצר בהבטחה הזו שקיבל, אבל לא רק בה.
האזינו לראיון עם יו"ר סיעת כולנו, ח"כ רועי פולקמן, בכאן רשת ב':
יו"ר כולנו מבין כי הציבור שתומך בו הוא מסורתי ברובו, משרת בצבא, ולא מזדהה עם ההשתמטות ארוכת השנים של החרדים, שלא לומר סולד ממנה. כעת, כשליברמן נושא את דגל העמדה הזו, כחלון לא ירצה לצאת נגדה. כך גם מתאפשר לו להיות נייד, ולהוות פרטנר קואליציוני אפשרי גם ללפיד וגם לנתניהו. מי מהם שיספק לו הבטחה ודאית יותר לקבל את משרד האוצר לקדנציה נוספת, ימצא לצדו את לשון המאזניים. בליכוד, אגב, מסמנים את החיבור בין כחלון לליברמן כאחד המכשולים העיקריים שניצבים בפני פתרון המשבר הקואליציוני. מבין כל מרכיבי הקואליציה, הבית היהודי היא הגזרה שמספקת לראש הממשלה את השקט הרב ביותר במשבר הנוכחי. ליו"ר נפתלי בנט, ובעיקר לאיילת שקד, אין כרגע שום עניין בפירוק הממשלה. הם נהנים מחברות כפולה בקבינט המדיני-ביטחוני ומתיקים משמעותיים בדמות החינוך והמשפטים – תיקים שספק אם יקבלו גם בממשלה הבאה. נתניהו, מבחינתו, רואה בהם "שותפים אוטומטיים" ולא יהיה לו אכפת להפר הבטחות מולם. השר @naftalibennett לחברי מפלגתו על משבר חוק הגיוס: ""זה פייק משבר, אם נתניהו רוצה לפתור אותו הוא יכול לעשות זאת בעשר דקות" @shemeshmicha נראה כי לפחות שקד מחזיקה בידיה את המפתח לפתרון המשבר - התאמת חוק הגיוס, שעבר כבר בשלוש קריאות בראשית הקדנציה, לדרישות של בג"ץ. גם ראש הממשלה סומך ידיו על שרת המשפטים, ובליכוד כבר הודיעו כי ההצעה ששקד תנסח תהיה זו המחייבת. כך קרה ששקד, שיחסיה עם נתניהו לא נחשבים משובחים, עוד עשויה להיות הגורם שיציל לו את הממשלה. כעת, נותר לראות אם זה בכלל מה שהוא בעצמו רוצה.נפתלי בנט ואיילת שקד
(צילום: פלאש 90) pic.twitter.com/WaQyD9oo6z