שר בממשלת רואנדה הכחיש הלילה (חמישי) את טענת ראש הממשלה, בנימין נתניהו, לפיה "הקרן החדשה לישראל" גרמה למדינה האפריקנית לבטל את מתווה קליטת מבקשי המקלט. לדבריו, רואנדה כלל לא יודעת מה זו "הקרן החדשה לישראל".
"אני מופתע מאוד מהאמירה הזו. פחות מכך שרואנדה בכלל לא יודעת מה זו הקרן החדשה לישראל, אלא יותר מההנחה שארגון זר יכול להפעיל לחץ על ממשלה ריבונית כמו רואנדה", כתב אוליבייה נדוהונגירהה, המכהן כשר במשרד החוץ הרואנדי, בחשבון הטוויטר שלו.
I am extremely surprised by this statement. My surprise comes less from the fact that #Rwanda doesn’t even know what this @NewIsraelFund is all about, but more from the assumption that a foreign NGO can successfully impose any pressure on a sovereign government named @RwandaGov. https://t.co/VxqphzsBJz
— Amb. Olivier Nduhungirehe (@onduhungirehe) 4 באפריל 2018
השבוע האשים ראש הממשלה את הקרן החדשה לישראל בהפעלת לחץ על ממשלת רואנדה לסגת מההסכם להוצאת המסתננים בישראל. בעקבות כך, הוא ביקש מיו"ר הקואליציה, ח"כ דודי אמסלם, להקים ועדת חקירה פרלמנטרית על פעילות הקרן החדשה "שמסכנת את ביטחונה ועתידה של מדינת ישראל כמדינת הלאום של העם היהודי".
בעקבות טענת נתניהו, מסרה אתמול הקרן החדשה לישראל כי היא בוחנת את האפשרות להגשת תביעת דיבה נגד ראש הממשלה. נשיאת הקרן, עורכת הדין טליה ששון, התייחסה בראיון לכאן רשת ב' להאשמות נתניהו וטענה כי בקרן לא דיברו עם אף אחד באירופה: "אני מוצאת את עצמי ממש נבוכה על כך שאני צריכה להסביר את הקשר של הקרן החדשה לישראל לרואנדה. כל הטיעון הזה שבגללנו ההסדר קרס, זה לא שאלה של הכחשה. זה פשוט מעשה שעשה ראש הממשלה, כדי שנדבר עכשיו על השטויות האלו, קשה לי למצוא את רואנדה על המפה אפילו".
אתמול הודיעה המדינה לבג"ץ, בתשובתה לעתירה לשחרורם המיידי של הכלואים, כי "שליח מיוחד" יצא למדינה באפריקה, שהסכימה לקלוט את מבקשי המקלט השוהים בישראל. מדובר באחת מאותן "מדינות שלישיות" שעמן נחתם הסכם המאפשר להרחיק את מבקשי המקלט אליהן גם ללא הסכמה - כפי שמופיע במתווה המקורי של הוצאת מבקשי המקלט. מדובר למעשה במדינה היחידה מבין אותן מדינות שנחתם עמן הסכם, שישראל עדיין יכולה להרחיק אליה את מבקשי המקלט, מאחר שהמדינה הנוספת שעמה היה הסכם, על פי ישראל, ירדה מהפרק.
השבוע הכריז ראש הממשלה, בנימין נתניהו, כי לאחר התייעצווית שקיים, החליט לבטל את ההסכם עם נציבות הפליטים של האו"ם שעליו הצהיר באותו היום. זאת, לאחר הביקורת הרבה שספג במחנה הימין מאז הצגת ההסכם.